Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Předvánoční zdravíčko všem ve spolek,
zažili jste někdo takovou “vtipnou” otázku? Já docela nedávno od rodinné příslušnice staršího věku (má 1 dítě, 1 vnouče a 2 malá pravnoučata)…a co prý celý den dělám (3 děti - škola, školka, batole)…no co by, rýpu se v zadku a když ne tam, tak v nose a do toho ještě utrácím manželovy těžce vydělané peníze.
Totéž když jsem byla jednou omylem o hodinu dřív vyzvednout dítě ze školy, hm tak co budu tu hodinu dělat? Šla jsem do kavárny u školy, byl tam majitel a očividně jeho známá…hlasitě se bavili a on na ni: A děláš něco krom toho, že jsi na mateřské? Pracuješ nebo děláš si nějaký kurz? …paní se asi zastyděla a mluvila tišeji…ale to je jedno, co by řekla, i kdyby vyvážela popelnice, mě tedy tato otázka nevím jak to říct, rozezlila? rozesmutnila? nebo něco roze…? Co by měly ženy dělat kromě péče o dítě? Mít vrtulku v zadnici a stíhat i svou původní práci, péči o domácnost a psychickou a fyzickou pohodu všech členů blízké i široké rodiny?
Taky jste od okolí slyšeli podobné dotazy Co jako celý den děláš? (Když máš dítě a jsi na MD/RD?)
Ano, taky jsem to jednou slyšela, jak mi to někdo řekl když jsem byla doma na mateřské/rodičovské…
Toho dotyčného to rychlé přešlo, až měl vlastní děti…sklapnutí uši a ticho po pěšině
…
Kazdej si to halt musí zkusit sám na vlastní kůži ![]()
Já bych se na takové dotazy víš co
ať se lidi starají o sebe a neřeší ostatní
@maty009 Ne nikdo se me takhle blbě neptal kdyz jsem byla na mateřské. A kdyby jo, tak bych rekla po pravdě, ze nic jineho než deti a domácnost nestíhám, at si mysli co kdo chce.. Ja tedy pri prvni dceři dálkově studovala a bylo to dost náročné.
Moje první mateřská - nedělala jsem nic, než „jen“ péče o dítě a domácnost. A rodina: to nic jiného neděláš? To musí být nuda! Proč si neuděláš nějaký kurz? Nechodíš na brigády? No jo, ono to jde těžko, když člověk nemá žádné hlídání a manžel je věčně mimo domov.
Moje druhá mateřská - pracovala jsem opravdu až do porodu, dodělávala jsem si studium a od cca 1,5 roku dítěte chodila na brigády. A rodina: Máš mateřskou, jak to, že nejsi doma s dětmi? Co pořád někam lítáš, trajdáš…chudáci děti ![]()
Asi tak.
Takéto otázky sa na explicitne nikto nepýtal, ale u podobnych debát je moje stanovisko furt rovnaké - niečo viac by som robiť sakra chcela, byt len na RD ma ubíja tak, že potrebujem terapie, ale mužova práca mi to bohužiaľ neumožňuje.
Ne, mě se nikdo neptal, kromě péče o dítě jsem se starala o ležáka dědečka a od 9 měsíců dítěte doma pracovala pro zaměstnavatele
Od synova roku pracuju, čím dál tím víc. Ale nejsem žádná údernice, odnáší to hlavně naše domácnost.
Nejde stíhat všechno.
Slýchám to denně od partnera, že jenom ležim a kakam. Dítě se asi obstará samo. Pak se vždy podivim, když začne o dalším dítěti. S ním ani omylem. Zhnusil mi všechno.
Nikdy se mě nikdo neptal, ale i kdyby ano, něco bych prostě odpověděla a dál neřešila. Je to moje věc, já vím, co dělám, nepotřebuju si to potvrzovat přes ostatní.
Ne, takové dotazy jsem nezažila. U prvního dítěte jsem na částečný úvazek pracovala od jeho roku, u druhého od jeho 9 měsíců. Měla jsem paní na úklid a chůvy na vyzvedávání. U mladšího chvíli chůvu na fulltime, než mohl jít do jeslí. Ale takto se může ptát jen člověk, co si péči o dítě nezažil.
@Anonymní píše: Více
A proč mu to nedáš vyzkoušet jaká to je pohoda? Takový víkend by mu určitě stačil a ty si mezitím můžeš skočit na wellness ![]()
Já ti fakt gratuluji k mimořádné schopnosti a šikovnosti, to já jsem holt stará neschopná a nic víc, než tu péči o dítě nezvládám… Tohle jsem v různé obměně používala na všechny rejpaly, co měli pocit, že bych toho měla zvládat víc, nebo to dělat jinak. Řekla jsem to i kolegyni v práci, která byla bezdětná a dělala něco jiného než já - nojo, holt jsi mnohem šikovnější, já toho tolik jako ty zdaleka nezvládám. Už byl klid. Netřeba se obhajovat.
Jednou manžel vzal naše starší děti na výlet, zastavil se před odchodem mezi dveřmi a řekl: „Jo, když už budeš mít volno, tak prosím tě zkus udělat to…a to…a to…, než se vrátíme. A já tam stála, v náručí dvě devítiměsíční mimina, z nichž s každým jsem potřebovala 4× odcvičit vojtovku…a jen krmení toho menšího slabšího mi zabralo třeba třičtvrtě hodiny, abych do něj něco dostala. Začala jsem se smát a on taky. "No, chápeš to, že jo?“ zeptal se. A já to chápala. Proti normálnímu stavu, kdy manžel byl v práci a já doma se všemi dětmi, jsem měla ten den těžký komfort. Vlastně volno:-).
3 roky na rodičáku by mne, prave tim nic nedelanim zabili, chlap je rodič jako já, musí se zapojit, abych se mohla taky realizovat. Jinak si nemyslim, ze pece o dite je narocna, ale ja nemam potrebu si k ni pribalovat jeste domacnost. Materske je od pece o dite, ne o chlapa na gauci ![]()