Jeli byste na dovolenou bez dítěte?

3011
22.2.07 19:17

Jeli byste na dovolenou bez dítěte?

Ahoj,

plánujeme s manželem, že pojedeme k moři (Chorvatsko) společně poprvé i s Ondráškem, kterému v té době bude 16-17 měsíců, ale máme trošku obavy z té dlouhé cesty autem,změny prostředí atd.
Všichni okolo nás zrazují, že je na takové cestování ještě malý, že ho máme vzít až na přesrok.
Mí rodiče nám s manželem nabídli, že máme jet sami, že nám Ondráška pohlídají.
Pořád zvažujeme, zda máme jet bez něho, máme obavy,jestli nebude Ondrášek bez nás moc tesknit, a jestli z té dovolené bez prcka budeme vůbec něco mít.

Máte některá podobnou zkušenost :?: Jak takové odloučení (11 dnů) zvládají takto malé děti :?:
Mamka mi vyprávěla, že jak mi byli necelé 2 roky, jeli s taťkou na dovču, mě hlídala babička s dědou, smutná jsem ani nebyla, ale jak se vrátili, že prý jsem je ani nepoznala, a začala jsem brečet a nechtěla jsem k mamce vůbec jít :? až po nějaké chvíli.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4419
22.2.07 19:56

Ahoj Katrinko, odloučení neznám, ale cestu s rok a půl starým dítětem do Chorvatska ano. Najeli jsme 1250 km a Honzík to zvládal z nás nejlíp. Když mu zajistíš maximální pohodlí v podobě dobré autosedačky, častých přestávek, hodně jídla, pití a hraček, je to pohoda. Pokud je teda aspoň trochu zvyklý na cestování. Opravdu z toho strach neměj. Loni jsem to tady taky řešila, nakonec jsme vyrazili a nelituju. Jen bych příště jela s někým, kdo má taky dítě. Pak je to lepší hlavně pro ty děti. Neboj se a jeďte, je to krásný!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
22.2.07 19:58

Ahoj,

myslim si, ze maly pokud je na prarodice zvykly tesknit nebude, ale horsi to bude asi pro tebe. Ja byla takhle bez dcery s manzelem v Londyne na 8 dni. Dcera naprosto bez problemu, ale ja si to vubec neuzila, porad jsem premyslela, co asi dela, jestli pekne papa, atd…Ale netusim, jak moc jsi zavisla ty. Treba by sis to uzila.

Kazdopadne s tak starym ditkem bych se nebala jet. Manzel letel do Londyna sam se starsi dcerou (tehdy mela zrovna 18 mesicu) a naprosto v pohode to zvladli. Sice leteli letadlem, ale celkove az domu ta cesta trvala pul dne. Pokud pojedete pres noc, tak bych se cesty nebala.
V zari se chystaji znovu na vylet, tentokrat na tri tydny.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
22.2.07 20:03

Tak to já bych v tvé situaci jela bez prcka. Jinak malá jezdí k babičce od miminka, cca v 1,5r byla u babi na prázdninách 14 dní úplně bez problému ale jestli si dobře pamatuju tak když sme pro ní jeli tak nás taky hned nepoznala ale to trvalo jen pár vteřin, nebrečela jen na nás zírala. No a teď když je u babi dýl tak už s poznáním problém nemá ale zas se jí moc nechce domu ale to taky trvá jen chvíli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
22.2.07 20:16

No v první řadě jde o to, jak snáší pobyt u babičky bez tebe, pokud máte odzkoušeno, že to jde v pohodě, tak bych to neřešila. Pokud se mu s babičkou líbí, tak určitě strádat nebude (znám to z vlastní zkušenosti). Jak to budeš snášet ty, to už je věc jiná. Já když jsem bez Matěje, tak se mi po něm samozřejmě stýská, myslím na něj pořád, volám dvakrát denně babičce, jak se mají, ale že bych chodila jako tělo bez duše, to zase ne. Pokud vím, že si to Matěj u babičky užívá, tak si to bez něj umím užít taky. Vloni jsme takhle byli s manželem na prodlouženém víkendu a bylo to fajn. Teď je Matěj týden u mámy „na prázdninách“ a je naprosto v pohodě (já už méně, je tam z důvodu, abych dohnala nahromaděnou práci, takže sedím od rána do noci u počítače :roll: ). U nás je jediný problém, že si Matěj i během dvou dnů tak moc zvykne na babi, že pak dělá strašný scény, když má jet s námi domů…ale za půl hodiny už je zas v pohodě a je všechno při starým.
Abych to shrnula - já bych jela bez prcka (u nás i proto, že nesnese delší cestu autem než hodinu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
22.2.07 20:30

