Jen péče o děti…a jinak nic?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2922
21.12.25 18:07

Ne, podobny dotaz jsem nikdy nedostala, ale ja “jen doma” fakt nebyla, mne by to “nebavilo a nestacilo”. A domacnost a deti mame spolu, neni to a nikdy nebyla “ma prace”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149540
21.12.25 18:10
@Masina píše: Více

A myslel to vážně nebo ne? Protože jestli jo, tak jak jsem hodná a nekonfliktni bych poslala přímo tam, kde záda ztráceji své slušné jmeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
21.12.25 18:16

Já u obou dětí od roka pracovala. Moc mě bavil ten dětský svět, ale zároveň se nabízela i práce na cca tři hodinky denně a to se dalo zvládnout. Samozřejmě to znamenalo, že někde ubereš. Takže naklizeno doma nebylo a později jsem brala obědy ze školky místo vaření.
A taky to (často) znamenalo osekat čas pro sebe. A osekat čas pro partnera. A nepéct x druhů cukroví, nedělat vlastnoruční kraslice, nezdobit barák u každé tradice dekorativním truhlíky, dřepovat, když se děti koupou a já stojím u vany, protože to je „volných“ deset minut, které šlo využít… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16468
21.12.25 18:34

Vzpomínám, jak mi kamarádka rikala, ze u prvni RD byla doma 3 roky a slyšela od tchyne Proc nejdeš uz do prace? U druhe RD sla do prace asi po 2,5 roce a slyšela To uz jdeš do prace? Proc tak brzo? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Věřím, ze musela byt nadšená :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
21.12.25 19:02
@Anna766 píše: Více

Myslel to vážně. Ale víš co? On jel v té době také na 1000%. Volný čas jako opravdu volný čas jsme první dva roky neměli ani jeden. Když přišel z práce, okamžitě začal makat a v případě třeba nemocí po probdělé noci mazal zas ráno do práce. Mně rozesmála absurdita celé té situace, že je to vlastně pravda. Že naše volno vypadá přesně takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3213

Nikdy mi nikdo něco podobného neřekl. Já se pár měsíců po narození prvního dítěte dávala psychicky dohromady, pak od jejích 7 měsíců jsem pracovala na pár hodin týdně, což jsem s přerušením na pár týdnů mateřské s druhým dítětem zvládala až do třetího porodu. Pak se přiznám, že se třemi dětmi 0-4,5 roku jsem nic dalšího nezvládala, až než si byl nejmladší jistý ve školce, starší dvě ve škole a já se konečně mohla vrátit do původního zaměstnání. Ten relax v práci za to stojí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Někdy si to říkám sama sobě. Když člověk furt čte články, jak ženy na rodičáku začínají podnikat, studují, dělají si rekvalifikace a doktoráty, vydávají knihy nebo píšou aspoň blog…tak já jsem prostě looser, co nemá ani brigádu. Můj život se fakt smrsknul jen a jen na péči o děti a domácnost. Hlídání nemám, placené hlídání by znamenalo, že návrat do práce by byl příliš drahý koníček. Muž se do péče zapojuje, ale…podle něj nadstandardně, podle mě dostatečně s oběma zamhouřenýma očima. Vydělává ale dvojnásobně víc, jak bych vydělávala já…možná i víc. Můj mozek za těch pár let totálně degradoval a já si ani nedokážu představit, že se někdy vrátím do práce a už vůbec ne na původní pozici. Teď se hodím maximálně do albertu doplňovat zboží, ani za kasou bych to nedala. Spánková deprivace je sviňa. Jasně, péče o děti je práce na 24/7 a člověk je dohromady chůva, animatorka, učitelka, kuchařka, doktorka, uklízečka a já nevím co ještě. Ale prostě nějak v tom nedokážu najít zdroj sebehodnocení/sebevědomí/seberealizace (nevím, jak to správně formulovat). Protože prostě pro společnost být matkou není nic, co by bylo hodnoceno nějak extra a ta spousta práce a úsilí, která stojí za výchovou dítěte, je neviditelná. A já tu hodnotu v tom asi taky nedokážu najít, když mi okolí nedává najevo, že tu hodnotu to má. Ale vlastně jo, mamka a tchyně mě v tomhle povzbuzují, ale asi mi to nestačí, asi to ocenění potrebuju i z jiných zdrojů. A nebo budu muset počkat, až děti odložit do institucí a budu se moct zas nějak pracovně realizovat. Protože práce=peníze=hodnota…tak to prostě v naší společnosti je.

• Citovat
  • Upravit
77497
21.12.25 19:18
@Anonymní píše: Více

a jak ti okolí dává najevo, že nejsi hodnotná pro společnost?
tomuto nerozumím - kdo a jak tě má ocenit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 19:38

Já jsem byla jen na mateřské. Nepracovala jsem, nestudovala. A mateřskou jsem si užila. Nespěchala jsem se školkou a tak. Máme 3 deti po 2 letech. Manžel dělal na baráku, hlídání jsem měla, ale moc nevyužívala. A měla jsem i konicky - zahrada, šití, cvicila jsem. Jsem aktivní organizátor akci u nás na vsi.

Takže ano, ani já někdy nechápu, z čeho jsou některé tak vyřízené. Ale mluvím o ženě, co je jen na mateřské a nemá nemocne nebo postižené dítě.

Chodily jsme hodně ven, za téměř každého počasí. S více maminkama a žádná nebyla vyřízená a unavená.

• Citovat
  • Upravit
1568
21.12.25 20:02

Nikdo mi nic takoveho nerikal. Osobne bych rada neco delala, ale „zmohla“ jsem se jen na brigadu, nejdriv z uplne odlisneho oboru, nez jsem pracovala a ted uz zpet do prace.
Podnikani jsem zvazovala, ale prevalcovaly mne denni povinnosti a pocit samoty v celem mem fungovani. Takze jen pecuji o dite a postupne se chci vratit do prace aspon na pul uvazek cca do jeho dvou ler

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 20:37
@Masina píše: Více
:lol: :hug:
  • Citovat
  • Upravit
6125
21.12.25 20:57

Ono taky dost záleží, jaké dítě máš…
S první dcerou jsem hezky ráno poklidila, dopoledne šla ven, udělala oběd. Uspala malou, najedla se a pak jsem měla celé odpoledne na nějaký aktivity s dítětem, večer chodila spát už v 18 a spala téměř celou noc, takže si umím představit i pracovat večer z domu.
Navíc tchyně byla kdykoliv k dispozici.

No s 2. dítětem jsem ráda, že si namažu chleba a uklidím v sobotu, když je manžel doma. Nespí, je hodně kontaktní a v kočárku být nechce + starší dcera. Takže asi tak.

Já teda často jen slyším od starší generace: no my stíhali ještě obdělávat pole a dojit kozy a pak vidim svoji fotku z dětství, jak jsem v rádoby chodítku, respektive nějaké dřevěné stabilní židli na kolečkách v záhonu, rodiče trhají plevel a já tam řvu a jsem počůraná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
21.12.25 22:13

@Markéta188 Všechny moje fotky 0-2 roky jsou buď v zavinovačce, v chodítku, nebo v ohrádce :)
Jinak mně tohle nikdo normální nikdy neřekl, naštěstí.
A je uplně irelevantní jak to mají jinde.
Každý set rodiče a dítěte/dětí je uplně jiný a má jiné okolnosti a podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 22:18
@stinga píše: Více

Protože mi žádným způsobem nedává najevo, že jsem hodnotná…nikdo mi neřekne, že je skvělé, kolik a v jaké kvalitě toho zvládám (kazdy den, cely den a casto i noc), finanční ohodnocení mizerné (myslím rodičák), pro společnost jsem jako matka s dětmi prinejlepším neviditelná, někdy přímo otravný prvek (a to mám skvěle vychované děti, ale prostě někdy je skolí únava, něco je mrzí apod a tak brečí…třeba…však to je taky časte téma, jak maji být matky s detmi doma a nelezt jinam než na hřiště). Prostě matkou je každá druhá, není to nic extra speciálního, tak se holt okolo toho nedělají žádné cavyky a famfáry. Mateřství zvládly všechny generace před námi, tak ty taky. Co bys chtěla, ženo. Až přijdeš na lék na rakovinu, tak si tě všimneme (možná). Prostě s detmi jsem najednou vypadla z dospělého kolektivu, potkávám se jen s pár lidmi a jejich dětmi. Pro spoustu přátel jsem se stala neviditelnou. Když už se potkáme, tak o čem se chceš bavit. V mém životě se nic neděje. Oni mluví o práci. Já můžu mluvit jen o politice, pocasi nebo o dětech. Ale chraň te ruka páně, když moc mluvíš o dětech. To nikoho nezajima. Politika může být polarizujici. A prostě o počasí nezvládnu mluvit víc jak 3 věty, nejsem meteorolog. Přitom když někdo mluví o své práci, o novém projektu apod, tak to nikdo/málokdo považuje za otravné. Téma děti a domácnost mnohým otravné přijde. Tak třeba proto si tak připadám…

• Citovat
  • Upravit
77497
21.12.25 22:27
@Anonymní píše: Více

takže když jsi byla v práci, tak tě každý den někdo chválil, jak jsi skvělá?
a bavit se o práci, nevím, mně zase tohle přijde nezajímavé a od lidí, co neustále melou o své práci, prchám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí