Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Taky žasnu nad tím, jak si někdo nastaví tu pomyslnou hranici, kdy je jméno normální a kdy ne…
Děti u syna ve školce říkají svým rodičům, že to je ten, co má to zvláštní jméno (mi přijde normální) ale děti ho milují, oslovují ho i když nemusí.
Moje mamka taky nemá úplně obyčejné jméno a nikdy s tím neměla problém.
To, že se dítěti budou nebo můžou smát nastane i kdyby se jmenovalo Martin - je na daném dítěti jak s případným posměchem bude pracovat. Zda se nechá, bude ten slabý článek a pak mu ani Martin ani Gustav prostě nepomůže a nebo nenechá a dokáže se s danou situací vypořádat.
Když to vezmu podle sebe, normální jméno - věčně noha v gipsu, takže ukulhaná, posměch ve stylu pajdo apod. O příjmení ani nemluvím…ale nenechala jsem se, nikdy jsem se necítila hrozně, nikdy se mě to nedotklo tak, že bych třeba něco musela vyčítat rodičům…a vždycky a do teď mě štve, že je nás všude milion ![]()
@Bella1988 píše:
@habaďúra Hele taky to nemusí být kvůli jménu.. já se zas lišila jinak a taky jsem schytávala. Těžko říct no. Jako názory jiných jsou jistě fajn, ale máma jsi ty.. Já jsem teda dala nebo dám Kristýnu, protože to jméno se mi velmi líbí a zdávají se mi celé těhu sny o holčičce s tímto jménem a to i v době, kdy jméno opravdu vybrané nebylo. ale jak jsem tu psala - ono Isabella co jsem chtěla já původně taky není zrovna klasické a časté. kamarádka mi to rozmluvila s tím, že zná Izabelu a říkají ji Izo a bylo to.ale manželovi se to nelíbilo, ale jestli se Tvému partnerovi líbí taky Gustav, tak je to prostě hlavně o shodě mezi vámi.
Já mám pro změnu dvě kamarádky, jedna už Isabelku má, druhé se narodí každým dnem. A náhodou se mi to jméno i líbí, taky mě zpočátku zarazilo, ale líbí se mi, že jí může říct Belinko, Isabelko, Isabel, Bello! Nějak už ho vůbec nevnímám jako neobvyklé.
@RyBANA a proč nad tím žasneš? Je to naprosto normální. Říká se tomu vkus a je to u všeho - nejen u jmen - oblečení, značky, auta, boty, parfémy, kosmetika, nevím co ještě.. každý má hranici jinou. Příjde mi to logické, že se všem lidem nelíbí všechno. ![]()
@habaďúra Je to krásné jméno, ale setkala jsem s reakcí jako, že jsem fakt magor.
to nebyla diskuze, shodli se na tom úplně všichni.. je fakt, že já jsem tak od malička říkala všem panenkám a princeznám. Tak jsem zaujatá ![]()
@Bella1988 Ano jiný vkus chápu. Ale označit něco jako nenormální jen proto, že mě se to nelíbí se mi zdá…divný, netolerantní, neslušný… ![]()
@RyBANA Vítej v tomhle světě.. nebudu ani psát svoje zkušenosti s lidmi, snad jen - znám to na vlastní kůži. Taky se liším a není den, kdy bych nebyla terčem pozornosti a stejně jako si člověk nevybere jméno, já si nevybrala tohle ![]()
@Bella1988 Nevítám, zbrojím kde můžu
Třeba moje nejbližší okolí se díky mým návrhům na jména pro moje budoucí dítě (které nevím jestli bude
) docela otevřelo a po prvních rozpacích a pocitech ala ajé Verča se zase bouchla do hlavy se dost změnilo jejich uvažování o jménech, který do té doby třeba vůbec neslyšeli. A mě to těší…a v tomto duchu chci pokračovat u syna.
On taky bude vždycky trochu jinej (a teď nemyslím kvůli jménu) a chci aby se s tím dokázal sebevědomě vypořádat.
@RyBANA Tvoje myšlenka je mi sympatická, ale můj názor je takový, že proti lidské blbosti zvítězit nelze. Já s tím bojuju taky a to jsem ještě docela ostřejší povahy, že si nedám nic líbit
Ale je to únavný. Své dcerce to neudělám ![]()
@Bella1988 píše:
@Saxana22 Nina je hezký, normální jméno.. ale Gustav?Co takhle Hubert nebo Quido?
Co je na nem nenormalniho? ![]()
Me se. Gustav/Gustik moc libi, mame je. v rodine a znam i dalsi, nevim, ze by se jim nekdo nesmal, proc taky ![]()
@Bella1988 píše:
@RyBANA Tvoje myšlenka je mi sympatická, ale můj názor je takový, že proti lidské blbosti zvítězit nelze. Já s tím bojuju taky a to jsem ještě docela ostřejší povahy, že si nedám nic líbitAle je to únavný. Své dcerce to neudělám
Chápu
Já nakonec zjišťuju, že to co se mi líbí, v poslední době až tak neobvyklé není, nebo je, ale lidem se ty jména spíš líbí (viz diskuze o jménech, tady na emiminu)…tak to je určitá výhoda ![]()
@agy VŠIMLA jsis prosím faktu, že je to můj názor že? Tak snad nemusím pořád opakovat, proč se mi to jméno nelíbí ![]()
@RyBANA Já taky hodně beru v úvahu naše příjmení a to fakt české
tak taky podle toho. I když nutno říct, že Christine Ann mě fakt lákala
Pak taky Kristýna Anna, ale manžel dvě jména nechce.
@Bella1988 píše:
No podle mě je to fakt hrozný..
Mě přijde fakt hrozný mít přezdívku Bella1988, asi ujíždíš na upírech ne?
@Bella1988 Mamka měla za svobodna dokonalé jméno i příjmení…no pak si vzala mýho taťku a to byla teda asi darda ze začátku. Teď po letech se lidi shodnou, že jim ta kombinace přijde normální. To je na člověku fajn, že si prostě časem zvykne ![]()
Ale je fakt, že svou vysněnou Kiaru, jako vdaná Nováková taky nedám ![]()
@KPKristy to my taky
Jako to by byl nářez.. chce to fakt rozum
Tak já jestli budu mít někdy chlapce, tak jak jsem tu psala Adam, Daniel a nebo Victor ( ten se mi líbí hlavně kvůli významu jména ), ale už jsem ho dala svými briťákovi