Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tady se nějak úplně odklonila ta debata. To je, jak cestovat do Prahy z Brna a vzít to přes Čínu.
@Alušáček píše:
Mojí 9 lezou dceru překvapilo jméno Ludvík, nevěděla ze takové existuje.Ale Jessica, Melissa, Amanda, Josefína, Adina,
Artem, Felix, Nataniel atd. je pro ní úplně normální..
Moje dítko bylo ve školce vedle z Jany, to prý nemůže být jméno
Medard by je nezarazil. Myslím ale, že další Janu v obdobném věku už nepotkalo.
Nám se Medard hodně líbil. Ale prostě jen v základním tvaru a já mám ráda, když se dají jména hezky zdrobňovat. Tady jsem s tím měla problém. Takže nakonec místo něj byl ve výběru Metoděj. Nádherné jméno. Asi jsem si za ním měla víc stát
ale už máme Matěje, tak jsme nakonec zvolili jméno jiné.
Já prolítla diskusi a já našemu Matýskovi říkám i Matěji. Mě se to jméno takto líbí. I základní tvar jména se musí líbit, však všude a vždy nebudou dítě oslovovat zdrobnělinou.
@anavi13 píše:
Nám se Medard hodně líbil. Ale prostě jen v základním tvaru a já mám ráda, když se dají jména hezky zdrobňovat. Tady jsem s tím měla problém. Takže nakonec místo něj byl ve výběru Metoděj. Nádherné jméno. Asi jsem si za ním měla víc státale už máme Matěje, tak jsme nakonec zvolili jméno jiné.Já prolítla diskusi a já našemu Matýskovi říkám i Matěji. Mě se to jméno takto líbí. I základní tvar jména se musí líbit, však všude a vždy nebudou dítě oslovovat zdrobnělinou.
Mně se takhle strašně líbilo jméno Miriam. Ale nějak jsem si neuměla představit, jak jí říkat - asi by to skončilo u Mirky nebo Miri, Miruš atd. A to jsem úplně nechtěla. Takže ho má dcera jen jako 2. - neoficiální jméno (dané při křtu). Matěj byl pův. v užším výběru pro případ kluka.
@anavi13
Můžu se zeptat, jaké jméno jste nakonec druhému synovi dali? 😊
My máme ve výběru ještě i jiná jména, ale manželovi se Medard líbí hodně.
@Jahudka82 píše:
Cože, to existuje? To tedy slyším poprvé. Ale v dospělosti se to nejspíš zkrátí na Medu/Medy, co se jí bude líbit…
Je to Meda.
On tak o ní mluví můj partner. Každému dává přezdívky, mně nedošlo, že se tak nejmenuje. ![]()
@Anonymka.D. píše:
@anavi13
Můžu se zeptat, jaké jméno jste nakonec druhému synovi dali? 😊
My máme ve výběru ještě i jiná jména, ale manželovi se Medard líbí hodně.
Nakonec jsme dali Vojta. Nemohli jsme si vybrat. Třetí kluk
ještě jsme měli v úzkém výběru Marka, ale mě se nelíbí oslovení Máro. No a u Vojty se nám nelíbil Vojtěch
asi bychom mu tak totiž nikdy neřekli, takže je jen Vojta a jsem ráda. Nakonec totiž mají kluci vždy jméno na pět písmen, což se nám teď líbí.
My si z Medarda prvně dělali srandu. Máme první dvě děti na písmeno M. Tak jsme říkali, že to bude Medard až se nám to začalo líbil, ale prostě ty zdrobněliny mi vadí. Každopádně jestli se vám jméno líbí, tak bych do něj šla.
@KalamityJohn píše:
Já o Medardovi znal jen těch čtyřicet dní:https://www.brasnarstvitlusty.cz/medard/
to bylo první co mě napadlo
40 dní
@Jahudka82 píše:
Mně se takhle strašně líbilo jméno Miriam. Ale nějak jsem si neuměla představit, jak jí říkat - asi by to skončilo u Mirky nebo Miri, Miruš atd. A to jsem úplně nechtěla. Takže ho má dcera jen jako 2. - neoficiální jméno (dané při křtu). Matěj byl pův. v užším výběru pro případ kluka.
Moje milovaná knížka z dětství: Madlenka a kůň Zlatohřívák. Hlavní dívčí postava se jmenovala Miriam, tak jí říkaly maminka s babičkou, ale pro tatínka byla Madlenka.
A přestěhovali se z Prahy do jeho rodného Kvítkova, kde vždy byly stáje. ![]()
Ja dnes malem odpadla, kdyz jsem slysela, jak nejaka matka oslovuje dite v kocarku Divíšku ![]()
Proti tomu je Medard jeste zlatej.
@Anna766 píše:
Tak mě chtěli na porodním sále při plánovaném CS nějak odvést pozornost a mluvili na mě a taky se ptali jak se prcek bude jmenovat, tak jsem řekla že Filípeka když kluk byl na světě, tak to doktor komentoval slovy - Á tak FILÍPEK je už tady, to je hlas, to komentoval ten řev
nikoho to nijak nepodráždilo.
No spíš to myslím tak, když to jdeš zapisovat, oficiálně se třeba zeptaj na jméno a ty řekneš filipek a oni ho zapisou do rodnyho listu jako Filípek.. Jasne, dneska to takhle jednoduchý není. Ale moje babička měla v občance Alenka ![]()
@anavi13 píše:
Nám se Medard hodně líbil. Ale prostě jen v základním tvaru a já mám ráda, když se dají jména hezky zdrobňovat. Tady jsem s tím měla problém. Takže nakonec místo něj byl ve výběru Metoděj. Nádherné jméno. Asi jsem si za ním měla víc státale už máme Matěje, tak jsme nakonec zvolili jméno jiné.Já prolítla diskusi a já našemu Matýskovi říkám i Matěji. Mě se to jméno takto líbí. I základní tvar jména se musí líbit, však všude a vždy nebudou dítě oslovovat zdrobnělinou.
Ja právě svým dětem hodně rikam v základním tvaru a myslím, že to je dobře a že by se to mělo. At ví, jak se jmenujou, že nejsou jen matyskove, Tomáškové, adamkove.. Ze když jim někdo řekne Adame, Matěji, Tomáši.. Ze to není špatně, ze se na něj nezlobí, ale je to jeho jméno. Ja třeba ze jména Tereza ten pocit mám.. Málokdo mi tak řekne, hodně právě Terezko, ale z domova spíš Terko, teri, terčo taky, ale to se mi moc nelíbí. No a pak jsem měla přezdívku na sportovním kroužku a od nějakych 10-12 let až do cca 20ti mi nikdo neřekl jinak, než tou přezdívkou
(i doma
) s lidma z ty doby uz se moc nestykam, ale občas potkam lidi, co to znaj a pořád mi tak řeknou
no a abych se vrátila k tématu, kdyz mi někdo řekne Terezo, tak mi to zní přísně. Ikdyz vim, že se na mě nikdo nezlobí.
@anavi13 píše:
Nakonec jsme dali Vojta. Nemohli jsme si vybrat. Třetí klukještě jsme měli v úzkém výběru Marka, ale mě se nelíbí oslovení Máro. No a u Vojty se nám nelíbil Vojtěch
asi bychom mu tak totiž nikdy neřekli, takže je jen Vojta a jsem ráda. Nakonec totiž mají kluci vždy jméno na pět písmen, což se nám teď líbí.
My si z Medarda prvně dělali srandu. Máme první dvě děti na písmeno M. Tak jsme říkali, že to bude Medard až se nám to začalo líbil, ale prostě ty zdrobněliny mi vadí. Každopádně jestli se vám jméno líbí, tak bych do něj šla.
Mně se zas Mára líbí
přijde mi to fajn pro malý dítě, puberťáka a nakonec i chlapa. Ale zas se mi tolik nelíbí marek. Ale máme Máru v rodině.
a prijde mi, že v okoli jich ani moc nemáme, ve škole a školce zadnyho
@Anonymní píše:
Ja právě svým dětem hodně rikam v základním tvaru a myslím, že to je dobře a že by se to mělo. At ví, jak se jmenujou, že nejsou jen matyskove, Tomáškové, adamkove.. Ze když jim někdo řekne Adame, Matěji, Tomáši.. Ze to není špatně, ze se na něj nezlobí, ale je to jeho jméno. Ja třeba ze jména Tereza ten pocit mám.. Málokdo mi tak řekne, hodně právě Terezko, ale z domova spíš Terko, teri, terčo taky, ale to se mi moc nelíbí. No a pak jsem měla přezdívku na sportovním kroužku a od nějakych 10-12 let až do cca 20ti mi nikdo neřekl jinak, než tou přezdívkou(i doma
) s lidma z ty doby uz se moc nestykam, ale občas potkam lidi, co to znaj a pořád mi tak řeknou
no a abych se vrátila k tématu, kdyz mi někdo řekne Terezo, tak mi to zní přísně. Ikdyz vim, že se na mě nikdo nezlobí.
Přesně. Já tak říkám i když se nezlobím. Prostě se tak jmenuje. Od švagrové jsme dostali třeba vynadáno, když jsme jejímu synovi řekli jménem v základním tvaru ( ubližoval našim dětem opakovaně). Oni ho nepoužívají. Je to pro ni moc hanlivé. To mi hlava nebere.
@a12 když mě vždy naskočí - leží jako na márách
takže prostě to nešlo
zase jich je fakt maličko. ![]()