Jméno Bohdana

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
22.2.16 17:40
@terien píše:
Nejsem Tereza, to bych si pískala. A co chceš slyšet? Konkrétní posměšky který na mě volali? Nebo jak mi bylo když jsme se v prváku (kde jsem si mmch myslela že se problémů zbavím protože už nejsme malé děti) představovali jeden po druhém a já slyšela jak se uchechtávají a opakují moje jméno? Říct si v tu dobu že jsou hloupí mi opravdu v tom věku nepomohlo.

Jejda promiň :hug:. Já prostě z nicku vydedukovala, že jsi Terka. Tak mě tvé stížnosti na jméno překvapily, protože mám zkušenost, že do klasických davových jmen se posměváčci běžně netrefují. Jasně, kdo chce „psa“ bít, hůl si vždycky najde. Když to nejde se jménem, najde si něco jiného. Ještě jednou se omlouvám :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
22.2.16 18:38
@Anonymní píše:
Ahoj jak se vám líbí jméno Bohdana. Bylo by to k česky psanému německému příjmení (jako Miler, ale výrazně méně časté, nechci jej psát, kvůli okolí). Moc mě upoutalo ve Vyprávěj, kde byla Bohdana Hegrová. Dík

Jméno je to zajímavé - staře zní jenom z toho důvodu, že ho dlouho nikdo nepoužil. Už jsem to do několika diskuzí psala - není to tak dávno, co takhle staře a divně znělo jméno Amálie a jak je teď populární. Tedy klidně bych do toho šla. Zdrobnělin a tvarů se najde - kromě těch klasický, jako Bohdanka, atd… mě napadlo třeba Daný, nebo třeba i Boný - není to ten základní tvar, ale v určitém věku by se tohle chytilo lépe. Ale potom v dospělosti by mohla ocenit výjimečnost a třeba se chytí a za chvilku tu bude Bohdanek jako máku =) Jinak bude mít u příjmení koncovku ová? Bohdana Miler (nebo něco podobného) mi zní dost zvláštně. Ale s ová by to bylo v pohodě =)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
23.2.16 19:53
@pe-terka píše:
Jejda promiň :hug:. Já prostě z nicku vydedukovala, že jsi Terka. Tak mě tvé stížnosti na jméno překvapily, protože mám zkušenost, že do klasických davových jmen se posměváčci běžně netrefují. Jasně, kdo chce „psa“ bít, hůl si vždycky najde. Když to nejde se jménem, najde si něco jiného. Ještě jednou se omlouvám :kytka:

To je v pohodě, dneska už jsem se svým jménem kamarádka ;) Ale prostě si myslím, že by rodiče u výběru jmen měli hodně přemýšlet a snažit se vžít do kůže malého dítěte které to jméno bude nosit. Život není o jméně, ale věřím tomu, že ho hodně ovlivňuje. Neměli bychom být sobecký a neprosazovat si svojí představu za každou cenu (MĚ se to líbí a hotovo), třeba Leonor Švestková nebo Aloisie McArnold je za trest. Nebo Adolf, v podstatě docela hezké jméno, ale dát ho může jenom šílenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.2.16 20:05
@terien píše:
To je v pohodě, dneska už jsem se svým jménem kamarádka ;) Ale prostě si myslím, že by rodiče u výběru jmen měli hodně přemýšlet a snažit se vžít do kůže malého dítěte které to jméno bude nosit. Život není o jméně, ale věřím tomu, že ho hodně ovlivňuje. Neměli bychom být sobecký a neprosazovat si svojí představu za každou cenu (MĚ se to líbí a hotovo), třeba Leonor Švestková nebo Aloisie McArnold je za trest. Nebo Adolf, v podstatě docela hezké jméno, ale dát ho může jenom šílenec.

jj, souhlasím. Vnímám to podobně a proto jsem svým dětem dala jména, která se mi líbí, ale nijak netrčí. Aby nemusely řešit reakce lidí kolem sebe. A děcka jsou spokojený :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
23.2.16 22:18

