Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
S tím ekologickým dojíždečem je to pravda, až na to, že je chudák vypasenej jak vepř
. Tedy ten náš. Jinak dojíždí manžel, ten je ale hubenej tak snad mu to nevadí. Co se mi nezdá už poživatelné, končí v koši.
Tak se mi zdá, že se nakonec skoro schodneme
, jenom s tím rozdílem, že pokud z jídla nezbydou - jak jsem už napsala - nevábné uslintané zbytky, tak to ještě jednou klidně dám. Nemám přesnou definici
, ale když se mi to zdá ještě použitelné, tak to použiju, když se mi to nelíbí, tak to vyhodím. ![]()
Ahojky, přikláním se k názoru Janat, studovala jsem chmii a mikrobiologii, kde jsme prováděli spoustu rozborů a z valstní zkušenosti vím, že se v jídle dovedou pomnožit opravdu hrozné potvůrky, které dovedou člověka řádně potrápit. Samozřejmě již v jednou přihřívaném jídle to platí dvojnásob.Člověk by ani nevěřil, jak rychle na teplo dovedou s přídavkem cukru reagovat kvasinky? Třeba při pečení buchty- to je sice kvašení žádoucí, ale v případě přenídávky pro mimi rozhodně nežádoucí, nehledě na to, že se můžou pomnožovat také další MO, které způsobijí střevní potíže. Neříkám že mimi musí být ve sterilním prostředí to ne, ale v jídle pro mimi by měl človek dávat 2× větší pozor. Mimi má prozatím trochu jinak vyvinutý zažívací trakt než dospělý člověk, který snese více a reaguje mnohem jinak na nežádoucí MO. Každá máma připravuje jídlo svému drobkovi s nejlepším úmyslem a chutí, ale i tak se přikláním k názoru že neohřívat a raději vyhodit.
Holky, tady v úvodu diskuse chtěla chudák Březinka poradit s ohříváním skleniček dětského jídla
![]()
Jí nezajímaly s prominutím stupidní názory na to, že se má přestat dýchat vzduch a prát vložky.
Velký problém všech kontroverzních diskusí.
Sem si vždy někdo písne pro radu a čeká, že najde odpověď, ale ouha.
Teď jsem se koukala na diskusi o tchýních a stejný problém, se stejným pisatelem. Promiň pimpo, ale mám na mysli Tebe.
Proč vždy tak vystartuješ, vždyť musíš tušit, že někdo zareaguje ještě hůř!!!
Ale bohužel pro zadávajícího tématu -kvůli Vám je po slušné diskusi.
Držte se tématu a pokud má někdo na věc jiný názor, tak ho nechte dýchat.
Kája
Promiň Kaj, omlouvám se, že jsem se přidala do diskuse. Netuším nic, napsala jsem jen svůj názor, toť vše.
A jestli diskuse znamená, že si budu všichni všechno odsouhlasovat, pak to není diskuse.
kaj, mám pocit že sis spletla jména ne ? to byla anonymka s která tuto diskuzi převedla někam jinam svými vulgárnostmi, Pimpo jsem s tebou i v názorech na tchýni ![]()
Lenka
Tak já to dělám, tak, že vůbec neocucávám lžičku od malé se kterou zrovna papká.(Je fakt, že dospělej má v puse hodně potvor). A pokud mimi není nemocné, ohřeju ji jídlo znovu. Nevracím to zpět do skleničky, ale dávám to do čisté a k tomu pak na druhý den přidám část už z otevřené skleničky. Neohřátou část se snažím spotřebovat do 2 dnů. Každopádně co nesní hodit hned do ledničky, protože teplo po delší dobu MO vyhovuje.
Já pracuju v mbiolog. laboratoři a s breberkama jsem jedna ruka.
Nevidím důvod to znovu nepřihřát. Mnoho MO se příhřátím už na 85°C po dobu asi deseti minut zničí. A mimi dostává vše sterilně, takže by žádné potvory, které má v pusince neměly být patogenní. A jak bylo řečeno musí posilovat imunitu, a to bez styku s těmito potvůrkami nejde.
Ahojky, my sice baštíme zatím jen mléko (Bebu 1 HA od Nestlé), byly nám 4 měsíce, ale i tak bych tu ráda napsala svou zkušenost s ohříváním mléka. Doufám, že to nevadí? Na krabicích od umělého mléka píší: připravujte vždy čerstvé, před podáváním, ne do zásoby. Zbylé mléko již znovu neohřívejte, vylijte . Od začátku, tj. od jednoho měsíce věku, jsem to dělala tak, že jsem si připravila vždy mléko dopředu (na půl dne). Pokud malý dávku nevypil, tak jsem jí vylila. Jenže než se ustálí hodiny krmení, tak miminko baští skoro každou chvilku, po troškách. Tabulky ho v žádném případě nezajímají. Když mi tedy vypil jen trošku, okamžitě jsem dala zbytek mléka do ledničky a za chvilku mu to znovu ohřála. Takže dvakrát ohřáté mlíčko, víckrát ale určitě ne. Děláme to tak pořád. I když jsou malému už 4 měsíce, tak se občas stane, že místo svých 180 ml, vypije třeba jen 100 ml. No a tak za 20 - 30 minut chce ten zbytek. Když není vedro, tak mlíčko nechám v ohřívačce, aby si udrželo svou teplotu (píšou, že toto možné je, ale pouze po dobu max. 1 hod.). Když je vedro, okamžitě šoupnu mlíčko do lednice a pak mu ho znovu ohřeju. Vzhledem k tomu, že poslední dobou je vedro a dusno, nepřipravuju už mlíčko dopředu, ale pouze si převařím vodu a tu pak, potřebné množství, pouze ohřeju, přisypu mlíčko, zamíchám a podávám. A musím říct, že žádné střevní problémy nemáme. Takže si myslím, že určitě dvakrát ohřát lze. Ale víckrát určitě ne. Jo a pokud jde ještě o ten příkrm, tak bych to, co už bylo jednou ohřáto, nedávala dohromady s tím, co nebylo ohřáto. Prostě to šoupni do vysterilizované skleničky od přesnídávky. ![]()