Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Umět ocenit sama sebe je krásná a moc důležitá věc. Ale pokud člověk dlouhodobě dostává od širokého okolí signály, že je k ničemu, musel by mít opravdu vysokou psychickou odolnost, aby si uchoval schopnost ocenění sebe sama. To je zcela přirozené. A říct manželovi: Hele, řekni mi 2× denně, že se mi povedlo jídlo, je jaksi k ničemu. Protože pokud to nevychází z přesvědčení toho druhého, tak to logicky nemá žádnou váhu (to si můžu pustit nějaké motivační video a bude mít větší váhu).
Já to opravdu chápu, prošla jsem si tímto nelehkým obdobím, kde celá široká rodina měla pocit, že nic nedělám, flákám se, a já jsem přitom byla na pokraji sil.
Co mi pomohlo - konkrétně zaúkolovat (hlídáním dětí, úklidem, vařením) schopné rodinné příslušníky a v tu dobu se věnovat seberozvoji - v mém případě studiu a brigádě. Pak jsem konečně u rodiny začala mít nějakou hodnotu. Protože u nich je péče o dítě a domácnost hodnocena nula body. A zároveň jsem se sama začala cítit lépe, protože jsem se věnovala taky něčemu jinému než paci paci a vaření mrkvičky.
Sranda je, u mě bohužel moje cena u partnera nevzrostla na dlouho a brzy jsem i při práci pro něj měla hodnotu exkrementu, takže jsem stejně odešla. Ale to už je jiná kapitola…
Ocenění od ostatních je pro pozitivní rozvoj osobnosti velmi důležité.
@stinga píše: Více
Deprese? Snad ne. Vždyť to tady každá druhá píše a ještě se tím honosí, že nebyla „jen“ s deckama doma, ale i studovala, pracovala. Tak pak těžko můžete rozumět tomu, jaké to je, být fakt jen s dětmi. Kdo má hlídání, tak je ještě v pohodě. My hlídání nemáme žádné. A prostě světlo na konci tunelu nevidím. A ocenění už vůbec ne. Kdo je jen s dětmi doma je považován za loosera, co zahodil kariéru kvůli dětem nebo ji ani nezačal budovat. A nebo je to někdo, komu hormony zatemnily mozek a žije jen dětmi a rodinou…taková bydlenka, housewife nebo jak to nazvat. Tak mi řeknete, kde je to ocenění?
Jsem ráda, když si stihnu se svým závislým tříměsíčňákem nalakovat nehty. Vyfenovat si vlasy, to už je trochu vyšší liga. Namalovat se… To už musí bejt v nosítku a spát. Představa toho, že v prchavé chvilce jeho spánku začnu třeba vyklízet myčku, ve mě vyvolává závrať. A to z mnoha důvodů. ![]()
Jinak každý, kdo po mně chtěl, ať něco dělám, byl násilím přinucen být osobně svědkem (a to máme fakt kliku) dvacetiminutového uspávání přestimulované šelmy.
A to je koncert o několika písních, doprovázený dechovým cvičením “šššš”, skákáním na míči a soustavně při tom ještě hlazením na čelíčku.
A po tomto cirkusovém kousku bych měla jít makat? Pfff. Na rehabku se zádama jedině. Naštěstí mám manžela, který prostě obstará domácnost, peňauze a mě dokáže stále milovat. Já obstarám to co z něho vzešlo a to z čeho to vzešlo a doma je ráj na zemi. ![]()
Jestli je toto deprese, tak už jí mám asi taky.
Také bych od partnera potřebovala uznání a podporu (ve smyslu, že jsem hodnotný člověk). Protože pro něj evidentně hodnotný člověk nejsem, ačkoliv jsem mu dala to nejcennější, co má. V podstatě čím víc jsem se snažila dělat pro rodinu, tím více výsměchu a keců, jak nic nedělám, se mi vrátilo. Třeba sem za pár let napíše, že jsem odešla, vůbec nechápe proč, vždyť jsme se měli tak skvěle!