Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Sandro, možná by bylo vhodné přestat i dýchat, protože to, co se do nás dostává ze vzduchu, té rakovině určitě přispívá víc, než jednou ohřáté jídlo.
Já souhlasím s většinou názorů, tedy že by se jídlo víc než jednou ohřívat nemělo a taky by se do něj mělo šahat jen čistou lžičkou.
A přijde mi nechutný mimi olizovat dudlíky, kdyby jste pod mikroskopem viděli, co mu dáváte do pusy, určitě by jste si to rozmysleli…
Ale každého věc
Já myslím, že nemusíme zrovna přestat dýchat, bylo by to dost obtížné ![]()
Ale nebude asi nic obtížného neohřívat dětem jedno jídlo 2×.
Mému synovi je rok a půl a jsem zvyklá to nedělat, protože mám pocit, že právě tím olizováním všeho kolem a strkáním do pusinky někdy dost hustých věcí dostává do sebe už dost humusu.
Sterilní prostředí opravdu nemá. ![]()
Takže já neohřívám a raději to vyhodím, v jeho případě peníze neřešim.
Toť pouze můj názor. ![]()
Lucka
Já se tedy otevřeně přiznám, že přihřívám i houby a stále žiju. U mne, ale ohřát znamená nechat přejít varem, takže bakterie by to neměly přežít, ale u hub to asi nebude o bakteriích, proč by se neměly ohřívat?
Magrátka
Tebe, holka bych opravdu rozdejchávala dost dlouho. Vložky pereš a pak nemáš čas děcku uvařit čerstvé jídlo, že?
S.
Pimpo jeste k te tchyni. Je fakt, ze sice jeste po tom jejich jidle neumreli, ale na druhou stranu tak petkrat do roka maji ruzne „strevni obtize“ ktere sice oni pokladaji za uplne normalni, ale me to teda moc normalni neprijde. A taky nikdo nevime, jak nas muze takoveto stravovani poznamenat dlohodobe , napr. nektere plisne jsou kancerogenni apod.
Ver mi, ze bys taky nejedla jogurt prosly loni v srpnu a navic otevreny nevim jak dlouho…tchyne ho normalne chtela pouzit na zalivku do salatu a kdyz jsem zustala zirat, protoze mne prislo nechutny ho i brat do ruky, tak rekla, ze je preci uplne dobrej (asi na pohled
Zrovna tak se urazila, kdyz jsem rekla, ze uplne zeleny parmazan na spagety fakt nechci.
Jinak na jeji obranu musim rict, ze az na tohle, coz teda nechapu, je tchyne uplne super chytra a hodna zenska! Jana
Teda začínáte být na sebe zase hnusné? Co je na tom, že má každá jiný názor? Například já viděla v TV, že v Brazilii neexistuje koj. přesnídávka, protože mámy jídlo předžvýkají. Říkal to tam lékař. To však neznamená, že budu dělat něco, co mi nevyhovuje. Už mnohokrát se mi vyplatilo použít selský rozum. Taže jídlo ohřít i 2×, víc už asi ne. A nic mi nebrání oddělit jen část. No a co se týče imunity - imunolog a hygienik budou stát vždy proti sobě. Já si myslím nehýčkat - jinak se organismus dítka opradu přecitliví a trocha nepohodlí občas nikoho nezabije. A co je mi do životního stylu někoho jiného? Když mi nešlape na nohu, může si svobodně dělat co chce, třeba prát vložky.
Linka
ahoj holky,
já teda nejsem biolog ani chemik, takže tomu prd rozumím, co jsou ty „špatné bakterie“, ale zaujala mě jedna věc. Na spektru jsem viděla kousek dokumentu, kde zkoumali, jaké baktérie mají miča a jejich maminky v puse. Zjistili, že maminky své baktérie na děti přenášejí tím, že je pusinkují, což je prý pro dětskou imunitu super. Na rozdíl od toho měly mimča jen některé bakterie, co jejich tátové a závěr byl, že by tatínkové měli mimča častěji pusinkovat, aby na ně nenásilnou formou přenesli zase svoje „fujtajbly“
Mně se olizování dudlíku hnusí, ale možná na tom něco je ![]()
Pokud jde o ohřívané jídlo, tak jsi pamatuju, že když jsem měla před lety mononukleózu, tak jsem ohřívaná jídla nesměla-jen čerstě uvařená. Z toho vyvozuju, že ohřívaná jídla asi vážně zatěžují organizmus. Nicméně zatím nepřikrmuju, teprve nás to za 14 dní čeká, tak uvidím, jak to budu praktikovat.
Hezký den a „nepoperte se“
Jana + Kačenka
Ahojky holky,
teda Linka má pravdu ![]()
Pozoruju tuhle diskusi od začátku, nechtěla jsem se zapojovat, protože se nás příkrmy ještě netýkají. Ale nad posledním vývojem diskuse je mi opravdu smutno ![]()
Každý člověk má prostě jiný názor a má na něj právo. Můžeme s tím nesouhlasit, to určitě.
Názor od anonymní - tuším, že jsi to ty Sandro, viď? Nezlob se, ale tvoje názory mě přijdou spíš jako napadání a ponižování druhých. Nejde jen o tohle téma - např. „Pozor na prarodiče“ - zase ta tchyně. Samo je to tvůj názor, taky na něj máš právo. Ale nešlo by to psát trošku méně agresivně. Třeba to tak ani nemyslíš, ale když to čte druhý člověk, tak to opravdu není nic příjemného.
Vždyť tyhle diskuse vznikly pro nás, abychom si navzájem pomohly, poradily, pokecaly si… Nebo se pletu?
Tak na sebe zkusme být hodnější ![]()
P.S. Sandro, možná že mě tady teď taky sepsneš, ale, nezlob se, už jsem to musela napsat ![]()
Neda mi to a musim jeste pridat jeden prispevek. Ja nejsem zadny expert pres cistotu
dite se tu batoli se psem a jsem uplne spokojena. Pres to ale radim s tim petkrat prihrivanym jidlem, ktere navic se neda ani do te lednice, fakt opatrne. Ted jsem si totiz vzpomnela jak jsem vycitala sve kamaradce, ze nechava mlecnou kasi (zbytek z misky) pres noc a rano ji dava malemu do presnidavky a ona prave argumentovala tim, ze nesmi vyrustat ve sterilnim prostredi … no a asi za 3 dny zvracel, mel prujem a horecku a trvalo mu 14 dni nez se z toho dostal.
Jinak netusim jak se tady prislo- teda ten anonym- na tema „prani vlozek“ to jsem tady v diskuzi nepotrehla
Jana
Jani,
to je z ekodomácnosti. Pimpa má ráda přírodu a snaží se žít ekologicky. Někomu se to nelíbí, a tak holky z diskuze kritizuje. No, podle mě je slaboduché vystupovat proti názoru, který je jiný, způsobem S. Ať si žijí obě, jak chtějí. Kéž by však S nezamořovala okolí svými agresivními výpady. Raděj si přečtu něco o těch škodlivých bakteriích, a proč se to nemá, než nic neříkající výplod ubohosti, který postrádá jakýkoli argument. T už je mi milejší tvůj názor, podpořený argumentem, i když s ním ne zcela souhlasím.
Linka
Janat, ale přece nejde o pětkrát ohřívané jídlo - to snad dělá jenom tvoje tchyně ne? ![]()
Jde o jednou ohřáté jídlo, skladované samozřejmě v lednici. To co provozuje tvoje tchyně je fakt extrém. Divím se, že ty střevní problémy nemá častěji
.
Ale - jídlo vařím každý den čerstvé (to zíráš co, anonymní S.), v poledne ho jíme s dětmi a večer ohřáté manžel. Uslintané zbytky z talíře vyhazuju, ale pokud do toho starší dítě párkrát klofne a nechá být (v poslední době s jídlem stávkuje), tak mu to dám znovu. Když si večer děti chtějí dát polední jídlo s manželem, tak si ho dají (ohřáté).
Dudlíky a lžičky jsem nikdy neolizovala, nedělám to ani teď.
Vložky neperu, neboť je ani nepoužívám. Stačilo by se naučit číst, milá anonymní S., když se chceš do někoho navážet.
![]()
Aha to me nenapadlo, ze tu jsou tak zhavi diskuteri
, ze si presouvaji temata z diskuze do diskuze.
Toho kdo pere vlozky fakt obdivuji, protoze to si vubec nedovedu predstavit, ze bych jeste navic delala veci, co nemusim. Moje odpovednost k prirode asi bohuzel neni tak velka, abych tohle dokazala ![]()
Ale tady se mluvi o ohrivani jidla!!!! ![]()
Jana
Pimpo to s tim „petkrat ohrivanym“ nebylo urceno tobe
to byl jenom pokus nejak strucne vyjadrit muj nazor na vec. Chtela jsem rict, ze ja taky varim na dva dny a ohrivam, pro nas a nekdy i pro maleho, nicmene zbytky z talire nebo jiz jednou jezene jidlo uz urcite neschovavam. Navic taky tu mame jednoho velkeho chlupateho dojizdece
takze , co zbyde, zmizi a navic uplne „ekologicky“ (to je pokus o vtip ![]()
Jinak nejnarocnejsi na uchovavani jsou veci s vysokym obsahem sacharidu, tj. prave hlavne ty prilohy- ryze, brambory, testoviny. Naopak varene nebo jinak hodne tepelne upravene maso vydrzi relativne hodne (neplati pro uzeniny), takze ta pravda o prihrivanem gulasi plati! Jana
Pimpo, nic proti tvému názoru, ale rakovina taky není vidět a pak člověka sežere… Právě tak se to může střádat ve tvém děcku a pak se to provalí najednou. A třeba už ne formou obyčejného průjmu. Hodně štěstí! PS: ani dospělí by si neměli jídlo přihřívat víc než jednou, takže, nemělo by to u dětí platit tím spíš? Co třeba houby, přihříváte, přihříváte?
Sandra