No,

asi budem za exota, ale ja by som takto malé dieťa nenechala u babičky, aj keby bolo zvyknuté. Podľa mňa je ešte príliš malý a mamu potrebuje. Ak to nebude dobre znášať, nemáš ani poriadne šancu sa rýchlo vrátiť. Moj starší syn bude mať v lete tri roky, a to bude prvýkrát u babičky pár dní bez nás. Pýtali ho už minulé leto, ale ja si myslím, že do nejakých troch rokov dieťa potrebuje byť pri mame. Hovorí sa, že do troch rokov sa vytvára veľká časť osobnosti dieťaťa a v tomto období ho proste chcem mať pod kontrolou :wink: Aj keď moja mama rešpektuje zdravú výživu, žiadne sladkosti, neplácanie detí a všetko, aj tak som jednoducho nemala odvahu ho nechať „bez dozoru“. Nie, že by som jej neverila, proste sa mi to priečilo.

Gabika

• Citovat
  • Upravit
551
22.2.07 20:46

Ahoj,

synka jsem nechávala od jeho 1 roku u babičky tak dlouho, jak to babička s dědou vyžadovali. 8) Taky si pamatuju, že byl s nimi týden na chatě (to mu bylo 13 měsíců), nebyl to žádný problém, jen s ním přijeli zpět, tak se po mně vrhl a dožadoval se kojení. :lol: Kojila jsem ho totiž do 20 měsíců věku a občasná týdenní přestávka mi (ani jemu) vůbec nevadila. Prostě dostal ten týden jen kaši z talíře nebo mlíko z hrnku (od roku jsme dávali obyč. čerstvé kravské)…

Takže bych se té dovolené bez děcka vůbec nebála. Naopak. Odpočinete si všichni (až na babičku :wink: ) a budete se na sebe jako rodina víc těšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
22.2.07 21:25

Ahoj

já teda byla bez malýho až když mu bylo 22 měsíců… ale zvládl to naprosto v pohodě (narozdíl ode mě) trvalo to týden a na mě se zeptal jen párkrát..

myslím že je to dané tím jak často se s prarodiči stýká. Moji mámu vidí skoro každý den, takže naprosto v pohodě… jelikož se mu nezměnilo prostředí ani rytuály, tak byl pořád to nejštastnější děcko v okolí:o)

Spíš taky mysli na sebe, jak to budeš zvládat ty… já teda byla "hormonálně narušená:o)) a bylo to těsně před vánocema, ale byla to síla:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
22.2.07 22:14

Ahoj, tak jak to máš udělat ty, ti asi neporadím, ale já osobně bych syna nenechala na víc jak jeden den prarodičům nebo mé mámě ani teď. Prostě jsem v klídku, když ho mám u sebe, i když někdy zlobí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
23.2.07 00:01

ahoj,
tak my jsme loni jeli bez dcerky (2 roky) na 12 dní k moři a u nás to bylo ještě komplikovanější o to, že si v půlce pobytu malou předávala moje mamka s tchýní 8) Anetka to ale bez nás zvládla bez problémů, jen párkrát se zeptala na mámu a tátu, když prý z dálky viděla někoho podobného nám :oops: :) . Po návratu byla z našeho shledání maličko překvapená: „jééé, maminka a táta“, zato my s manželem ronili krokodýlí slzy :lol: :lol: :lol:
 Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
23.2.07 08:11

