Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jejda.. Mno, ještě bych to probrala. Pravda Adolf Born mě nijak neruší..tak jestli jste příjmením Bornovi
Jediné co mě teď napadlo jako útěcha MUDr. Adolf Novák, kardiolog, zní docela dobře ![]()
@Janha mě taky ta přezdívka nepřišla divná, až jsme se v tom začli šťourat ![]()
@snee píše:
@Janha mě taky ta přezdívka nepřišla divná, až jsme se v tom začli šťourat
No jo, ono asi na tom stourani neco bude
ja to mam obcas s nekterym slovem, ktery mi nikdy neprislo divny a anajednou jo
naposled jsem premyslela nad slovem baňka
ale ja jsem asi nekdy prastena vratama od stodoly ![]()
@Janha píše:
@Litta pardon, ze do toho vstupuji, ale ja mela za to, ze Fero je zdrobnelina Frantiska (slovensky) a ta Frantiska je jmeno… tak mi ani zdejsi slecna Ferka neprisla prezdivkou „divna“…
Jojo, asi to tak bude. ![]()
@Janha píše:
No jo, ono asi na tom stourani neco budeja to mam obcas s nekterym slovem, ktery mi nikdy neprislo divny a anajednou jo
ale ja jsem asi nekdy prastena vratama od stodoly
Baňka je taky dobrá. Já si takhle taky vždycky říkala jedno slovo dokola, až bylo úplně absurdní, celé dětství a zůstalo mi to.
Třeba kyblík.
Teď už u toho vždycky řeším etymologii, ale občas je to na hlavu. ![]()
@Janha píše:
No jo, ono asi na tom stourani neco budeja to mam obcas s nekterym slovem, ktery mi nikdy neprislo divny a anajednou jo
ale ja jsem asi nekdy prastena vratama od stodoly
hele tak to jsme na tom podobně, já zase přemýšlela, jak někdo mohl vymyslet slovo pižamo
![]()
@Litta píše:
Baňka je taky dobrá. Já si takhle taky vždycky říkala jedno slovo dokola, až bylo úplně absurdní, celé dětství a zůstalo mi to.Třeba kyblík.
Teď už u toho vždycky řeším etymologii, ale občas je to na hlavu.
A co takovy kramlik
to se taky furt nekdo divi ze nezna.
@Jani6 píše:
Já jsem mu právě i vypsala jména, která by se mi líbila, tak ať si z nich vybere, že to už nechám na něm a odpověď byla - Adolf! Tak jsem mu psala, že jako, zda to dítě je naše nebo jeho a on, že se se mnou o tom víc bavit už prostě nebude, takže můžu počítat s tím, že jak dám jiné jméno, tak mi zaručeně nepodepíše papír na jméno od matriky![]()
Ahoj, omlouvám se, pokud to už někdo napsal, ale list na matriku nemusí chlap podepisovat. Žena musí, chlap muze ![]()
Pokud jde o Ferka, tak Fero je normální slovenská zdrobnělina od Františka (proto to lidi u nás mají spojené s Romy); třeba naši sousedi (vrstevníci babičky) byli prostě Fero a Drahuš - on a babička byli původem Slováci, takže je jasné, že se mu tak říkalo.
No a v muminkách v českém překladu jsou krom hlavní rodinky ještě dva muminci, Ferko a jeho sestra Slečna Ferka (ta se líbí hlavnímu muminkovi). Jak to vzniklo, na to se ptejte překladatele
Ale myslím, že jde o zvukomalebnost - v originále jsou Snorken a Snorkfröken, což by podle mě (ale neberte mě za slovo, nejsem odborník na etymologii) mohlo souviset se zvukem frkání, stejně jako ta česká verze.
@kokotka promiň to není nic proti tobě, ale bavíme se tu o nickech..a tvůj mě zaujal
Adolfa bys nedala ale kokotku jako nick jo
proč ne
![]()
@snee On ho ještě nikdo nevymyslel, jsi první
… ale v pyžamu právě sedím u PC
.