Jméno pro mimčo a reakce rodiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1168
11.4.16 13:20

My jsme jméno pro dceru věděli snad ještě v den, kdy jsem čučeli na pozitivní test :D ale právě kvůli blbým kecům a rozmlouvání od rodiny a známých jsme jméno psali až do oznamovací sms po porodu, každý se pak soustředil na samotné miminko a řešit jméno nikdo neměl jaksi čas :D
jen jediná kamarádka řekla na rovinu, že se jí jméno nelíbí, ale podala to jako svůj osobní názor a dál to nepitvala, takže to beru :)
jen občas při nějakém papírování se úředníci nebo učitelky ptají, jestli je to jen Franka nebo mají uvádět Františka
zato u kluka jsme v háji - včera jsme z přijatelných 3 jmen zamítli i to poslední zbylé, jelikož se přítel nejapně uchichtl, že bychom Rafaelovi říkali zdrobněle Rafíček :roll:
(je to blb, jelikož pod vlivem hormonů se mi teď už nelíbí vůbec žádné jméno :zed: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.16 13:35

My máme chlapečka s prvním jménem Dexter, ještě má i druhé, moje půlka rodiny se s tím nesmířila a ani nepočítám, že by se tak někdy stalo, tak mu říká druhým, já před nimi taky a doma to střídám. Jinak jméno jsme oznamovali až po porodu. Anonymně, nechci, aby bylo jméno dítěte spojováno s mým nickem, protože není zcela obvyklé.

• Citovat
  • Upravit
1679
11.4.16 13:39

Tak mi mame Magdalenu a Matyldu a na Matyldu se jak si jedna cas rodiny moc netvarila… Ale to je jejich vec:-)a kdyby nekdy nahodou melo byt treti tak bych pro holku chtela Malvína:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.4.16 13:40

U syna jsme jméno oznámili dopředu (Kryštof) a rodině se nelíbilo, měli řeči, ať dáme jiné, děda mu dal přezdívku kolumbus, než si na něj zvykl. To samé říkali na jejich druhé vnouče Baboru… Takže teď neříkáme nic, malá bude pravděpodobně Anežka, ale řekneme to až po porodu, nechce se mi zas poslouchat nějaké připomínky. Pokud je jméno jakž takž normální, vůbec bych to neřešila, nějaké názory okolí :-) Jen bych přemýšlela, aby to nebylo něco extrémního, aby se mu pak děti ve škole nesmály, jinak je do toho každému prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
11.4.16 14:27
@slavikova.ja píše:
U syna jsme jméno oznámili dopředu (Kryštof) a rodině se nelíbilo, měli řeči, ať dáme jiné, děda mu dal přezdívku kolumbus, než si na něj zvykl. To samé říkali na jejich druhé vnouče Baboru… Takže teď neříkáme nic, malá bude pravděpodobně Anežka, ale řekneme to až po porodu, nechce se mi zas poslouchat nějaké připomínky. Pokud je jméno jakž takž normální, vůbec bych to neřešila, nějaké názory okolí :-) Jen bych přemýšlela, aby to nebylo něco extrémního, aby se mu pak děti ve škole nesmály, jinak je do toho každému prd.

Vid treba Konikuda, Kundolino-a, Sersej, Pankrac…hruza :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
11.4.16 14:36

Nám tedy rodina do toho moc nemluvila - asi proto, že poprvé jsme se dohodli asi až dva dny před porodem. A když se malá narodila, tchyně do telefonu hulákala: "Jak že se jmenuje? jak? Veronika? Ne? A jak teda? Be… Be co? Berenika? Aha. no, hlavně, že je zdravá :lol: "
U druhého potomka jsme si pohlaví říct nedali a tchyně se snažila posadit v případě kluka Jeníčka (v rodině se dědí). To mě štvalo. U nás se taky dědí klučičí jméno Milan a naši se ani jednou nezmínili o tom, že bychom ho měli dát… Nakonec se narodila holčička Anastázie. Říkáme jí Stázinko, i když tchyně měla zpočátku tendence vytvořit z ní Annu, stejně jako je ona… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
11.4.16 15:30
@lapagerie píše:
Nám tedy rodina do toho moc nemluvila - asi proto, že poprvé jsme se dohodli asi až dva dny před porodem. A když se malá narodila, tchyně do telefonu hulákala: "Jak že se jmenuje? jak? Veronika? Ne? A jak teda? Be… Be co? Berenika? Aha. no, hlavně, že je zdravá :lol: "
U druhého potomka jsme si pohlaví říct nedali a tchyně se snažila posadit v případě kluka Jeníčka (v rodině se dědí). To mě štvalo. U nás se taky dědí klučičí jméno Milan a naši se ani jednou nezmínili o tom, že bychom ho měli dát… Nakonec se narodila holčička Anastázie. Říkáme jí Stázinko, i když tchyně měla zpočátku tendence vytvořit z ní Annu, stejně jako je ona… :roll:

Tak říkat Anastázii Aničko mi přijde celkem legitinmí. Zrovna tak jako Stázi, Stázinko…Je to jméno, které má více variant. Vyloženě Anastázie jí bude říkat málokdo, je to dlouhé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.4.16 15:34
@lapagerie píše:
Nakonec se narodila holčička Anastázie. Říkáme jí Stázinko, i když tchyně měla zpočátku tendence vytvořit z ní Annu, stejně jako je ona… :roll:

Anastázii jsme měli sousedku na chalupě a běžně jí její vrstevnice říkali Aninko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
11.4.16 16:01

Taky jsme měli sousedku, starou pannu, které říkali Stázina. Mě se Stázinka líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
11.4.16 20:00
@Prcíček píše:
Tak mi mame Magdalenu a Matyldu a na Matyldu se jak si jedna cas rodiny moc netvarila… Ale to je jejich vec:-)a kdyby nekdy nahodou melo byt treti tak bych pro holku chtela Malvína:-)

jeee pěkné! Matylda se mi taky líbí a ještě Hermína…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1679
11.4.16 21:40

U nas je podminka, aby vzdy zacinala na M:-) u kluku to bylo horsi tak jsme nakinec uvedli Michael

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
12.4.16 09:27

@pe-terka
Legitimní to jistě je, ale kdybych chtěla, aby se jí říkalo Aničko, pojmenuju ji Anna. Proto vedeme důsledně okolí ke Stázince :) A Anastázko či Anastázie jí říkáme taky, dlouhé nám to nepřijde. Pro mě je to jméno malebné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
12.4.16 09:29
@Sova Klára píše:
jeee pěkné! Matylda se mi taky líbí a ještě Hermína…

Matyldu i Malvínku znám :) Hezká jména, jen se mi nelíbí, když někdo komolí Matyldu na „Máťu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
12.4.16 09:52
@lapagerie píše:
@pe-terka
Legitimní to jistě je, ale kdybych chtěla, aby se jí říkalo Aničko, pojmenuju ji Anna. Proto vedeme důsledně okolí ke Stázince :) A Anastázko či Anastázie jí říkáme taky, dlouhé nám to nepřijde. Pro mě je to jméno malebné.

No je otázka, jak dalece bude tvé okolí tvůj požadavek respektovat. Zcela chápu tvou zlobu, když by si tchýně vymyslela nějaký patvar, který se jménem nemá nic společného. Ale když dám např. Kristýnu, někdo jí bude říkat Kristy a někdo Týno a mě to bude vadit, těžko to nějak obhájím. A Anastázie je totéž :think:
Kamarádka má taky Anastázii a říká jí Stázinko (-čko,–zi…). Ale moje dcerka si to jméno nemůže zapamatovat a říká jí Aničko - kamarádka s tím nemá problém. Bere to jako variantu toho jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
12.4.16 10:09

Hodně tady čtu, že měly rodiny problémy s „netradičními“ jmény a zkoušely navrhovat klasická česká (čti hodně dávaná) jména. My to měli naopak. Když jsme čekali první miminko, které se tedy nenarodilo, tak tchýně pořád chodila, že námi vybraná jména jsou obyčejná a zkoušela, ať dáme třeba Adrianku a podobné.
Teď u syna, než se narodil, tak to bylo to samé - že Daniel je moc obyčejné, a jestli nechceme třeba Tadeáše, že je to podobné atd.
Příští jméno (jestli bude ještě jedno miminko) neřekneme, ucpu manželovi pusu :mrgreen: Protože přesně čekám to samé - tchýně bude chtít dávat moderní jména a ty my nechceme. Jsou krásná, ale nebudu je dávat jen proto, že je Miriam, Nelinka nebo Matyášek moderní, ale dám jméno, které se mi líbí, ať už jich na hřišti bude 20 nebo 1 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze