Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nic proti nim nemas, ale ty deti litujes. Jasny, vsak to je naprosto logicky ![]()
Pokud pojedu do Ameriky a na ulici uslysim maminku, ktera nerika Melise Melinko, Vanesi Vanesinko, Samante Samantinko, tak proti tomu nemam nic. Tam bych slysela maximalne Mel, Sam, Van. Coz neni nijak pocesteno a je to dane. Tak jak my mame dano, ze Tomasovi se rika Tomasek, Janovi Honzicek a Lucii Lucinka. A na klasicka jmena nikdy nikdo nic nerekne, ale pokud prijde nejaka jmeno lavina, jak to bylo s Natalkama, Sofinkama, Nikolaskama, Sarinkama, tak po dvou letech uz nad tim budouci rodice krouti hlavama, ze by tohle nikdy nedali, protoze to je bud hrozne nebo uz to ma kazdy. Treba moje kamaradka zije v cizine, ma dceru Annu, ale v zivote by ji nerekla ani Any natoz Anicko. Je to proste Anna. A klasickym, tuctovym jmenem se sice nevyznacite z davu, ale nikdo nikdy nemuze rict, ze to byl ulet, kdyz jste ho vybirali.
![]()
@pukoušek Koukám lingvistka-amatérka
Nic ve zlém, já mám taky některé názory na jazykové jevy poměrně menšinové, ale kádrovat, jaká zdrobnělina je „moc česká“ a jaká se „k cizímu jménu hodí“, s tím přístupem to opravdu nemáš lehké - Lucka nebo Jana se dneska zas tolik holek nejmenuje, a aby se všem Melaniím říkalo jen „Mel“, to je opravdu hodně divoké zadání.
Myslím, že české zdrobňování je problém, který těm dětem „vadí“ mnohem méně než jiné věci. Třeba to, že musí svoje jméno hláskovat (takové ty Charloty s jedním t, Sophie s ph, Johanny se dvěma n a podobně), nebo že lidi při jejich jménu mají poznámky nbo se významně koukají (například u Adolfů nebo jmen typu Panajota Školníková-Cvičková).
Ja nekadruju, ja jen pisu, ze ceske zdrobneliny jsou na cizi jmena hruza a slyset to v obchodech a na ulicich, to stoji fakt za to. Ja to mam naopak se svym pristupem jednoduche, protoze v jednoduchosti hledam krasu. Nepotrebuju mit vsechno in, obcas i out je lepsi.
Jojo, jsem proste 100 let za opicema, ale co nadelam. Uz jsem se tady omlouvala a omlouvam se znova, ale ty magoriny, ktere deckam vymyslite, tak za tim si budu porad stat, ze je to katastrofa. ![]()
@RyBANA píše:
Já nechápu, proč by se toho měli držet. To je snad každého věc, jak své dítě oslovuje.
Já taky syna oslovuju žabko a škeblo a světe div se - nejmenuje se tak!
ja dceru oslovuju Bebousku a fakt se tak nejmenuje.
@pukoušek myslim,ze je krasny, ze mame daleko vetsi svobodu v pojmenovani deti. Vis, kazda doba mela svou modu i ve jmenech, to je normalni.
A zdrobnuje se vsude, ne ze ne. Je fakt, ze cestina je asi nejvynalezavejshi, ale dekuji za to.
A nemusis se bat o Esmeraldu Lakatosovou nebo Kevina Farkase, ti se s tim popasuji
Můžu vědět jak doma říkáte Stelle? Mě se to jméno moc líbí, ale napadá mě jen Stellinka, Steluška, Stel. a to mě moc neuspokojuje ![]()
Damy, jste skvele a uvedomila jsem si, ze magor jsem asi ja, ale kdyz vy si obhajujete to sve, tak prominte, ale ja zase to sve.. Takze se mejte krasne a je jedno, jak se ti vasi mrnousci jmenuji, preji jen zdravi a pohodu, protoze to je dulezitejsi nez nejake jmeno. Caute ![]()
@petulkare píše:
Jaké křesní jméno k příjmení Řezníčková? Náš první syn se jmenuje Vojťíšek, hledám nějakou inspiraci. Kluk by byl Matěj nebo Matyáš…
Odeta Řezníčková
Viola Řezníčková
Zdenka Řezníčková
Zlata Řezníčková
Zoe Řezníčková
Vlasta Řezníčková
Vlaďka Řezníčková
Vivien Řezníčková
Wilma Řezníčková
Věnka Řezníčková
Vanda Řezníčková
Timea Řezníčková