No, mně by teda na dovolené bylo bez kluků děsně smutno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
23.2.07 08:19

nazdarek! za sebe : na dovcu bych bez prcka nejela.. jsem na male proste zavislak takze bych si to vubec neuzila .. ale planujeme na leto taky dovcu u more (bude nam asi tolik co vam :)) a planujem italii.. cesty se nebojim.. mala je zvykla.. letos jsme byli u nas - v ceskem raji.. no jeli jsme tam pul dne a mala celou cestu prospala…
jinak moje tchyne nas od cesty s malou taky zrazuje.. ale ona je clovek, ktery byl u more jednou a mam porad predstavy ze tam bude nejmin 40° ve stinu… moje mamka ktera naopak jezdi k mori kazdy rok (ostatne jako jsem do svatby jezdila i ja .. nic moc luxusniho, ale jsme u more :)) s tim zadny problem nema a more doporucuje… ono je to vetsinou tak, ze starsi generace se boji toho co moc nezna.. a soudi jen z doslechu… jasne urcite bych zatim malou nebrala do Turecka a podobnych zemi (egypt a tak) ale chorvatsko, italie jsou podle me v pohode…
no snad jsem poradila a nezahltila diskuzi :)

preji spravne rozhodnuti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
23.2.07 08:29

My jsme v tomto období odjeli na prodloužený víkend do Tater, ale po třech dnech jsme to zabalili a jeli domů. Neměla jsem tak strach o Mikeše, jako o babičku, protože on byl v roce a půl strašné torpédo.
Měli byste se rozhodnout podle toho, jestli si potřebuješ odpočinout - v tom případě bych pověřila babičku, ale pokud jsi v poho a dovolená s prďolou bude pro tebe opravdu dovolená, tak ho vemte :-) No a pak je třeba se zeptat manžela, jestli si třeba nepotřebuje taky dát voraz :-) Ono je pěkné dělat všechno pro dítě, ale ti naši chlapi jsou převelice důležití a je třeba na ně brát ohled!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.2.07 08:29

AHoj,
my jezdíme s klukama od malička na dovolené k moři.Nějak by mě nenapadlo jet sama a dát dítě babičce, už jenom z toho důvodu,že si myslím,že jsme prostě rodina a máme být hlavně na dovolené pohromadě.A vždycky jsme si to všichni užili.A hlavně,jak už psaly i jiné holky - já bych si to rozhodně neužila - 10 dní nevidět své dítě 8O bych dost těžce nesla.

Asi bych volila jinak v případě poznávacího zájezdu,který by byl pro dítě utrpením,ale v případě cáchání u moře nevidím důvod nebrat dítě sebou. :? Vždyť je pro něj báječné být s rodiči,kteří mají čas jen na něj…

Chorvatsko je kousek, cesta se dá zvládnout úplně bez problémů.Nějak nechápu, v čem je problém.V cestě? V hlídání dítěte na pláži?No nepoležíš si jako bezdětná,ale i to nemění nic na tom,že dovolená s dětmi je nádherná.Režim přizpůsobíš dítěti,ale rozhodně nás to v ničem neochudilo.
My jsme jeli i s 6ti měsíčním miminem do Itálie.Loni jsme letěli a i přes celonoční zpoždění letadla jsme to zvládli.

A letos se chystáme do Chorvatska - ve čtyřech :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.2.07 08:38

Katarinko,
ještě k tomu,že vás všichni okolo odrazují brát ho sebou -
moje zkušenost je taková,že to jsou většinou lidé,kteří nikde nikdy pořádně nebyli.V našem okolí se také diví, proč jezdíme na dovolené,když si to nepamatují apod.

Není to pravda - jezdíme s klukama od narození a jsou to krááásnéé dovolené,celý rok se na ně těšíme.Je pravda,že do 2let si to dítě nepamatuje ,ale jedeme i kvůli sobě.Ale rozhodně nikde netrpí.Do exotických zemí a zemí s riziky průjmů nejezdíme(ale je zde spousta holek,co jezdí a je to v pohodě,jak píší),takže i podle slov naší doktorky,rozhodně žádného neohrožujeme.A ona i ta změna klimatu je pozitivní. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí