Jít či nejít k zubaři v těhotenství?

micky
25.4.10 15:19

Jit ci nejit k zubari?

Ahoj holky, casto si vas procitam a jste skvely jak vsem radite. Tak jsem se rozhodla vas poprosit o radu.
Jsem v 6. tydnu a mam problem se zubem. Bojim se, ze to bude zanet a nevim jestli mam jit k zubarce. Nemuze mi stejne udelat nic, ale zaroven se bojim,abych neublizila tomu malinkemu pokud by se ten zanet rozvijel. Jake mate zkusenosti vy? Diky za odpoved.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4359
25.4.10 15:45

Určitě co nejdříve, nejhorší by byl, kdyby tam byl opravdu zánět a neléčil se :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
25.4.10 16:21

Samozřejmě k zubaři běž! Jen mu řekni že jsi těhotná a on se podle toho zařídí. Stejně v těhotenství na prohlídku k zubaři musíš, měla bys to mít v těhotenské průkazce.

• Citovat
  • Upravit
6545
25.4.10 16:21

a proč by zubař nemohl nic udělat ? Znecitlivění je lokální a neškodné, pokud vím…a horšíje to neřešit a navíc by tebe stresila bolest a tím pádem i miminko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
micky
25.4.10 17:09

Holky diky za rady, urcite teda pujdu k zubarce, ale kdyby to byl zanet tak ten se leci ATB a ty ja preci nemuzu tak jak by to dopadlo? Gabinko, ja jsem se docetla, ze i lokalni anestetikum v prvnim trimestru neni vhodny :nevim: . Jo a tehotenskou prukazku mi vystavi doktor az pry pujdu na ten screening.

• Citovat
  • Upravit
15404
25.4.10 17:29

micky, neboj se a určitě běž! Zubař si jistě bude vědět rady a lokálního anestetika se neboj, opravdu se může použít kdykoli během těhotenství… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
25.4.10 18:11

Ono teoreticky není nic příliš vhodné, ale lokální anestetikum je fakt neškodné, rozhodně lepší než další týdny rozlézající se zánět. A z ATB můžeš např. Penicilin - zrovna ho beru na dutiny a koukám do příbalového letáku - vyloženě se tam píše MOHOU používat těhotné a kojící ženy. Neboj, bež co nejdříve, už při objednání klidně řekni, že potřebuješ rychle, ať je to za tebou. Třeba to bude jen kazík, tak ať se nezvětšuje a „oprava“ bolí míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22031
25.4.10 18:31

Lokál se v těhotenství může bez problémů a ATB se také dají najít vhodná… neléčený zánět zubu může způsobit dost problémů, takže já osobně už bych tam byla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
25.4.10 18:38

Urcite bez.
Ja byla na zacatku obou tehu u zubarky,dokonce mi pokazde trhala zub moudrosti takze mi to i umrtvovala a pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21585
25.4.10 21:03

já měla problémy se zuby těsně před otěhotněním a přímo můj gynekolog říkal, že umrtvení se může, jen nesmí zubař nabodnout žilku (a to si každý z nich ohlídá). taky jsem měla antibiotika po trhání 8 (ještě před těhu), měla jsem Dalacin a tam bylo psáno, že se v těhu může. V každé případě jdi co nejdříve. jestli tam je zánět, musí se s tím rychle něco udělat a zastavit to. Jinak si koleduješ o pěkný průšvih a velké problémy (zánět okostice, trhání zubů atd.)! fakt tě nechci děsit, tohle jsou až extrémní případy, které nastanou fakt málokdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
micky
26.4.10 08:21

Holky, jste skvely jak radite, moc vam dekuju. K zubarce zajdu i kdyz ty jeji objednaci datumy jsou strasny :-? . Doufam, ze nebude vadit ani vrtani :roll:

• Citovat
  • Upravit
891
26.4.10 21:27

Vrtání teda opravdu vadit nebude :-D Řekni jí při objednání, že jsi těhotná a že to fakt bolí. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.20 18:48

Musím hlásit těhu?

Ahoj holky, obnovuji diskuzi, sice možná malinko jiné téma, ale je to také o zubaři :think:
Pozítří mám preventivní prohlídku u zubaře. Problém je takový, že tam jdeme vždy celá rodina a jsme tam vždy spolu. Jsem v 7tt, rodina to ještě neví a chtěla jsem to oznámit nějak pěkně (dudlík+utz do krabičky) a hlavně až za delší dobu (ani utz ještě nemám).
No a samozřejmě vím, že se těhotenství musí hlásit všude, u zubaře, u obvoďáka, v lékarně,…
Jenže bohužel nebudu mít příležitost to zubaři oznámit nějak,,tajně'' právě proto, že jsme tam vždy celá rodina objednaní. Dneska jsem tam pětkrát volala, ani jednou jsem se nedovolala, budu to zkoušet ještě zítra. Mám obrovský strach a nervy, že se tam nedovolám ani zítra.
Moje otázka zní: Musím to opravdu zubaři říkat, že jsem těhu? Rentgen by dělat neměl, ten dělá při vstupní prohlídce, ale kdyby chtěl, tak bych to samozřejmě musela říct. Kdyby nedej bože našel třeba kaz, tak doufám, že neřekne, že to uděláme hned, ale objedná mě na jindy.
Možná si řeknete, že řeším blbost, ale já vážně nechci, aby se to rodina dozvěděla jen takhle u zubaře, ty dudlíky máme s přítelem už koupené a čekáme už jen na ten utz, který by měl být za týden.
Vůbec nevím jak tohle vyřešit, chtěla jsem se přeobjednat, ale mají úplně plno…prostě mě to nemine a já nevím jak se kvůli tomu přestat stresovat :( :(

• Citovat
  • Upravit
9023
2.9.20 18:54

Do ordinace snad chodíte samostatně, ne? Tak jít jako poslední? Říct to a říct že to rodina neví, neprejes si aby to věděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
2.9.20 18:58

Celá rodina? Jakože chodíš k zubaři s rodiči?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.