Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@a12 píše:
Asi to stejný jako Jaromír s Mirkem, Jaroslav se slavkem atd. Ale Dara rolins uz nikomu divná nepřijde, co?Dary když to bude vzity bude taky v pohodě.. Nebo dneska uz se dává jméno Darek, myslis, že mu nikdo neřekne dárečku? A zakladatelka mu třeba chce říkat normálně medard, to spíš ostatní řeší, jak by se mu rikalo.. Co třeba medard, ze jo
Tak Mirek je snad Miroslav? Jsem v životě neslyšela, že by Jaromírovi někdo takhle říkal. Dara a Darina tam je to jenom lehkce zkrácený, ale prostě Medard a Dary to zní jak dvě rozdílný jména. Jako nevím, ale neznám nikoho, kdo by chtěl, aby ho někdo oslovoval základním tvarem jména. Navíc Medart je hrozný, takže určitě nebude chtít, aby mu tak někdo říkal
Už vidím partu pubertáku, jak na chudáka volaji Meďánku, určitě bude mít velkou radost.
@dedrichov píše:
Myslím, že by bylo lepší, kdybys třeba nepsal pořád ty zdrobněliny. Je to divný a u chlapa extrém.
No, jestli jsou to dospělý chlapi, tak tonik a danik uz je fakt divný ![]()
Proto ja třeba nemusí právě jméno anna, protože je to pro všechny Anička, Eliška, Štěpánka a tyhle zdrobneliny v základním tvaru.. Nebo třeba Amálka, jmeno hezky, ale amalie se vetsinou moc nepoužívá, to mi přijde, že je u většiny jmen s - ie, ze základní tvar se používá málo. Ikdyz mne, jako Tereze, taky většina lidí říká Terezko, překvapuje mě, že i chlapi.
@Quinn7 my třeba celá rodina jedeme základní tvary jmen. Anna, Petr, Hata, Hubert, Matylda. Ne každý chce jet zdrobneliny.
@Quinn7 a Medard je náhodou krásný, nechápu jak můžeš za něj vědět, že nebude chtít aby tak říkali ostatní. Ale tohle fakt řeší akorát dospělí, deti mi přijdou dnes mnohem rozumnější.
@hulala píše:
@Quinn7 my třeba celá rodina jedeme základní tvary jmen. Anna, Petr, Hata, Hubert, Matylda. Ne každý chce jet zdrobneliny.
A to dobrovolně i děti?
@Quinn7
Proč Méďo, oslovovala bych Medy, Mede.
Dospělého chlapa klidně Mede. Je to o zvyku.
@hulala píše:
@Quinn7 anoproč by ne.
A my to máme přesně naopak, jména v základním tvaru vůbec nepoužíváme ![]()
@Anonymka.D. píše:
@KalamityJohn
A neměl s tím jménem Medard nějaké problémy, všichni to brali v pohodě? Mě se to jméno prostě líbí, ale když vidím tady v diskuzi některé názory…
Nevím. Já ho potkal asi dvakrát v životě. Ale vím co myslíš, já mám hodně cáklý přijmení a naši mi dali krásný, český jméno - za nás velice neobvyklý. Dnes má tohle jméno věkový přůměr míň než 20.
@Quinn7 píše:
Tak Mirek je snad Miroslav? Jsem v životě neslyšela, že by Jaromírovi někdo takhle říkal. Dara a Darina tam je to jenom lehkce zkrácený, ale prostě Medard a Dary to zní jak dvě rozdílný jména. Jako nevím, ale neznám nikoho, kdo by chtěl, aby ho někdo oslovoval základním tvarem jména. Navíc Medart je hrozný, takže určitě nebude chtít, aby mu tak někdo říkalUž vidím partu pubertáku, jak na chudáka volaji Meďánku, určitě bude mít velkou radost.
Ja znám Jaromíra, kterýmu se říká Mirek, jsou to otec a syn a oba to tam maj.
A jak ty můžeš vědět, že tomu dítěti přijde šílený jméno medard a nebude chtít aby se mu tak říkalo.
@KalamityJohn píše:
Nevím. Já ho potkal asi dvakrát v životě. Ale vím co myslíš, já mám hodně cáklý přijmení a naši mi dali krásný, český jméno - za nás velice neobvyklý. Dnes má tohle jméno věkový přůměr míň než 20.
Osobně znám jednoho, asi dvouletého. Říkají mu Medouši, Medíku. ![]()
Přijde mi v pohodě, pokud nemáte moc krkolomné příjmení.
@Quinn7 píše:
A to dobrovolně i děti?
Mam dítě ve 4 třídě a o všech dětech mluví v základních tvarech, kdyz si se spolužákama volá, oni mu taky rikaj jménem v základním tvaru, musim říct, že mě to docela překvapilo, ve školce to je samej Tomášek, adamek, Filipek a jak přijdou do školy uz je to adam, Tomáš, filip..
@Quinn7 píše:
Za mě jméno strašný, chudák kluk. Už vidim, jak puberťáka oslovuješ Méďo, Meďánku. Nebo dospělýho chlapa v práci budou oslovovat jak? Základní tvary skoro nikdo nepoužívá, ale co jinýho použít pro dospělýho chlapa? V pubertě si se spolužákama pěkně užije. Jako originalita je fajn, ale ne za každou cenu.
Pro dospělého mě napadá varianta Medyn. Známe asi 70tiletého Metoděje a říkají mu celý život Metyne. Převedeno na Medarda - Medyne? Třeba
![]()