Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Zeoli píše:
Protože jsou lidi praštěný. Dáda je Dagmar. Davidovi bych nikdy Dádo neříkala. Prostě David, Davídek.Jak někdo psal, že Miriam říkali celý život Mirko.
to máš těžký, když si myslíš, že jméno kamarádky je Mirka, tak ji tak říkáš. Nikdy mě nenapadlo, že se jmenuje Miriam. V té době neznámé jméno ![]()
@mojmira píše:
to máš těžký, když si myslíš, že jméno kamarádky je Mirka, tak ji tak říkáš. Nikdy mě nenapadlo, že se jmenuje Miriam. V té době neznámé jméno
Mně to přijde normální. Ono to tak prostě někdy přijde. Třeba tenistka hlavackova ma dceru isabelu a říká ji pořád bibi.. Planovany to nebylo, ale nějak ji takhle rekl nejakej malej chlapeček, možná, kdyz ještě ani nebyla narozená a prostě ji takhle všichni rikaj, ještě jsem neslyšela, že by ji rekli Isabelo
@Zeoli píše:
Dar tam je. Ale Dari ne. Když chci říkat někomu Dari, tak je to Darina. Medarde jedině teda Darde. Což je uhozený. To je jako kdybys Medardovi říkala Edo.protože je tam Eda.
Tak Alexandrovi se taky říká saso, janovi Honzo, takže v podstatě proč ne eda.. Když to jednou bude to, co se mu bude nejvíc líbit.
Ja třeba měla spoluzacku mirku, ale rikala si Majda
protože prostě chtěla.
@Zeoli píše:
To vůbec. Co má Dari společného s Medardem? Tyhle zkomoleniny nikdy nepochopím.
jj mě to taky nesedí, úplně nerozumím tomu, proč dát nějaké jméno, a pak říkat dítěti naprosto ale totálně jinak
S Medardem nemá Dari společnho naprosto nic, spíš že rodiče zjistili že dali nepraktické, blbě vyslovitelné a neohebné jméno, a tak jej nepoužívají ![]()
Medard zní pěkně, je znělý, ale je docela nepraktický, " neskladný " z toho důvodu bych to nedala
No jo vlastně, ted si uvědomuji, moje tchýně má zcela unikátní jméno, a samozřejmě jí celej život rodina i všichni říkají naprosto jinak asi jako Kasiopea – Ema, a k čemu to?
![]()
načež tchyně trochu pokračovala, dala dceři pěkné české jméno s háčkama, aby jí tak v životě neřekli a říkají jí Dádo,
její jméno nemá s Dádou ani Dagmar nic společného, je od jiného písmene a úplně jiné, něco jako dát Štěpánku a říkat " Dádo "
nevím, já tomu nerozumím ![]()
@Borrealis píše:
No jo vlastně, ted si uvědomuji, moje tchýně má zcela unikátní jméno, a samozřejmě jí celej život rodina i všichni říkají naprosto jinak asi jako Kasiopea – Ema, a k čemu to?![]()
načež tchyně trochu pokračovala, dala dceři pěkné české jméno s háčkama, aby jí tak v životě neřekli a říkají jí Dádo,
nevím, já tomu nerozumímjejí jméno nemá s Dádou ani Dagmar nic společného, je od jiného písmene a úplně jiné, něco jako dát Štěpánku a říkat " Dádo "
Moje příbuzná z tatínkovi strany se jmenuje Terézia a celý život se jí říká Jozefka.
@Anna766 píše:
Moje příbuzná z tatínkovi strany se jmenuje Terézia a celý život se jí říká Jozefka.
Mně jako Tereze děda rikal Antonie ![]()
Ale vždyť to je úplně jedno. Rodič prostě dá jméno, co se mu líbí. A že se časem někde vezme tvar, kterej se jim zalíbí a rikaj tam dítěti přeci není špatně.. Taky se radí v diskusích, ať neřeší zdrobněliny, zkratky atd. Ze časem si nějaky najdou a je to tak. Nemyslim si, že někdo dá Terezie, ale už si plánuje, že ji bude říkat josefko. Prostě se to někde vzalo, nějaká situace, jal to vzniklo a, chytlo to se, ale nemusí to být nutně špatně. Nebo jak dítě roste, tak se mu víc líbí nějaká varianta kterou preferuje a může být vzdálená od základního tvaru. Vždyť třeba Robert je, taky casto Bob ![]()
Kdysi se mi jedna spolucestující představila jako: říkej mi Geri. Nikdy jsem se nedozvěděla, jak se vlastně jmenuje, předpokládala jsem Gertruda, ale teď si říkám, že mohla být klidně Helga například.
Jinak Silvie - Silfča, Edgar - Gari, Mojmír - Mojma.¨
Sama většinou zkracuji všechna ženská jména na koncovku -i, Moni, Evi, Jani, Peťi, Vali a tak. Jinak se mi hodně líbí jména, která v základním tvaru končí souhláskou.
Kolegyně má muže Mojmíra. Říká se mu Mojek (celý život, má přes 70 let).
@Kelsey píše:
Medarda neznám žádného. Metodějů několik. Mi se líbí Metoděj.
To jsem zrovna chtěla napsat, Metoděj se mi líbí moc. Na hřišti potkáváme fajn taťku se synem Metodějem, takový mladší školní klučina. Medarda žádného neznám, ale není to špatné, asi hlavně taky jaké příjmení… ![]()
@a12 píše:
Tak Alexandrovi se taky říká saso, janovi Honzo, takže v podstatě proč ne eda.. Když to jednou bude to, co se mu bude nejvíc líbit.
Ja třeba měla spoluzacku mirku, ale rikala si Majdaprotože prostě chtěla.
Jee Eda jako Eduard je pěkný jméno ![]()