Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
je pár dní, co pociťuju divný pocit v jizvě po císaři. Od cca 4 měsíce mě začala bolet na pravé straně - ostré píchání. Mám tam spoj jizev od císaře a slepáku. Na to jsem dostala magnesium a i když teda skoro nezabírá, beru ho zodpovědně. ![]()
Teď ale je malá hodně akční a hodně se mi v bříšku hýbe. O té doby mám taky zvláštní občasné píchnutí do břicha a tlaky do pochvy s následným ztuhnutím břicha. Už jsem si zjistila, že by to mohli být poslíčci. Ale jde mi o tu jizvu. Při těchto stavech mi v ní tak zvláštně cuká a napíná se. Je to hodně nepříjemné a kolikrát i bolestivé. A to je malá zatím pořád vysoko.
Stávalo se to některé z vás taky? Je to normální? V pondělí jdu do poradny a tak to tak kdyžtak řeknu.
Já jen, že tohle těhotenství máme pořád nějaké komplikace (zatím teda všechno dobře dopadlo) a už z toho občas plaším, jak se mi zase něco nezdá. ![]()
ja měla prvniho syna císařem a po roce dalši těho.a na konci těhotenství jsem měla pocit že se mi ta jizva rozerve ale doktorka mě vždy ujištovala že je v pořadku že to prostě je jen citlivy je to přece jen jizva
Když jsem se ti koukla na metřík, tak myslím, že plašení je na místě. Reálně hrozí ruptura dělohy, ale s tím tě tvůj lékař už asi seznámil. Teda ne že se stane!
No, taky mě jizva bolela. Napínala se, zvedala, dostala zabrat. Doktorka mě dokonce chtěla poslat pro jistotu do nemocnice už dřív, cca v 28 tt. Asi jsem jí měla pslechnout, protože Jindra se narodil v 35 tt., a to už jsem tam ležela pro dost veliké bolesti právě v jizvě.
Ale - mám taky pár šrámů po těle, včetně slepáku, ale i křížového vazu, atd. A když se nějakým způsobem mění tlak, přijde bouřka, a td., tak ty pooperační jizvy a zvláště „to uvnitř“ taky dělají všelijaké tajdrlíky. Zvláště to koleno. To tak nějak svědí až píchá, člověk by se chtěl podrbat, a těžko, že jo, když je to někde pod kloubem
![]()
mado - to na té pravé straně asi určitě srůsty budou, to mi říkal i doktor. Ale mě spíš jde celkově o tu jizvu.
lukymaty - a taky jsi to měla až takhle dýl? Protože nebýt toho píchání díky srůstům bych doteď o té jizvě ani nevěděla. Ale fakt to začíná dost bolet a jen doufám, že se to nebude ještě zhoršovat. A druhé jsi rodila normálně nebo císařem? Z tohoto důvodu bych radši měla i druhé císařem. Bojím se, aby to bylo OK.
Emilie,já bych ji rupturou nestrašila. To ničemu nepřidá a psychické pohodě už vůbec ne. Ono to těhotenské břicho je citlivé samo o sobě, zkus víc odpočívat. m
Emilko - tak o ruptuře dělohy mi teda doktor nic neříkal.
Co to je?
Já jsem s ním zatím řešila jen to píchání a to mi řekl, že jsou srůsty. Ty tlaky a bolení přímo v celé jizvě mi začalo tenhle týden. A do poradny jdu až v pondělí. Říkal mi jen, že kdyby mě připravovali na císaře v porodnici, ať jim o těch srůstech řeknu a ať tam na to mrknou, když už budu otevřená.
HABEBE-Měla jsem to až ke konci těhu.měla jsem velke břicho a i malej byl velky a to jsem ke všemu i přenašela.rodila jsem normalni cestou a byla jsem rada
habebe píše:
Emilko - tak o ruptuře dělohy mi teda doktor nic neříkal.![]()
Co to je?
Já jsem s ním zatím řešila jen to píchání a to mi řekl, že jsou srůsty. Ty tlaky a bolení přímo v celé jizvě mi začalo tenhle týden. A do poradny jdu až v pondělí. Říkal mi jen, že kdyby mě připravovali na císaře v porodnici, ať jim o těch srůstech řeknu a ať tam na to mrknou, když už budu otevřená.
Ježišmarjá, tak to se omlouvám, tak to jsem fakt strašit nechtěla.
To je extrém, samozřejmě, a něco jako kdybys s bolestma skládala valník cementu
Takže je jasné, že tě ani tvůj lékař raději neinformoval a zbytečně nestrašil …
U mě to (teoreticky!!!!) hrozilo, proto mě doktorka víc sledovala. Otěhotněla jsem cca 15 měsíců po první operaci a měla jsem velké bolesti … takže znova opakuji, brala v potaz spíš že se teoreticky může stát, společně s dalšími hypotézami, co mi může být a je, proto mě véce sledovala, než že by se skutečně stalo! ![]()
Emilko - mě to jen zarazilo, co to je. Že jsem to ještě neslyšela. Jinak děkuji za informovanost.
Vypadá to ale, že tohle se mě snad týkat nebude.
Já že se mě kupu známých ptalo, jak to mám s jizvou, jestli budu rodit normálně nebo císařem. A když jsem odpovídala, že jizvu pomalu ani necítím, že pravděpodobně klasicky, tak mě to právě zarazilo, že teď začala takhle bolet. Už když jsem měla rodit poprvé, tak měli doktoři strach, že na mě jako prvorodičku je prý mimi moc velké a já že jsem malá. Proto už tehdy spekulovali nad císařem. Pak jsem na akutní CS musela stejně kvůli nepostupujícímu porodu. A teď prý nečekám taky žádného prcka a ještě ta bolest v jizvě, že z toho mám strach. Proto by mě i zajímalo, jestli jste pak šli automaticky na císaře nebo klasicky. ![]()
Ja měla cisaře jen proto že se prvni syn narodil 32.tyden a měl slabe srdečni ozvy ale u druheho automaticky klasika nebyli žadne problemy ![]()
lukymaty - tak to je fajn. Já jsem hrozná. První těhotenství jsem ani nevěděla, že jsem těhotná a teď pořád něco, tak už z toho plaším. ![]()
Taky jsem měla rodit klasicky. Ale došlo k nějakým problémům a i když těsně před porodem mi nabízeli přirozeně vedený porod, tak jsem to odmítla a raději dala přednost oparaci. Za daných podmínek mi přišlo, že to prostě bude bezpečnější. Lékaři (mám takový nejasný pocit, že „něco“ zapackali, ale nemám nic potvrzujícího, žádný důkaz) s tím byli svolní. Takže ne, první císař rozhodně není důvod, aby byl druhý porod taky operativní. Ale pokud se vyskytne zádrhel, tak tě spíš nenechají rodit klasicky.
ja jsem při druhem byla taky pořad na pohotovosti poprve žlučnikovy zachvat pak bolesti tvrdnuti břicha.pořad něco a to jen ze strachu.malej se narodil a měl 3820g52cm tak mě ta jizva opravdu bolela
a ještě když jsem se musela pořad tahat se staršim ten měl necela dva roky. ![]()
Tak to jsem ráda. Takže by to neměl být problém. Uvidíme jak to dopadne. Já že právě teď beru ty prášky (magnesium na tu bolest břicha), pak prášky na tlak, protože mám vyšší a hodně moc mi otékají nohy a ruce a do toho ta jizva a zpráva, že mimi nebude prcek a už se to ve mě hromadilo. ![]()
Takže děkuji za každou radu či informaci ![]()