Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Medarda neznám žádného. Metodějů několik. Mi se líbí Metoděj.
Na druhou stranu. Měli jsme spolužáka. Píše se Mehemed nebo tak nějak oficiálně. A celý život se mu říká Mehy, Méďa. A nikdo s tím neměl absolutně problém, když se sem přistěhovali.
@Matt 02 píše:
Mě se nelíbí netradiční jména, z toho důvodu, že si myslím, že je to sobeckost vůči dítěti, protože maminka chce být za každou cenu originální, tak riskuje, že s tím bude mít dítě problémy, bude se za jméno stydět, budou se mu smát ve škole atd. I když uznávám, že dneska už je to celkem běžné, že se dávají taková neobvyklá jména. I když já to prostě neuznávám, za mě je to zbytečný risk. Ono Lukáškem, Tomíkem a Adámkem se nic nezkazí, Medardem může a to riziko mi přijde zbytečný podstupovat, když se to jméno dává dítěti, které to nemůže ovlivnit. Mě se líbí, když někdo nejde s davem a vyčnívá nějak, ale mělo býti být rozhodnutí dotyčného, ne aby to za něj rozhodl někdo, v tomhle případě rodiče. Ale kdyby bylo Medard běžně dávané jméno, tak se mi líbí, dobře to zní a je to takový mužný, fakt je celkem dobrý. Ale jak říkám u mě by v životě neprošlo, protože nechci mít dítě za exota, široko daleko jediný.
Medard je normálně v kalendáři, váže se k němu pranostika, tak bych z toho nedělala takový drama, normálně jméno, který má člověk nějak vzity, vi o něm, nic vymyšlenýho. Ja bych ho sice nedala, moje děti maj klasický jmena, ale nepřijde mi to jako něco hroznýho. To spíš ty jména, co si lidi svým způsobem vymysli, znamej má třeba Marvina a je to skomolenina jeho a manželky jména ![]()
Nelibi se mi moc varianty oslovovani, jinak jmeno fajn, vic se mi libi Melichar, i kdyz tam ty zdrobneliny take nejsou idelani, ale mozna je lepsi Mele nez Mede ![]()
V základním tvaru to jde, jen mi u toho jména hned naskočí něco s počasím. Zdrobněliny, které tu jsou uvedené, se mi ovšem nelíbí vůbec. Pro malé dítě ještě dobrý, ale říkat puberťákovi nebo dospělému chlapovi Mede, Méďo nebo Darďo, to mi přijde trochu moc. Za mě to v současném světě není moc použitelné. To už je lepší ten Metoděj - Met/Matt aspoň zní jako moderní oslovení a ne nějaká infantilní přezdívka.
@hulala píše:
@Matt 02 prosím te dneska už se nikdo kvůli jménu nesměje. A pokud jo, určitě to není jménem, ale tím, že to dítě nezapadá z jiného důvodu.
Nemyslím si, není to dlouho, co jsem chodil do školy a smějou, neříkám, že všichni a ano, když se budou chtít smát, vždycky si něco najdou, ale za mě je to blbost chodit tomu naproti.
@Matt 02 píše:
Nemyslím si, není to dlouho, co jsem chodil do školy a smějou, neříkám, že všichni a ano, když se budou chtít smát, vždycky si něco najdou, ale za mě je to blbost chodit tomu naproti.
Ty, chodila jsem do krouzku s Kilianem, Bonifacem i Freyou. Ja myslim, ze dneska uz muzes sokovat leda Pulnocni bouri nebo Ruzovou perlou.
@annali píše:
V základním tvaru to jde, jen mi u toho jména hned naskočí něco s počasím. Zdrobněliny, které tu jsou uvedené, se mi ovšem nelíbí vůbec. Pro malé dítě ještě dobrý, ale říkat puberťákovi nebo dospělému chlapovi Mede, Méďo nebo Darďo, to mi přijde trochu moc. Za mě to v současném světě není moc použitelné. To už je lepší ten Metoděj - Met/Matt aspoň zní jako moderní oslovení a ne nějaká infantilní přezdívka.
No, to je právě ta pranostika, medardova kape, 40 dní kape ![]()
@Matt 02 píše:
Dneska je jina doba. Se podívej do skolek, jaký maj děti jména, uz to dávno nejsou jen Terezky a Honzíkove
@Zmatka píše:
Ty, chodila jsem do krouzku s Kilianem, Bonifacem i Freyou. Ja myslim, ze dneska uz muzes sokovat leda Pulnocni bouri nebo Ruzovou perlou.
Ale to si z Brna nebo z Prahy ne? Já teď bydlím v Brně tady věřím, že ok, ale tam kde jsem vyrostl a žil do maturity by to ok nebylo.
@Matt 02 mému Hubertovi a Hate se nikdy nikdo nesmál. Všude si najdou hromadu kamarádů a jsou jedny z nejoblíbenějších děti ( vůbec to nemyslím jako chlubeni tím, jak mám úžasné děti, jen konstatování, že o jméně to fakt není).
@a12 píše:
Dneska je jina doba. Se podívej do skolek, jaký maj děti jména, uz to dávno nejsou jen Terezky a Honzíkove
Jo to je pravda, ale stejně, člověk nikdy neví, za mě je to prostě zbytečný risk, ale ať si každý dělá jak myslí ![]()
V nasem okolí je Giorgio, Fabio a Nikoletta( nikdo z nich Ital). Meda, Mikuláš, Vita, Benedikt, Alfred, Albert… Nikomu se nikdo nikdy nesmál.