Jídelníček 4měsíčního miminka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@shellmyska píše:
@Gosi jo presne jak pise @Anro kmaradka rika, ze ji to nevadi (male), tak ji to dava dal. obcas strida s kozim mlekem.
jo, nad tím kozím jsem uvažovala… tak kdyby náhodou taky můžu být klidná, že nemám jediná takový nápady
gut
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, a proc vlastne tolik vadi, ze jsem po tydnu zeleniny zavedla ovoce u 4m mimca, kdyz basti oboji, s chuti, nic mu z toho neni, a kdyz ma dost mlika?
- Citovat
- Upravit
@Anro Protože to trávení si potřebuje taky trochu zvyknout. V ovoci je navíc dost cukru (zvlášť, pokud dáváš kupované přesnídávky - i ty 100% bez přídavku cukru jsou o dost sladší, než třeba rozvařené jablko, které si připravíš doma). Navíc člověku je přirozené, že preferuje sladkou chuť. Takže to, že Ti jí týden zeleninu je nic - je tam riziko, že dítě půjde převážně po sladkém a už Ti zeleninu či jinak méně chuťově výrazné jídlo v budoucnmu nebude chtít jíst.
A obecně - na nezdravou potravinu naučíš dítě prakticky kdykoliv, přeučovat ho z sladkého na něco zdravějšího je dost fuška. Myslím, že různých sladkostí a mňamek se za celý život nají dost a dost, tak mi přijde zbytečné pokládat tomu základy ve čtyřech měsících.
Moje dítě nemělo piškot do roka, evidentně mu to neublížilo, během týdne moc dobře věděl, ve kterém šuplíku je skladujeme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@Anro Protože to trávení si potřebuje taky trochu zvyknout. V ovoci je navíc dost cukru (zvlášť, pokud dáváš kupované přesnídávky - i ty 100% bez přídavku cukru jsou o dost sladší, než třeba rozvařené jablko, které si připravíš doma). Navíc člověku je přirozené, že preferuje sladkou chuť. Takže to, že Ti jí týden zeleninu je nic - je tam riziko, že dítě půjde převážně po sladkém a už Ti zeleninu či jinak méně chuťově výrazné jídlo v budoucnmu nebude chtít jíst.
A obecně - na nezdravou potravinu naučíš dítě prakticky kdykoliv, přeučovat ho z sladkého na něco zdravějšího je dost fuška. Myslím, že různých sladkostí a mňamek se za celý život nají dost a dost, tak mi přijde zbytečné pokládat tomu základy ve čtyřech měsících.
Moje dítě nemělo piškot do roka, evidentně mu to neublížilo, během týdne moc dobře věděl, ve kterém šuplíku je skladujeme
To s tím sladkým ovocem je blbost. To by totiž děti na MM nikdy nejedli nic nesladkého. Navíc jsou země, kde se ovocem začíná a zeleninu pak jedí.
- Citovat
- Upravit
@Anro píše:
@Gosi psala ze to male nevadi, tak asi dobre
To pozná za x let - švagra a jeho bratra takhle matka napájela mlékem také velmi brzo (šetřila na sunaru
). Oba mají v dospělosti šílené problémy se střevy a trávením, jeden z nich na to dokonce dostal modrou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucenka píše:
To s tím sladkým ovocem je blbost. To by totiž děti na MM nikdy nejedli nic nesladkého. Navíc jsou země, kde se ovocem začíná a zeleninu pak jedí.
Neříkám, že je to stoprocentní pravidlo, ale že tam je riziko, že začnou velmi záhy odmítat oproti ovoci chuťově nevýraznou vařenou zeleninu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice jo tak, no ja prave nekupuju, delam domaci, neslazene, az to je hnusne nesladke, a zblajzne pul sklenicky. A zeleninu taktez.Ale u tech dvou prikrmech denne chci zustat aspon mesic, dva ![]()
- Citovat
- Upravit
@Svistice píše:
To pozná za x let - švagra a jeho bratra takhle matka napájela mlékem také velmi brzo (šetřila na sunaru). Oba mají v dospělosti šílené problémy se střevy a trávením, jeden z nich na to dokonce dostal modrou.
A jak vis, ze je to timhle? Muj bracha je taky od narozeni na KM, protoze mamka nemela na UM, se souhlasem dr.
- Citovat
- Upravit
@Svistice píše:
To pozná za x let - švagra a jeho bratra takhle matka napájela mlékem také velmi brzo (šetřila na sunaru). Oba mají v dospělosti šílené problémy se střevy a trávením, jeden z nich na to dokonce dostal modrou.
Velmi brzo je od pul roku? Hebo ještě dřív? Nebo i třeba 9/10 m na vaření kaší? A je rozdil mezi kozím/kravím?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Neříkám, že je to stoprocentní pravidlo, ale že tam je riziko, že začnou velmi záhy odmítat oproti ovoci chuťově nevýraznou vařenou zeleninu.
Takže podle tyhle teorie by třeba italové nejedli moc zeleninu, protože tam se začíná ovocem. A co to sladký MM, to najednou dítěti nevadí.
- Citovat
- Upravit
Tak ted se vyuziva imuno okenka, ale to je o ochutnavani. Doporucuje se jet zeleninu, po par tydnech pridat maso. Po mesici by to melo nahradit jedno kojeni. Dr. mi rikala zacit vyuzivat imuno okenko od 4.mesice, ja plne kojila do pateho a ted ochutnava v poledne. Nevim, proc ctyrmesicnimu uz cpes ovoce, dle meho nazoru na nej ma jeste cas, ale to zase nejsem ta spravna, ktera ti to ma pochvalit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gosi píše:
Velmi brzo je od pul roku? Hebo ještě dřív? Nebo i třeba 9/10 m na vaření kaší? A je rozdil mezi kozím/kravím?
Myslím, že hned jak přestala kojit, takže to bylo zřejmě někdy po šestinedělí. Ten trávící trakt na to prostě nebyl vůbec připraven (složení karvského a MM je diametrálně odlišné) a dlouhodobým podáváním prostě asi došlo k poškození sliznice střeva. Samozřejmě jsou děti, co to přežijí bez úhony.
Rozdíl mezi kravskýma kozím - cena
Údajně by mělo být snad kozí stravitelnější, ale vím, že jsem četla info, že bílkoviny kravského a kozího mléka jsou velmi podobné (takže kozí není pro většinu lidí s ABKM alternativou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
4. měsíc je na začátek příkrmů ok. Momentálně je doporučení takové. Zelenina mi přijde naprosto v pořádku, ovoce bych nezatracovala jako nejčernější volbu, ale dávala bych třeba jen ochutnat a pokud brečí večer hlady, zkusila bych kaši. Mě teda dcera nemléčné kaše s vodou nechtěla a s MM to nikdy nezhoustlo, takže měla mléčné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gosi jo presne jak pise @Anro kmaradka rika, ze ji to nevadi (male), tak ji to dava dal. obcas strida s kozim mlekem.