Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Měla jsem spolužáka s jménem Adolf a byl to chudák. Všichni se mu smáli a šikanovali ho. Holky ho oslovovaly Áďo a smály se při tom. Nikdy se neoženil, byl hrozně nesmělý, bázlivý a s nikým se nebavil..Až už byl dospělý chlap, vzal si život…Za vším bylo jeho jméno…Já bych děcku tedy takové jméno nedala ani za nic…Tvému manželovi se to třeba líbí, ale vzhledem k tomu, že je to jméno neobvyklé a navíc desítky let spojované s Hitlerem, tak by si měl uvědomit, že dítěti tím může způsobit celoživotní problémy a posměch všem okolo..To už jsi slyšela tu historku od Menšíka, kdy se Rodina jmenovala Picmausovi a synovi dali jméno Klaudius???…
Navrhni svému příteli, ať on si nechá změnit jméno na Adolfa, když se mu tak libí. V dnešní době jde všechno. Ale ať dítěti neubližuje.
@Kelsey píše:
to asi nebude moda je treba aby dosel rodny list, aby se vyridila karticka pojistovny a dite se nahlasilo na pojistovne tam bezi lhuta myslim 8 dni a ma se nahlasit bez rodneho listu nic nevyridis.
My jsme teda vziti tak jsme papir odevzdali pokazde v porodnici a cestou s porodnice jsme vyzvedli rodny list a dalsi den sli na pojistovnu.
Nesezdani to maji prece jinak je treba pred porodem i ta matrika, nevidim na tom nic modniho.
víš upřímně já nevim, jak je to dnes, ale u prvního syna v r.2004 jsme sezdaní nebyli a na matriku jsme šli oba až cestou z porodnice, kdy jsme tam jen oba podepsali, že souhlasíme s tím, aby syn měl příjmení po mě…u druhého syna v r.2011 kdy už jsme sezdaní byli (svatba byla v r.2009…kdy i prvnímu synovi byl vystaven nový rodný list) to šel manžel vyřídit již sám a tím, že už jsme byli manželé já u toho být nemusela…což je jediný rozdíl… u obou jsem dostala papír od doktora na gyndě, kde se uvedli jména s oběma podpisy rodičů a to se odevzdalo v porodnici..proto mi to chodit na matriku před porodem přijde divné ![]()
@brumdinka
tam jde o to že pokud chceš aby mělo příjmené dítě po tobě, tak to jde vyřídit až po porodu..ale pokud chceš aby dítě mělo příjemné po otci ( u nesezdané ), tak tam se to musí vyřidit už před porodem, aby otec uznal otcovství a jeho příjmené..
protože když toto u nesezdaných není, tak dítě dostane automaticky příjemní po matce a v podstatě se na matriku kvuli tomu ani nemusí
@Jani6 píše:
A Vy jste byli manželé nebo ne? Já právě přemýšlím nad tím, že pokud jako otec se uvede až po porodu, zda tak nutně musí být jeho podpis na tom lejstru o jméně?
u prvního syna ne, u druhého ano
jinak ty podpisy by tam být měli…
@smurfka no právě, proto píšu, že mi to přijde jak nějaká nová moda ![]()
prostě, když si mě nevezme, nemá nárok na to, aby se dítě jmenovalo příjmením po něm tečka ![]()
@brumdinka píše:
@smurfka no právě, proto píšu, že mi to přijde jak nějaká nová modaprostě, když si mě nevezme, nemá nárok na to, aby se dítě jmenovalo příjmením po něm tečka
aha..to se tady řeší..no tak to jo no..to už je na každé:o))
@smurfka no jasně, že je to na každé…mě to jen takhle přijde přirozený a uplně nelogický dávat jméno po příteli, když nejsou manželé…
To jo, ale tak na matriku předem se jde i proto, že se tam podepíše, že je otec - aby teda byl v RL uvedený a příjmení tak jako tak může zůstat po matce, po porodu se vyřídí uplně to samé případně, ne? Jakože se dopíše otec a to příjmení zůstane na matku a nebo se změní na otce - jak se dva domluví, u nás je to jasná páka, že příjmení bude po mě, ikdyby trakaře padaly.
@Jani6
pokud bude příjmení po tobě, tak na matriku před porodem nemusíš…stačí uznat otcovství až po porodu..( a do RL ho zapíšou ) jen to pak musíte stihnout do těch 8 dnů než se vydá RL.. ![]()
@Jani6 otec se dá samozřejmě zapsat i po porodu, i příjmení se dá dát po otci až po porodu. Jen lítat s novonarozeným děckem po úradech a vybavovat nový RL je komplikovanější než lítat tam s břichem a mít to z krku hned.
@smurfka No, snad se to stihne. Pokud by ne, tak co následuje? Je tam jen problém, že starý RL zrušit a obíhat vše s novým a nebo už se to musí soudně?
@kerol80 Tak s tím rozhodně souhlasím, to máš pravdu ![]()
@Jani6
tak to už nevím..asi by se vydal RL podle informaci z porodky a kdybyste tu lhutu nestihli tak by se musel asi vydávat nový, ale to by chtělo asi spíš brnknout na matriku..tak se totiž má i do 8 dnů zaregistrovat dítě na ZP a to už musí mít RL tak nevím.. ![]()
@smurfka píše:
@Jani6
tak to už nevím..asi by se vydal RL podle informaci z porodky a kdybyste tu lhutu nestihli tak by se musel asi vydávat nový, ale to by chtělo asi spíš brnknout na matriku..tak se totiž má i do 8 dnů zaregistrovat dítě na ZP a to už musí mít RL tak nevím..
Jj, to vím právě no, si myslím, že by se pak muselo vše oběhávat s novým RL - no to by mi jeblo, ty bláho ![]()
@Jani6 píše:
Jj, to vím právě no, si myslím, že by se pak muselo vše oběhávat s novým RL - no to by mi jeblo, ty bláho
i když zase si myslím že RČ by zustalo stejné asi ( což je na většine kartičkách a takových věcech ) takže by se možná dalo jen nový RL všude poslat poštou třeba pro ně asi zas tak důležitá věc jako je nebo není zapsaný otce v rl není ![]()