Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My jsme chtěli dát Nikol, ale v okoli se jich za posledni rok narodilo nejak moc, tak jsme od toho vysneneho jmena upustili a ted vymyšlíme jiné ![]()
Nejvíc se nám líbí práve ta Rozálie-Rozárka…ale taky se bojim, jak jí pak budou říkat třeba kozo Rozo…no ale líbí se nám i Viktorie, a té zas muzou říkat uječená Viktorka u splavu, takže si vždy asi někdo něco najde ![]()
No a třetí varianta je Tereza
Ještě máme 3 měsíce, tak snad se nejak dohodnem
Jinak doma už máme Samuela ![]()
Jo s tím jménem pro holčičku nemá cenu spojovat příjmení. Stejně se třeba vdá a bude se jmenovat jinak, třeba taky ne. Ta Magdaléna mi připomněla, manželovo rodiče bydlí v paneláku a tam mají sousedku, ta se jmenuje taky Magdaléna Kokotková jak se jmenovala před tím nevím
je to paní kolem 70 let. Takže vybírat jméno pro holku aby se hodilo k přijmení mi prijde zbytečný.
Já myslím, že pokud chce někdo originální jméno pro holčičku, měl by sáhnout k těm, které byly běžné v minulé generaci. Třeba Jitka, Lenka… Těch mezi malými holčičkami moc nebude.
@Bábrdl píše:
Já myslím, že pokud chce někdo originální jméno pro holčičku, měl by sáhnout k těm, které byly běžné v minulé generaci. Třeba Jitka, Lenka… Těch mezi malými holčičkami moc nebude.
přesně tak.
si pamatuju, jak mi mamka říkala, že v jejich generaci se málo dávalo jméno Tomáš a Martin nebo Kateřina, protože se tak jmenovali jejich dědové a báby. No a dneska? zas je všichni (a právem) oprášili a už druhou generaci jsou mezi čelními jmény žebříčku.
Tak tím pádem třeba Marie (Maruška), Růžena (Růža) nebo Iveta.
Tak zrovna Marie se mi zdá, že se začíná zas docela dávat a je to (podle mě) dobře, je to krásné, variabilní jméno, známé po celém světě. Ta Růžena nevím jestli se ještě někomu bude někdy líbit
, tu možná nahrazuje teď spíš ta Rozálie, stejný původ, v našem jazyce s mnohem delší tradicí (ta Růžena je taková divná počeštěnina, jinak „babiček Rozárek“ jsou plné hřbitovy) a Ivetu mám spíš spojenou se 70. lety, to se mi až tak nezdá jako jméno, které nosí babičky (resp. prababičky dětí, co se rodí teď) ![]()
pro mě, jak tu padlo, jsou dneska neobvyklá ta jména naší generace, myslím že žádná malá Monička, Gábinka, Pavlínka nebo Jituška by se za své jméno dnes nemusela stydět a přitom už se dávají fakt celkem málo.
@Elisis14 píše:
@elanaa To máš pravdu, ta Rozárka zní mnohem lépe
Nám.
Otázka je, jak to bude mít příští generace.
Třeba jim bude připadat Rozárka trapná a Růženka úžasná ![]()
Uplně to vidím. Emimino 2035. „Já chci dát Růženku, ne Rozálii, to mi přijde strašně obyčejné, to mají všichni
“
Holky poraďte
Eliška nebo Sofie? No a jako poslední Natálka, ale to je bokovka ![]()
@Denulíí píše:
Holky poraďteEliška nebo Sofie? No a jako poslední Natálka, ale to je bokovka
ani jedno, ani druhý ani třetí
Eliška je sice hezká, ale velmi častá, na Sofii jsem úplně alergická a na Natálku taky, portože když už nevíme, jak jí pojmenujeme, tak jí dáme natálku, určitě bude originélní.
@Denulíí píše:
Všechny jsou hezké, ale všechny extrémně používané. Proto jsou lidé na ně „alergičtí“. ![]()
Ach jo
a víte o nějakých které nejsou tak často používané? A nejsou lidé na ně alergičtí? ![]()
@Denulíí píše:
Ach joa víte o nějakých které nejsou tak často používané? A nejsou lidé na ně alergičtí?
No, vždycky bude někdo na nějaké jméno „alergický“. ![]()
@Denulíí píše:
Ani jedno, fakt. Všech je jako máku a ani jedno mi nezní hezky.