Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@KPKristy píše:
Jaké jméno je ne/normální je asi víceméně věc názoru![]()
U zakladatelky mi přijde fajn, že zvolila na dnešní dobu neuniformní jméno, ne každý má tu povahu.
Je bezva, že tu není povoleno dávat přiblblá světová jména, která by v překladu zněla třeba „medový kvítek“ nebo „jablkový koláč“. V tomto kontextu jsou všechna u nás povolená jména naprosto normální
Osobně bych jméno Gustav nedala, protože to není můj vkus. Stejně jako zakladatelčin vkus by nemusela být jména mých dětí.
A pokud se mi jméno líbí, stála bych si za ním, i přes ksichty okolí.
otázka je, jestli bude mít odvahu to nosit to dítě
a ne rodič ![]()
@siamka7 píše:
otázka je, jestli bude mít odvahu to nosit to dítěa ne rodič
Tak dítěte se snad nikdo neptá, ne? I to musí brát rodiče v potaz, když jméno vybírají, to je jasný. Ale jsem přesvědčená o tom, že když si za tím budou rodiče stát a dítě vychovají v duchu, že jeho jméno je krásné, tak to tak bude.
Reakce okolí je věc druhá, proto je potřeba aby dítě umělo posměváčky odpálkovat do patřičných mezí. Nikdo nemá právo se jinému posmívat kvůli jménu!
Když jsem tady nedávno četla diskusi, kde spousta přispivatelek haněla jméno Marie, bylo mi zle, jak lidi dokážou být hnusný ![]()
Kvůli tomu, že se holčička nejmenuje Ema nebo Terezka (nic proti těmto jménům, jsou hezká!!) jako polovina třídy, tak přece nebude terčem posměchu
![]()
@siamka7 píše:
otázka je, jestli bude mít odvahu to nosit to dítěa ne rodič
A hlavně ti nikdo nezaručí, že dítě se dokonale ztotožní třeba se jménem Jan
. Třeba zrovna s tímto by nebyl spokojenej ![]()
Gustav je jméno jako každé jiné, ale ta neoblibenost je asi spíš spojena s tím, že to zrovna v dnešní době není moderní jméno.
@KPKristy píše:
Tak dítěte se snad nikdo neptá, ne? I to musí brát rodiče v potaz, když jméno vybírají, to je jasný. Ale jsem přesvědčená o tom, že když si za tím budou rodiče stát a dítě vychovají v duchu, že jeho jméno je krásné, tak to tak bude.
Reakce okolí je věc druhá, proto je potřeba aby dítě umělo posměváčky odpálkovat do patřičných mezí. Nikdo nemá právo se jinému posmívat kvůli jménu!Když jsem tady nedávno četla diskusi, kde spousta přispivatelek haněla jméno Marie, bylo mi zle, jak lidi dokážou být hnusný
Kvůli tomu, že se holčička nejmenuje Ema nebo Terezka (nic proti těmto jménům, jsou hezká!!) jako polovina třídy, tak přece nebude terčem posměchu![]()
no, právě
že se neptá
a posměváčci budou vždycky, a už vidím jak dítě je pošle do patřičných mezí ![]()
@siamka7 ono to posměvačství začíná u rodičů těch dětí, kteřá tvrdí, že nějaký jméno není normální…
@Ali-Ali píše:
Nelibi se mi, ani kdyz se oprostim od Husaka. jak budete to mimco oslovovat? Gustiku?
jo já znám také jednoho Gustava a říká se mu Gustíku
@siamka7 píše:
no, právěže se neptá
a posměváčci budou vždycky, a už vidím jak dítě je pošle do patřičných mezí
Posměváčci budou vždycky a jsou to děti pokrytců. Já například budu svoje kluky vychovávat k tomu, aby se za takové věci neposmívali
. Jak se k tomu postaví rodiče, tak se postaví děti…
Lepši Gustav než Honzík, Tomášek, Kubíček, Matýsek, Tadeášek atd. ty klučičí jména co jsou dnes v oblibě jsou dost nudná… že by se mu děti kvůli jménu posmívaly si nemyslím ![]()
Já mám Gustu spojeného s místním boverem (ale strašně hodným), takže z tohoto důvodu bych já osobně nedala, ale jinak mi to přijde v pohodě ![]()
@siamka7 píše:
A z jakého důvodu mu chceš dát jméno Gustavto mu nemůžeš dát normální pěkné jméno
Hm, třeba proto, že nevím proč by toto jméno mělo být vnímáno jako „nenormální“. Jak jsem psala v úvodu, v dějinách bylo x Gustavů a nikdo s jejich přijetím problém neměl. Nevím, třeba proto, že se mi zdá, že v dnešní době se dávají taková jména, že ten Gustav se mezi nimi ztratí. A taky proto, že nechci, aby se mé dítko jmenovalo stejně, jako dalších 5 ve třídě. Ale neříkám, že to jméno dáme, jen to zvažujeme a dělám průzkum, jak je vnímáno.
@habaďúra tak já bych ho vnímala nedobře. Říkala bych si, co těm rodičům provedl
A jak byste mu říkali, jsi přemýšlela? ![]()
@habaďúra Mně přijde moc tvrdé, proto se mi nelíbí a ani zdrobněliny si k tomu moc neumím představit.
My jsme vybrali jméno Vendelín a to se líbí snad jen jednomu člověku, jinak na nás všichni koukají jak na dementíky, jen kvůli tomu, že prý je to jméno staré a nepoužívá se a že prý chudák dítě. ![]()
@martulkasloník píše:
No na jednu stranu je fajn že někdo chce dát netradiční jméno ale zase být in za každou cenu bych asi nechtěla. když slyším Gustav vidím Anděla na horách prostě starého děckamyslím že prcek si v kolektivu pak užije, děcka umí být drsné. a hlavně jak se řekne podomácku? Gustík? nevím no ale já bych to nedala, znám pár děcek kdy se rodiče rozhodli dát netradiční jméno a ty děcka nadávají, a nejsou to jen děcka, už i dospělí jedinci a nikomu se jeho jméno nelíbí i když komu se jeho jméno líbí že jo
![]()
![]()
Tak já myslím, že kvůli tomu „být in“ ho opravdu dávat nechci, jen nás s manželem zaujalo, to je vše. Myslím, že IN by bylo dát úplně jiná jména, která teď frčí, ale právě že to já nechci.