Jít pracovat při rodičovské dovolené?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jinak jsme v soukromé, nově, mají dotace EU, takže papírování dost a vše musí být v souladu… ale nikdo neříkal, že bych měla jakkoli omezený pobyt… nejednou byl celodenně, jindy jen dopo, třeba dnes jen odpo…prostě podle potřeby..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky mám dotaz, jsem na rodičovské, teď bych měla nastoupit do práce k jiné firmě než jsem vedená. Smlouva by byla na HPP na 14 měsíců,20 hodin týdně. Chtěli by jsme 2 mimi než mi zkončí rodičák. Tak mám otázku. Mateřská na to 2 se mi bude počítat z toho nového zaměstnání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JankaJana Pokud neukončíš současný pracovní poměr, tak budeš mít nárok na druhou PPM z něj. Pokud splníš v nové práci podmínky pro PPM, tak se bude počítat i z tohoto zaměstnání. Pokud zaměstnavatelé vykonávají stejnou činnost, potřebovala bys souhlas toho současného zaměstnavatele nebo ten současný pracovní poměr ukončit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš soucasny pracovni pomer nekoncim a nastapuji na jinou praci nez u soucasneho zamestnavatele. Ale me prave bylo receno, ze PPM by se me pak pocitalo z toho noveho pracovniho pomeru a jelikoz budu chodit jen na 20 hodin tydne tak penize budou mensi nez u soucasneho zamestnavatele, takze kdyby to pocitali z noveho PP tak materskou nebudu mit nic moc. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JankaJana Při souběhu více zaměstnání (více činností, které zakládají účast na nemocenském pojištění) se posuzuje u každého zvlášť, jestli splňuješ podmínky pro PPM a pokud splňuješ, tak náleží PPM z každého toho zaměstnání. Takže pokud v nové práci splníš dobu pojištění, bude ti náležet PPM z obojího.
Zákon o nemocenském pojištění § 8
Souběh pojištění z více zaměstnání
Vykonává-li zaměstnanec více zaměstnání, z nichž každé zakládá účast na pojištění, je pojištěn z každého z těchto zaměstnání. Je-li však společník společnosti s ručením omezeným současně jednatelem téže společnosti s ručením omezeným, je pojištěn z těchto činností jen jednou. Vykonává-li člen zastupitelstva územního samosprávného celku, zastupitelstva městské části nebo městského obvodu územně členěných statutárních měst nebo hlavního města Prahy souběžně více funkcí pro tentýž územní samosprávný celek, za které je odměňován, je z nich pojištěn jen jednou; to platí obdobně pro osobu, která je členem více kolektivních orgánů územního samosprávného celku nebo orgánů zřízených jeho orgány.
A ještě info z nejčastějších dotazů ze stránek ČSSZ:
Již druhý rok jsem na rodičovské dovolené ve svém hlavním zaměstnání. Během této doby jsem byla u jiného zaměstnavatele zaměstnána na dohodu o pracovní činnosti. Z jakého příjmu se mi bude počítat další PPM?
- Pokud jste během rodičovské dovolené vykonávala další výdělečnou činnost na základě dohody o pracovní činnosti s jiným zaměstnavatelem, ze které jste byla účastna nemocenského pojištění, bude záležet, zda budete z této dohody o pracovní činnosti splňovat potřebnou dobu účasti na pojištění po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství splníte jak u hlavního zaměstnání tak i u dohody o pracovní činnosti, bude Vám náležet dávka z obou zaměstnání. Budete-li přitom na tuto další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, je zaručeno, že tato další PPM nebude nižší než Vaše předchozí PPM. Dle § 19 odst. 3 ZNP se totiž za denní vyměřovací základ (dále jen DVZ) u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje DVZ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než DVZ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. V případě, že by Vám dohoda o pracovní činnosti trvala i po nástupu na PPM, pak se dávka bude vypočítávat z obou zaměstnání, ale vyplácet se bude jen jedna částka.
http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
Ty sice nebudeš u druhého zaměstnavatele na DPČ, ale na pracovní smlouvu, ale princip je stejný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě bych se chtěla zeptat. Pobírám rodičovský příspěvek, chodím do práce k jinému zaměstnavateli, než před nástupem na mateřskou. A teď jsem se dívala na stav zdrav. pojištění a mám 2 plátce pojištění. Je to v pořádku nebo to mám nějak řešit? Děkuji
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit