Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No ze je tech Seherezad tolik… ![]()
A pokud chodis po hrbitove nekde v Horni dolni, tak chapu, ze tam asi na pohrbenou Sofii nebo Melisu nenarazis…
Hele, ta profilovka ti fakt sedi. Umiram smichem. Tou Sehrezadou jsem chtela rict, ze takove jmena davaji cikani a vubec se nedivaji, ze jednou budou ty deti chodit po matrikach a fnukat, ze se chcou jmenovat normalne. A jeste jedna poznamka, kdyz uz se lidi rozhodnou pro cizi jmeno, tak by mohli aspon dodrzovat to, ze Melise za hranicema se rika Melisa a ne jak tady Melisko, Melinko. Kdyz cizi, tak se vsim vsudy a ne „ceske“! zdrobneliny na cizi jmeno. Nikde ve svete se necukruje se jmeny. Co ma znamenat Dolni, Horni? Jakoze vesnice? Myslim, ze na te vesnici jeste ti lidi maji rozum a zavidim jim ten zivot, protoze z tech mestskych slepic uz je mi soufl.
Hele a pro tebe je tedy jmeno, co davaly nase babicky - ceske. A to ktere nedavaly, neni? ![]()
Protoze jinak nevidim rozdil mezi Stelou a Melisou… Co se tyce te ceske klasiky teda))
To co je a neni v kalendari jako smerodatne opravdu neberu, jen hrstka jmen v nem je opravdu ceskych. Navic jsou ruzne verze kalendaru, s ruznymi jmeny.
No to je fuk, takze taky nebudete sklonovat?
A ze v zahranici nejsou zdrobneliny? Ale prosim te… Maggie, Sammy, Lo atd… Je asi co ![]()
Nikde jsem nepsala, ze chci ceske jmena. Psala jsem, ze chci klasicke jmeno, ktere je typicke u nas v cesku. A nejsem tupa, abych nevedela, ze nase babicky nedavaly jen ceska jmena. Je rozdil davat moderni, cizi jmeno, protoze tohle zrovna frci a je rozdil dat jmeno, ktere je nevsedni a najdu ho v kalendari stejne, jako Terezu, Annu, Janu apod. a to taky nejsou ceska jmena. Takze tak. Ale kdybych chtela byt super moderni mama, tak to poamerictim a dam Stellu a hned bude to jmeno lepsi. ![]()
To urcite nejsou zdrobneliny, v zahranici jmena zkracuji a nemazli se s nema, jako u nas. ![]()
A proc ta tvoje dusicka, kdyz si tak umis obhajit, to co se libi tobe… Nedokaze skousnout to, ze nekomu se zase libi neco jineho. Nejde o to jestli je in nebo out ale jen se proste tomu cloveku to dane jmeno libi. Proc by mel nekdo davat jmeno, ktere se mu nelibi, jen aby nepohorsoval okoli? O hlaskach typu, to davaji cikani ani nemluvim…
Pokud jsi cetla dobre moje predchozi komenty, tak jsem tam jasne psala, at si lide davaji jmena, ktere se jim libi. To ze bojkotuju cizi jmena, to je muj nazor. Nekdo treba neuznava, ze se jinemu muze libit obycejna, tradicni jmena, jako je treba Lucka. A taky jsem tim chtela rict, ze kdyz uz nekdo da tak extravagantni jmeno, tak by se toho mel drzet a nedelat z te uz zminovane Melisy Melinku, Melounka, Melunku a tak. A at nezeru, tak nedavno jsem slysela, jak na syna vola maminka Kevinecku, tak to jsem taky malem padla na zadek. Lide chcou mit neco svetoveho, ale kdyz se tomu neprizpusobi uplne, tak je to fakt katastrofa. Ty cikany jsem zminila, protoze se to samo vybizelo.
Já nechápu, proč by se toho měli držet. To je snad každého věc, jak své dítě oslovuje.
Já taky syna oslovuju žabko a škeblo a světe div se - nejmenuje se tak! ![]()
Pokud ma nejake huste jmeno, tak se nedivim, ze je z nej zaba a skebla.
O tom se muzeme dohadovat porad a stejne si kazda budeme stat za svym. Kazdy at si sve dite pojmenuje jak chce a jak se mu libi, no ne? Ja mam jasno a to mi staci.
@pukoušek píše:
Stela je krasne jmeno. Mame ho vybrano uz moc dlouho. Nechceme cizi a moderni jmena. Docela lituju ty deti, co maji cizi jmena. Sama bych se asi nechala prejmenovat, kdybch se mela jmenovat nejak tragicky. Uznejte sami a predstavte si padesatiletou Melisu, Azru, Sofii, Vanesu apod.Je to ale muj nazor a kazdy at si dava jmena jake se mu libi.
Raději bych byla Vanesa nebo Sofie než Tereza, Eliška apod.
Jsem Ludmila a taky se mi to nelíbí ani trochu
Stela je zrovna moderní jméno
![]()
@RyBANA píše:
A proc ta tvoje dusicka, kdyz si tak umis obhajit, to co se libi tobe… Nedokaze skousnout to, ze nekomu se zase libi neco jineho. Nejde o to jestli je in nebo out ale jen se proste tomu cloveku to dane jmeno libi. Proc by mel nekdo davat jmeno, ktere se mu nelibi, jen aby nepohorsoval okoli? O hlaskach typu, to davaji cikani ani nemluvim…
Zenske!! Vy asi nemyslite, kdyz ctete nebo ctete a absolutne prekroucite. Nic proti modernim jmenum nemam. Lituji deti, kteri maji tak prastene rodice, ze jim davaji jmena, jako jsou uz vyse zminovana. Jsou to jmena, ktere jsou vhodne do zemi, kde je nekurvi a oslovuji ty jmenovane bez tech divocaren, ktere slysime tady. Takze nemam nic proti MODERNIM jmenum, ale nemusi to byt zrovna Melisa, Samantha, Amanda, Vanesa,… Hruza hruzouci, ale pokud se to nekomu libi, tak si to dejte, ale prominte, tak bych nepojmenovala ani pejska.. ![]()