Jméno Jacqueline

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3105
14.4.24 20:51
@Kolicek95 píše: Více

Taková podobná jména jsem viděla v babiččiném kalendáři z roku 1930. Úplně jsem žasla, jak často mně známé pouze jako zahraniční ale česky napsaný jména tam byly. Myslím, že i ta Žakelína. Ne že bych to chtěla v takové variantě dítěti dát, ale byla jsem překvapená, jaká jména se tehdy dávaly do kalendáře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
14.4.24 21:11
@Jazmine píše: Více

Ona se psala Jacqueline. :) Ale říkalo se jí Žakelíno. Špatně jsem to napsala.

• Citovat
  • Upravit
1688
14.4.24 21:15

Tak pak nechapu proc se pta, zda je to ok, mali to clovek u zadele. A jmeno se proste libi..ale porad si myslim, ze zrovna tady by nemelo platit, zda si mi to jen libi, ale myslet i na to dite, t o s tim jmenem bude zit..

Ale vzdy proc ne, ale je treba si uvedomit, ze lidi tu na to zvykli nejsou, takze ty reakce nebudou jen pozitivni, spouste lidem to bude znit divne, ono to divne zni, ale tak nekdo zacit musi a za x let uz se nad tim treba nikdo nepozastavi. :nevim: treba za par let nude bezne, ze se nekdo jmenu Jessica Kudlackova apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
14.4.24 21:56
@Kolicek95 píše: Více

:D Jo, chápu. Taky nevím jestli tam byla zrovna Žakelína, ale věřila bych že i jo. Škoda, že nevím kde ten kalendář je, napsala bych sem pár jmen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
14.4.24 22:17
@ahhotep píše: Více

Tak ty jsi to psala obecně, nesměrovala jsi to přímo k ní. Ale jasně, máš recht, pokud se tady takhle někdo ptá, pak mu to asi úplně jedno není, to je fakt. Hele já se třeba setkala se jménem, kdy křestní klasické české, poslední ryze české s písmeny ř a č a prostřední Appel. Přitom málokdo hned ví, že to prostřední je Izraelské, jelikož tam má část rodiny a žila tam. Jiná kamarádka má otce Španěla, matku Češku. Tam se běžně dávají příjmení jak po matce tak otci. Vyslechla si v Čechách už narážky různé, lidi tady čuměj blbě neustále, ale obě jména miluje, má je po rodičích měnit nic nehodlá. Ve Španělsku je to každému zcela jedno. Máš pravdu, lidé tady zvyklí nejsou, ale to neznamená, že mají mít na vše hned názor, když neznají kontext nebo důvody. A to mi prostě na Čechách neskutečně vadí (a věř že porovnání mám). A přitom by stačila tolerance a starat se každý jen sám o sebe :kytka: A třeba mě se tahle barevnost líbí. Proč ne? Každý jsme pak unikátně originální přece a to je fajn. My tady vše hodnotíme z postoje „Chudák, děti se mu budou smát“ A já se ptám, nevypovídá to spíše něco o nás, o tom jak tady děti vychováváme? O tom že vysmívat se někomu je normální? Ne, není. Ani kvůli jménu, ani kvůli vzhledu či čemukoliv jinému, co není naše věc :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
14.4.24 22:22
@ahhotep píše: Více

Jenže ono to už běžné je, aspoň tedy v Praze, nevím úplně jak na venkově. Má dcera má neobvyklé, byť česky znějící jméno, a zatím jsem se nesetkala s negativní reakcí a dcera svoje jméno miluje. Děcka mají spolužáky Babetu, Bonifáce, Dorothy, Lilly, Laru, ten rozsah je hodně široký od starých českých pozapomenutých jmen po moderní anglofonní. A že „lidi nejsou zvyklí“, tak ať si holt zvyknou 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30261
14.4.24 22:24

Jestli má české příjmení, tak urcite ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
14.4.24 22:24

Pohledej, uvítám inspiraci :) Ale Žakelínu nee, to byla ta zlá princezna z S čerty nejsou žerty, tu neberu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
14.4.24 23:42
Že se lidem nelíbí trendy ve jménech není žádná česká specialita. V Americe jsou terčem posměchu zkomoleniny normálních jmen zakončené -leigh (Kayleigh, Kimberleigh, Annaleigh…) nebo děti pojmenované po předmětech (mezi celebritami Apple, Halo nebo ten Muskův Archanděl), případně po postavách ze seriálů a filmů (Khaleesi). U nás není možné svévolně komolit, pojmenovávat děti po neživých věcech nebo nesmyslech z televize. Takže v zahraničí jsou otrlí a původem cizí jména je nerozhází (nehledě na to, že je tam poněkud jiná imigrační kultura). :P Ale fakt to není tak, že by jim to bylo úplně jedno a jenom burani češi strkali nos, kam nemají.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
15.4.24 00:05
@Anonymní píše: Více

Jméno je to hezké, ale to české příjmení k tomu fakt asi nepůjde. I když záleží, jak to příjmení zní, zda to k sobě ladí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
15.4.24 00:08

A já vám fandím. Máme německé příjmení a dcera také nemá jméno slovanského původu. Česká zaprděnost je děsivá i v mnoha jiných tématech.

• Citovat
  • Upravit
Snorlaxik
15.4.24 00:17

Většinou to jsou přezdívky a lidí mají ve skutečnosti normální čínské jméno

• Citovat
  • Upravit
148284
15.4.24 00:21
@The_Assassin píše: Více

To byla Angelína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.4.24 00:34

Líbí, i k českému příjmení. :srdce: Já i děti máme divná jmena, je to fajn.

Není nic horšího, že v jedné třídě pět Jakubů, čtyři Davidové a k tomu několik Matyášů. Jackie je fajn, za chvilku nikdo ani nevzdechne, že to jméno není zrovna obvyklé.

Mimochodem, svoje křestní hláskuju dodnes, a co? Příjmení za svobodna i teď mám tak české, že to víc ani nejde. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
15.4.24 07:52
@Emmara píše: Více

To sice ano, ale nemysli si, ze se nepozastavi nad divnym jmenem, to zase jo..nicmene je proste fakt, ze s typicky ceskym prijmenim ta jmena divne zneji..a to i v cizine, ale tam proste deti, ktere uz se tam narodily mivaji cizi prijmeni, ale taky dist casto ta prijmeni se komoli, přestanou pouzivat carky, hacky, vyslovnost je takova jina, takze to pak v kontextu zni taky jinak..a ta jmena i na neco odkazuji, proste dite s cekymi koreny zijici v zahranici, nad tim se proste nikdo moc nepozastavi, ze ma treba ceske prijmeni, protoze uz je napul i cizinec a zije tam, v cesku kdyz ma nekdo cizi jmeno, casto je to nekdo, kdo ma jednoho rodice cizince nebo nejake vazby na cizinu a nebo to proste daji rodice jen tam, ze se jim libi, nicmene nikdo jim to nezakazuje a kazdy si muze dat jmeno jake chce, je to vyvoj..ono i dost lidi ma cizi jmeno a pak i prijmeni si meni, zvlast zeny bez ova, aby to neznelo tak cesky? Nevim..ale osobne znam i jednu rodinu, kdy ma dite cizi jmeno z aj a rodice ho vlastne ani neumi spravne vyslovit a divne ho komili, tak pak to uz moc nechapu proc mu ho dali..

Příspěvek upraven 15.04.24 v 09:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko