Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@majdula1
To ne. Vztah s rodiči je v pořadu. Jen se mi to jméno nelibi
.
Ty mas třeba v okolí ženy, kterým se líbí. Patrim mezi ty, kterým se tyhle ty jména nelíbí a nechci ho. Nic víc za tím hledat nemusis ![]()
@Samamama píše:
Tomuto názoru naprosto nerozumím. Rodiče nemají dávat jména, která se jim líbí? A komu se mají líbit? Je nějaký oficiální seznam, která jména jsou trapná, která ucházející, která dokonalá, popřípadě která zaručeně zkazí dítěti život? Pochybuju, že existuje jméno, u kterého se všichni jeho nositelé (či jen hodnotitelé) shodnou na názoru na něj. A taky nevěřím, že někomu jméno zkazilo život. Nebo že byl kvůli jménu šikanován. Takovou moc jméno opravdu nemá.K tématu- Bohdana není úplně mým šálkem kávy, ač varianta Bohdanka zní hezky.
Samozřejmě že se rodičům musí líbit, myslela jsem spíš jména např. hodně zastaralá, jména která s přjmením působí směšně, apod. Pokud si vysním např. jméno Mečislava a naprosto všichni mi řeknou že je hrozný, tak je dost pravděpodobný, že dítě z něj bude nešťastný a já jsem sáhla vedle.
Jinak kvůli jménu šikana je, sama jsem si jí zažila a zdaleka nejsem jediná. Není to o tom, že mi jméno zkazilo život, dneska jsem s ním smířená ale to nejcitlivější období v životě jsem prožila se jménem které jsme nenáviděla, styděla jsem se představovat, nezúčastnila jsem se žádných soutěží aby náhodou veřejně neříkali moje jméno,… Prostě si myslím, že by rodiče měli přemýšlet než nějaké jméno dají a myslet hlavně na to, že celý život ho bude nosit dítě, ne oni.
@terien A jsi si jistá, že ta šikana byla jen kvůli jménu? Já tomu upřímně nevěřím, myslím, že k tomu jménu musí být ještě něco- většinou typ povahy, který vede k tomu, že je dítě pro nějakou odlišnost šikanováno.
Jinak myslím, že v určitém období je každé dítě se svým jménem nespokojené (nebo jestli ne každé, tak valná část), některé pro neobvyklost, některé naopak pro tuctovost, někomu se zdá tvrdé…tady na EM se člověk dočte takových odlišných názorů na jedno jméno, že to fakt nelze paušalizovat. Samozřejmě jsou jména hodně extrémní, jenže kdo zas posoudí, které už tam patří, těžko 30 holek z diskuse na EM. A další věc je, že si myslím, že si ještě pořád neseme pozůstatek doby minulé, kdy lišit se bylo nevhodné, nosila se uniformita, byli jsme izolovaní. Jenže hranice už dávno padly, spojení s celým světem je na vysoké úrovni, tak je logické, že na základě rozšíření rozhledu se rozšířil i výběr jmen, snížila se všeobecná obava lišit se. Jeden extrém je lišit se za každou cenu, druhý zas přístup „hlavně nevybočovat, abych nebyla k smíchu“, ale mezi těmito extrémy je široké pole působnosti, a to i ve výběrech jmen. A neustále tu v diskusích o jménech opakuju to samé- to, že je jméno divné, směšné apod., dítě samo nevymyslí, děti dneska slyší různá jména ve školkách, koukají na různé zahraniční pohádky…je v tomto nic nezarazí, to jim poradí pak až hloupí rodiče, že je nějaké jméno spolužáka „divné“. A na základce se pak sice mohou posmívat Mečislavě, ale stejně tak Tereze.
@Sofie2013 píše:
Nelíbí se mi. Představím si padesátiletou, stokilovou ženskou. Možná proto, že jsem mívala takovou kolegyni Bohdanu
Já znám Bohdanu taky skoro padesátiletou a má postavu jako modelka a to doslova. Jinak jméno bych nedala, ale nic extra proti němu nemám.
@Bobby píše:
Hlavne ne Bohumilutak se jmenuji ja a nejradeji bych se prejmenovala. Ve skole sikana a posmesky a ted v dospelosti se mi posmivaji i stari dedci a rvou na me Bohusu… A hlavne hlasky typu Bohusu, koza sa ti obesila apod.
kde to bydlíš prosímtě
Já jsem Bohuslava, je to sice hrozné jméno, nicméně, každý mi říkal vždy Bohunka, Bohuška, Bohuš. Na základce občas Božka
Ale určitě mne nikdo nešikanoval, no já bych se ani nedala ![]()
Znam Bohumilu, rika se ji Bojdo, docela se mi to libi.
Znami premysleli o Bohdane (meli dite v pozdejsim veku, vyznam Bohem dana, i kdyz nejsou katolici), nakonec dali (myslim reckou) variandu Theodora - vyznam zhruba to same.
@boball píše:
kde to bydlíš prosímtěJá jsem Bohuslava, je to sice hrozné jméno, nicméně, každý mi říkal vždy Bohunka, Bohuška, Bohuš. Na základce občas Božka
Ale určitě mne nikdo nešikanoval, no já bych se ani nedala
Bydlim normalne tady v cr pobliz mesta…vsude byly same Katky, Terky, Verci, Bary atd..ja byla jedina…a asi tezko by ses nedala kdyz by na tebe jako decko naskakali 4 kluci a narvali ti hlavu do zachodu…ted uz se ubranim a nic si z toho nedelam ( i kdyz je to neprijemne dost),ale tehdy jsem se branit nemela jak…
@Bobby Já myslím, že ti zmetci by tě šikanovali i kdyby jsi se jmenovala jiným jménem. Tihle slabomyslní, sami zakomplexovaní jak prase, chudáci, vycítí nějakou slabinu, strach a vždycky si najdou něco aby tomu člověku ublížili.
@boball tak vzhledove jsem byla jako kazda druha…mozna by si nasli jiny duvod, ale tohle bylo vylozene diky jmenu…
@terien píše:
Samozřejmě že se rodičům musí líbit, myslela jsem spíš jména např. hodně zastaralá, jména která s přjmením působí směšně, apod. Pokud si vysním např. jméno Mečislava a naprosto všichni mi řeknou že je hrozný, tak je dost pravděpodobný, že dítě z něj bude nešťastný a já jsem sáhla vedle.
Jinak kvůli jménu šikana je, sama jsem si jí zažila a zdaleka nejsem jediná. Není to o tom, že mi jméno zkazilo život, dneska jsem s ním smířená ale to nejcitlivější období v životě jsem prožila se jménem které jsme nenáviděla, styděla jsem se představovat, nezúčastnila jsem se žádných soutěží aby náhodou veřejně neříkali moje jméno,… Prostě si myslím, že by rodiče měli přemýšlet než nějaké jméno dají a myslet hlavně na to, že celý život ho bude nosit dítě, ne oni.
Jestli to správně chápu, jsi Tereza. Nikdy jsem žádnou neslyšela si na svý jméno stěžovat a ani neslyšela nikoho, kdo by se jim posmíval. Maximálně frflaly, že je jich moc. V čem spočívalo tvé peklo?
@Bobby píše:
@boball tak vzhledove jsem byla jako kazda druha…mozna by si nasli jiny duvod, ale tohle bylo vylozene diky jmenu…
Zvláštní. Moje dcera měla v ročníku taky Bohumilu, holce se to pochopitelně nelíbilo, nicméně nikdy jsem neslyšela, že by kvůli jménu měla s ostatními nějaký problém. ![]()
Ahoj, mně se to jméno líbí, jen nevím, zda bych ho vybrala k německému příjmení. Bohdany znám 2, říká se jim buď Bohdanko nebo Bohunko a pravda je, že to jméno umí nosit. Prostě to není jméno pro každého, jako třeba Eliška, Tereza, Adélka, atd, což jsou taky nádherná jména, ale je jich opravdu moc, neupoutají tolik. Myslím, že je mnohem hezčí takovéto „starodávné“ jméno, než Vanessa, Bernadetta, Charlotta a já nevím, co ještě. Přijde mi, že se někteří rodiče předhánějí v tom, kdo vymyslí větší zvrácenost, aby byli originální a přitom to, jestli z člověka bude osobnost je v něčem úplně jiném.
Mě se jméno nezdá ošklivé a myslím, že by ani nějak výrazně šikanovaná nebyla. Spíše jestli by jí časem nebylo „proti srsti“ že zní hodně nábožensky. To by asi někomu nesedělo :/
ale jinak šikana kvůli jménu jsem si zažila taky. Jsem Barbora a tam se ta Brambora dost nabízí XD takže po mě ve škole házeli brambory při obědě a podobně. Nebylo to příjemné ale jak je z toho vidět tak děti si něco najdou na každé jméno a´t je moderní či nikoliv :/
@pe-terka píše:
Jestli to správně chápu, jsi Tereza. Nikdy jsem žádnou neslyšela si na svý jméno stěžovat a ani neslyšela nikoho, kdo by se jim posmíval. Maximálně frflaly, že je jich moc. V čem spočívalo tvé peklo?
Nejsem Tereza, to bych si pískala. A co chceš slyšet? Konkrétní posměšky který na mě volali? Nebo jak mi bylo když jsme se v prváku (kde jsem si mmch myslela že se problémů zbavím protože už nejsme malé děti) představovali jeden po druhém a já slyšela jak se uchechtávají a opakují moje jméno? Říct si v tu dobu že jsou hloupí mi opravdu v tom věku nepomohlo.