Jenže je naprostý nesmysl říct, že dáte dětem jména, se kterými budou spokojené. To přece nevíte naprosto, ale naprosto nikdy. Jako byste tu nečetly milion stížností, někdy až brutálních, na (z vašeho pohledu) úplně normální jména. Na druhou stranu jak víte, že vaše dítě zrovna nebude individualista, který by se raději jmenoval neobvykle? Já ty argumenty chápu u nějakých naprostých úletů typu Pětiletka, ale u jiných jmen pořád nechápu, kde berete tu jistotu, že zrovna vy máte mustr na to, co ještě je přijatelné a co už je mimo? Nehledě na to, že dítě nakonec může trpět příjmením (což počítám, že bude častější, než posměchy kvůli křestnímu jménu), s tím pak uděláte co? Změníte ho celé rodině?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
24.2.16 18:19
@Samamama píše:
Jenže je naprostý nesmysl říct, že dáte dětem jména, se kterými budou spokojené. To přece nevíte naprosto, ale naprosto nikdy. Jako byste tu nečetly milion stížností, někdy až brutálních, na (z vašeho pohledu) úplně normální jména. Na druhou stranu jak víte, že vaše dítě zrovna nebude individualista, který by se raději jmenoval neobvykle? Já ty argumenty chápu u nějakých naprostých úletů typu Pětiletka, ale u jiných jmen pořád nechápu, kde berete tu jistotu, že zrovna vy máte mustr na to, co ještě je přijatelné a co už je mimo? Nehledě na to, že dítě nakonec může trpět příjmením (což počítám, že bude častější, než posměchy kvůli křestnímu jménu), s tím pak uděláte co? Změníte ho celé rodině?

Začnu od konce, ano, změnila bych příjmení celé rodině kdyby se jednalo o příjmení pro mě nepřijatelné. Paní Pičová, Štětková, Skočdopolová, apod. bych se nejmenovala ani za nic. Jinak já určitě nemám mustr na to co je nebo není přijatelné, je to jenom můj názor kterým se řídím, to je všechno. Pokud má dítě stres z běžného jména, tak si myslím že je to taky o tom, jak vnímá samo sebe, jak ho vede od malinka rodina k sebeúctě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
24.2.16 21:00
@terien píše:
Začnu od konce, ano, změnila bych příjmení celé rodině kdyby se jednalo o příjmení pro mě nepřijatelné. Paní Pičová, Štětková, Skočdopolová, apod. bych se nejmenovala ani za nic. Jinak já určitě nemám mustr na to co je nebo není přijatelné, je to jenom můj názor kterým se řídím, to je všechno. Pokud má dítě stres z běžného jména, tak si myslím že je to taky o tom, jak vnímá samo sebe, jak ho vede od malinka rodina k sebeúctě.

Jenže toto platí i dítěte, které má „neběžné“ jméno. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
24.2.16 21:15
@Samamama píše:
Jenže toto platí i dítěte, které má „neběžné“ jméno. ;)

Pravda, ale okolí mu to může pekelne ztížit. A hlavně v dětství se tomu člověk těžko brání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.2.16 21:22
@Samamama píše:

Netvrdím, že mám patent na pravdu. Nicméně naše děti mají klasická běžně dávaná jména, vše v první dvacítce žebříčku. A několikrát mi potvrdily, že jsou se jménem spokojeny. A že jsou rády, že zapadnou, netrčí a nepoutají pozornost, když se někde představí. Pokud by přesto někdy zatoužily se odlišit, nic jim nebrání přidat si podle vlastní volby druhé jméno.
A s tím příjmením? Kdyby se můj muž jmenoval Picmaus, Šourek nebo Karšulín, o příjmení v souvislosti s dětmi bychom přinejmenším diskutovali. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
24.2.16 21:24

@terien Ale jo, já chápu, jak to myslíš, ale pořád trvám na tom, co už jsem psala- že dětem jména divná nepřijdou, to jim „poradí“ rodiče (a věřím, že vzhledem k narůstající pestrosti jmen v současnosti už naše děti fakt jen tak něco nezarazí). A že dítě nebývá šikanováno kvůli jménu, neobvyklé jméno je maximálně jeden z důvodů a určitě ne tím prapůvodním (za svou celou školní docházku jsem myslím široko daleko měla nejneobvyklejší jméno, přesto se mi nikdy nikdo ani neposmíval, natož aby mě šikanoval, o šikaně v předešlé škole mi naopak barvitě vyprávěla jedna Tereza).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
24.2.16 21:26

@terien existuje postoj, že se dítě s „neběžným“ jménem snáz naučí, jak zvládnout narážky a úsměšky a má tak určitou výbavu do dospělosti :)
Ne vždy si rodina nechá změnit jméno - vzpomínám na tatínka Haliny Pavlovské…
Dala jsem ultranormální jméno a dítě není spokojeno a žádá, abych ji oslovovala jmény kamarádek ze školky. Předpokládám, že úderem osmnáctin letí na matriku a mění, pokud si do té doby vybere :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
24.2.16 21:32

@pe-terka To je dobře, že jsou tvé děti se jménem spokojené. Ale dopředu jsi to vědět nemohla, přeci ani výběr jména z top 20 nezaručuje, že s ním dítě bude spokojené. Myslím, že každý rodič vybírá sice jméno, které se mu líbí (až už více nebo méně obvyklé), ale taky doufá, že s ním dítě bude spokojené. A taky si nemyslím, že by lidi vybírali neobvyklá jména proto, že chtějí být zajímaví, lišit se. Respektive ano- lišit se ano, v tom smyslu, že si přejí, aby se jejich dítě nejmenovalo stejně, jako dalších 8 v sousedství, ale to je přeci v pořádku, jméno je přeci od toho, aby jedince odlišovalo, není účelem, abychom si mezi sebou rozdali 20 jmen, které prošli souhlasem „normálnosti“. A holt i ve jménech funguje móda, co považujeme dnes za výstřelek, bylo třeba na začátku století tuctovka a za 20 let bude zas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.2.16 21:46
@Samamama píše:
@pe-terka To je dobře, že jsou tvé děti se jménem spokojené. Ale dopředu jsi to vědět nemohla, přeci ani výběr jména z top 20 nezaručuje, že s ním dítě bude spokojené. Myslím, že každý rodič vybírá sice jméno, které se mu líbí (až už více nebo méně obvyklé), ale taky doufá, že s ním dítě bude spokojené. A taky si nemyslím, že by lidi vybírali neobvyklá jména proto, že chtějí být zajímaví, lišit se. Respektive ano- lišit se ano, v tom smyslu, že si přejí, aby se jejich dítě nejmenovalo stejně, jako dalších 8 v sousedství, ale to je přeci v pořádku, jméno je přeci od toho, aby jedince odlišovalo, není účelem, abychom si mezi sebou rozdali 20 jmen, které prošli souhlasem „normálnosti“. A holt i ve jménech funguje móda, co považujeme dnes za výstřelek, bylo třeba na začátku století tuctovka a za 20 let bude zas.

nemyslela jsem to tak, že normálních je jen prvních 20 jmen žebříčku. Tu míru lišit se či naopak splynout u dítěte dopředu neodhadneš, to je pravda. Ale řekla bych, že většina mladých chce spíš do kolektivu zapadnout než příliš vybočovat. Já bych prostě příliš velké úlety(za což považuji Bohdanu i Boženu) z tohoto důvodu nedávala. Ale normy se mění a funguje psychologie davu - kdo by před lety předpokládal návrat Antonínů, František a Josefín? Ale i kdyby se jednou hypoteticky z Bohdany stal hit, stejně ji nedám - nevěděla bych si rady se zdrobnělinami. Pokud ji však jednou dá moje dítě, budu to prostě respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
24.2.16 21:58

@pe-terka Já bych Bohdanu také nedala pro malou tvárnost a vůbec, jak jsem psala, není to můj šálek kávy. Ale za úlet to tedy taky nepovažuju, prostě jen za méně obvyklé jméno, podobně mě napadá třeba Hedvika. A třeba ještě před pár lety bych do stejné skupiny zařadila třeba Klaudii a hele, dnes je z ní hit. Boženu bych za sebe mezi úlety zařadila, i když je to taková „Tereza 20. či 30. let 20. století“ :mrgreen:.
A nemyslím, že by mladí nechtěli vybočovat z kolektivu. Touhu zapadnout mají podle mě malé děti, na základní škole, ale co si tak matně vzpomínám na mládí, tak v pubertě už bylo naopak in se lišit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.2.16 22:51
@Samamama píše:
@pe-terka Já bych Bohdanu také nedala pro malou tvárnost a vůbec, jak jsem psala, není to můj šálek kávy. Ale za úlet to tedy taky nepovažuju, prostě jen za méně obvyklé jméno, podobně mě napadá třeba Hedvika. A třeba ještě před pár lety bych do stejné skupiny zařadila třeba Klaudii a hele, dnes je z ní hit. Boženu bych za sebe mezi úlety zařadila, i když je to taková „Tereza 20. či 30. let 20. století“ :mrgreen:.
A nemyslím, že by mladí nechtěli vybočovat z kolektivu. Touhu zapadnout mají podle mě malé děti, na základní škole, ale co si tak matně vzpomínám na mládí, tak v pubertě už bylo naopak in se lišit.

no asi to nevyřešíme - je to prostě o tom, co nám sluchově ladí a libě zní a to je individuální. Mě se třeba Hedvika líbí víc než Bohdana, zní mi elegantněji. Já mám jméno v mé generaci tuctové. Ne že by se mi vysloveně líbilo, ale problémy jsem s ním neměla a nevzbuzovalo pozornost - vybočovat jsem chtěla v jiných aspektech :lol:. Svým dcerám jsem ho nedala - dostaly hezčí :lol:. Ale když jsem čekala tu nejmladší, zvažovali jsme Rozálii. A tehdy 15 letá nejstarší mi říká - nedávejte jí takový divný jméno, budou se jí smát ;) Takže generace dnešních teenegerů vnímá Rozálii jako neobvyklé jméno a děti o 15 let mladší už ne. Ostatně je to vzkříšené jméno - je psané na řadě náhrobků. Je to relativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze