Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@a12 píše:
Tohle je úplně něco jinyho než když dospelymu Tomasovi říkáš tomik, a mluvíš o něm jako o tomikovi, nebo danik, to je snad ještě horší.. I to že ségra se jmenuje terča jmenuje se Tereza
Tak Tomík je můj šestiletý brácha a Daneček, když ti teda tak vadí Danik je další můj brácha, kterému je rok a kousek a i kdyby jim bylo třicet, tak pořád jim tak budu říkat, pokud jim osobně to nebude vadit. A ta reakce, že používám zdrobněliny byla na jméno našeho syna, který nemá ani dva roky a opět platí, že pro nás bude pořád Maxík, pokud s tím nebude mít on problém. A Terča je sice dospělá, ale to neznamená, že jí nemůžeme říkat zdrobněle, když ji to nevadí. Tereza má v rodném listě, ale jména mají snad i jiný podoby A když půjdu do lékárny, tak řeknu, že to chci pro syna, tátu, bráchu dědu, kamaráda třeba, snad nemusím jmenovat. Já i tady když píšu, tak píšu ségra, brácha, syn, ale když se někdo zeptá na jméno, tak ho napíšu, jak ho používáme, co je jako na tom?
@ludmilaadamkova píše:
V pořádku. Já jen že Matt ale o zdrobnělinách vůbec nemluvil
Jaktože ne? O svych sourozencich psal jako o terče, tomikovi, anicce, danikovi-predpokladam, že to nejsou mimina.
Když se ho zeptaj na jméno dítěte napíše maxik, ale jeho jméno je max.. Podle mě by se v některých případech měli používat čistě základní tvary.. Například když objednáváš dítě k doktorce určitě je lepší říct Matyáš Novák, než Matýsek
nikdy, ani u mimina jsem v tomhle případě neřekla zdrobnělinu, to samy když jsem se třeba s kočárem a někdo se zeptal, jak se jmenuje.. Řekneš třeba adam, ne, adamek
jeho jméno je adam
a on psal, že základní tvary vůbec nepouzivaj, ne?
Co je na tom divnýho když se malému dítěti, a to Matt má, řekne Maxík? To je normální, ne?
@Matt 02 píše:
Tak Tomík je můj šestiletý brácha a Daneček, když ti teda tak vadí Danik je další můj brácha, kterému je rok a kousek a i kdyby jim bylo třicet, tak pořád jim tak budu říkat, pokud jim osobně to nebude vadit. A ta reakce, že používám zdrobněliny byla na jméno našeho syna, který nemá ani dva roky a opět platí, že pro nás bude pořád Maxík, pokud s tím nebude mít on problém. A Terča je sice dospělá, ale to neznamená, že jí nemůžeme říkat zdrobněle, když ji to nevadí. Tereza má v rodném listě, ale jména mají snad i jiný podoby A když půjdu do lékárny, tak řeknu, že to chci pro syna, tátu, bráchu dědu, kamaráda třeba, snad nemusím jmenovat. Já i tady když píšu, tak píšu ségra, brácha, syn, ale když se někdo zeptá na jméno, tak ho napíšu, jak ho používáme, co je jako na tom?
Mám dospělou dceru a pořád jí říkám Kristýnko.
@Anonymka.D. píše:
Zdravím, přemýšlíme nad jménem Medard, líbí se vám? Znáte nějakého ve svém okolí? Je to hodně neobvyklé jméno, tak váhám, jestli ho dát, ale líbí se mi varianty oslovení a právě také to, že je to jméno, se kterým se běžně nesetkáte. Děkuji za případné názory.
Já mám ráda neobvyklá jména. Sice Medard není nějaký můj extra top favorit, ale určitě bych mu dala přednost před těmi teď těžce moderními. Z těch všech ´ášů´ ( Matyáš, Tobiáš, Jonáš atd ) se mi úplně ježí chlupy.
@Anna766 píše:
Co je na tom divnýho když se malému dítěti, a to Matt má, řekne Maxík? To je normální, ne?
Je, ale kdyz chci někomu říct, jak se někdo jmenuje přijde mi, nevim to správně říct, lepší není to správný slovo
ale to jedno.. Prostě když někomu oznamuju, jak se někdo jmenuje, tak v základním tvaru.. Maxik může byt max, maxmilian, maxim.. Matysek Matyáš, mathyas, Matouš, Matěj.. Elinka může být ella, Eliška, elena..doma mi to přijde v pořádku, mezi svýma taky.. Když mluvím se známýma proč ne, s učitelkou ve školce.. Ve škole už používám základní tvar, kdyz se někde někoho zeptám na svy dítě, cizích lidí, nebo někde něco nahlasuju, samozřejmě základním tvarem.. To je jak na porodním sále říct, ze dítě se bude jmenovat Maxík, asi je potřeba hlásit základní tvar. Sumasumarum, občas se použití zdrobnelin nehodí. Jinak si samozřejmě každej může oslovovat jak chce, jen to občas zní divně
@Anna766 píše:
Mám dospělou dceru a pořád jí říkám Kristýnko.
Ale tohle si myslim nešlo.
Já celkem fandim netradičním jménům, ale zrovna Medard je teda za mě no go. Méďa nebo Darda, no to si prostě nevybereš ![]()
@Matt 02 píše:
tak jinak. Ty mluvíš o rodině a svém okolí, přátelích a tak. A já zase o tom, když se třeba někdo CIZÍ zeptá, jak se jmenuje Tvoje sestra, tak mě je prostě divný říct její jméno Terča. Prostě se oficiálně jmenuje Tereza. O tomhle mluvím.
@ludmilaadamkova píše:… Mám čtyři sourozence, já jsem Matěj, pak je ta již zmíněná Terča, Anička, Tomík a Danik…
V pořádku. Já jen že Matt ale o zdrobnělinách vůbec nemluvil
@dedrichov píše:
tak jinak. Ty mluvíš o rodině a svém okolí, přátelích a tak. A já zase o tom, když se třeba někdo CIZÍ zeptá, jak se jmenuje Tvoje sestra, tak mě je prostě divný říct její jméno Terča. Prostě se oficiálně jmenuje Tereza. O tomhle mluvím.
Jo takhle to myslíš, tak to potom jo, ale já to napsal prostě tak, jak je oslovujeme, prostě automaticky, tak jak je mám spojený. Ale chápu jak to myslíš.
@a12 píše:
Jaktože ne? O svych sourozencich psal jako o terče, tomikovi, anicce, danikovi-predpokladam, že to nejsou mimina.
Když se ho zeptaj na jméno dítěte napíše maxik, ale jeho jméno je max.. Podle mě by se v některých případech měli používat čistě základní tvary.. Například když objednáváš dítě k doktorce určitě je lepší říct Matyáš Novák, než Matýseknikdy, ani u mimina jsem v tomhle případě neřekla zdrobnělinu, to samy když jsem se třeba s kočárem a někdo se zeptal, jak se jmenuje.. Řekneš třeba adam, ne, adamek
jeho jméno je adam
a on psal, že základní tvary vůbec nepouzivaj, ne?
Ano, přesně takto to myslím. Nemohu za to, ale je to tak, jak jsem psala, vnímám to jako nedospělé, reagovat na dotaz jak se jmenuje domácí podobou jména.
@Lajdus píše:
Jaké jsou varianty oslovení? Mě totiž jako první napadl „Méďa“
Jinak bych doporučila řídit se svým pocitem. Spoustě lidem se líbit bude, spoustě ne…tak ti to v rozhodování stejně moc nepomůže. Když jsme tehdy vybírali jméno pro dceru, několik lidí nám do toho docela mluvilo a snažilo se nás ovlivnit, ať vybereme něco jiného atak.přitom je to fakt vaše věc
Jinak žádného Medarda osobně neznám.
Teď akorát v tom seriálu a tam mu taky jeho holka říká Méďo. Za mě prostě ne, první co mi naskočí, je Medardova kápě, 40 dní kape…🙈
@MamkaDouDou píše:
Na cvíču máme Medardu a té maminka říká Meduňko, což je krásné. Klidně bych tak říkala i klukovi. Ale já mám obecně ráda tradičně netradiční jména.
Cože, to existuje? To tedy slyším poprvé. Ale v dospělosti se to nejspíš zkrátí na Medu/Medy, co se jí bude líbit…
@a12 píše:
Je, ale kdyz chci někomu říct, jak se někdo jmenuje přijde mi, nevim to správně říct, lepší není to správný slovoale to jedno.. Prostě když někomu oznamuju, jak se někdo jmenuje, tak v základním tvaru.. Maxik může byt max, maxmilian, maxim.. Matysek Matyáš, mathyas, Matouš, Matěj.. Elinka může být ella, Eliška, elena..doma mi to přijde v pořádku, mezi svýma taky.. Když mluvím se známýma proč ne, s učitelkou ve školce.. Ve škole už používám základní tvar, kdyz se někde někoho zeptám na svy dítě, cizích lidí, nebo někde něco nahlasuju, samozřejmě základním tvarem.. To je jak na porodním sále říct, ze dítě se bude jmenovat Maxík, asi je potřeba hlásit základní tvar. Sumasumarum, občas se použití zdrobnelin nehodí. Jinak si samozřejmě každej může oslovovat jak chce, jen to občas zní divně
Tak mě chtěli na porodním sále při plánovaném CS nějak odvést pozornost a mluvili na mě a taky se ptali jak se prcek bude jmenovat, tak jsem řekla že Filípek
a když kluk byl na světě, tak to doktor komentoval slovy - Á tak FILÍPEK je už tady, to je hlas, to komentoval ten řev
nikoho to nijak nepodráždilo.
Táta je Karel a všichni včetně kolegů v práci ho většinou oslovují Kájo
nikdy si nestěžoval. Jaroslav nebo Jaromír je všude Jára a taky se nad tím nikdo nepozastavuje.