Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lucy75 u nás vedle sousedi říkají Míno Dominice.
Jinak k tématu- Diana.
@Anna766 ježiš..
přitom Domi, Domčo, je moc fajn…
prej Míno - asi jsi z Čech
u nás na Moravě se tak fakt jmenovala dřív každá druhá kočka a ani se takový tvar u lidí skoro nevyskytuje… u vás asi jo…
to je jako to vaše, že „přijdu dýl“ -
tak kolega od nás z Moravy se těšil, že borka na rande přijde na delší dobu a možná spolu stráví i noc.. NOOO - a prej - stál jsem tam jak kretén a čekal hodinu, než se dostavila ![]()
@annali píše: Více
Měla jsem přítele, který měl dceru Dianu..a říkali ji Dádo…zmrsit se dají všechna jména
Olivie mi z toho vychází úplně nejlépe
Nabízela jsem ji teď aktuálně do výběru mladým…ale neprošla
@Lucy75 píše: Více
Tieto narážky na rómsku komunitu tu bývajú snád v každej druhej diskusii o menách. Naposledy čo si pamätam to bolo pri mene Diana. Asi každý poznáme nejakého róma a aj oni musia mať mená. Ja poznám napríklad jednu čo sa volá Aneta, ale nikdy by mi nenapadlo to niekomu kto si toto meno vyberá písať. Skôr si myslim, že to je o zakorenenom rasizme než o samotnom mene. ![]()
Znám kočky Micky a kocoury Mourky. To je obvyklé. Já jsem dlouho nevěděla jak se vlastně jmenuje, až dcera mi řekla že je to Diminika, znam jí jen jako Mínu.
Přijdu dýl
To je zde klasika ![]()
@Natalia761 sorry, jestli tě to uráží, já to mám z praxe, není to narážka-urážka, je to konstatování faktu a jejich vkusu - nic proti, mám mezi nimi i pár přátel a pár z nich dokonce i slušně pracuje ![]()
jména jako Mercedes / Jasmína / Roland - prostě užívají rádi, je to tak…
v tomto kontextu můj výslech takového táty : Prosím jména dětí
On : a jak to jako chcete
Já : Zkusíme to od nejstaršího, ano?
On s úsměvem : Jasné, tak si, pany, pište - Arabela, Izabela, Esmeralda
(to už mi cukaly koutky)
ale nakonéc pany komysař Ronaldo, konečně!
![]()
byl dobrej, ani moc nic hrozného neprovedl
zasmáli jsme se spolu.
@Lucy75 několikrát jsem tu četla o jménech co mají být častá v romské populaci, třeba i jsou, ale dávají je i v majoritní společnosti. Třeba Vanesa, Melisa nebo Jesika, to tu mají jak romské, tak bílé holky.
Mina se mi líbí
To byla ta z Draculy, myslím
@Anna766 ano, zrovna tyhle tři ANO, velmi často.. a různě psaná, jsou přípustné různé varianty na matrice… a souhlas - jsou celkem běžná i mimo etnikum… jak říkám, nic proti,
prostě mají jistý vkus… to je OK.
PS : ale moc Mercedes jinde asi neznáš, že… Mario, Fabrizio, Erik (občas)..a zrovna ta Jessica je tam častá…
Příspěvek upraven 09.04.25 v 15:43
@Natalia761 píše: Více
No třeba ta Isabel (a)je moc hezké
Ale ti Romové by mne odradily
Tak to je zajímavý rozdíl v překladu
Přijdu dýl..je jasný zpoždění
@Venetia nééééééé, u nás je to na „dýl“, jako na delší dobu
u vás je to v překladu „Později“ - ale to neříkáte ![]()
tu se říká pozděj/pozdějc
tuhle jsme se smály s kolegyní od vás - ona prej- co to říkáte za nesmysl- dej to na BOK
vy tím jasně myslíte, dej to na Stranu ![]()
my s kolegy moraváky řvali smíchy na té poradě, prej-dej to na stranu, to tu fakt nikdy neřekne nikdo
a ona pokračovala volně - třeba lesejk ![]()
tak to už jsem si málem cvrkla smíchy
myslela malý les, lesík
prý lesejk
strašně jsme se to ráno zasmáli těm rozdílům
JOO a holiny
tu se říká gumáky - ona prý - a Holiny
pro nás jsou holiny asi nějaké chudáci stromy a lesy holé ![]()
Ale ta předložka..na.. zcela mění význam.
Později určitě říkáme…já verzi dýl teda vůbec nepoužívám
@Venetia chápu, ale ty jsi pražská, tam je to asi tak nějak smíšené
já xy spoustu let jezdím na dva týdny ročně do Varů a to Plzeňsko a Karlovarsko obzvláště, je zas úplně jiné… tam Nikdy Nikdo místní nevyslovil slovo „pozděj/pozdějc“ - přísahám, za 20 let jsem to tam neslyšela ani jednou
vždy to bylo „dýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýl“
@Anna766 píše: VíceÚplne s vami súhlasím. Chápem že mená ako Šeherezáda, Esmeralda, Rolex sú už známym vtipom ich etnika, ale mená Jasmína, Isabela, Anabela sú už natolko rozšírené aj medzi bielymi, že mi to príde ako urážka, keď ich niekto dava do rovnakej skupiny ako Esmeraldu. Podla mňa sú mená Jasmína, Isabela a Anabela velmi krásne a je zbytočné ich dehonestovať rasizmom.