Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@jankee píše:
Sín Penn?Anglicky mluvím slušně, ale teď si uvědomuju, že jsem to jméno nikdy neslyšela vyslovené rodilým mluvčím, pouze napsané, a automaticky jsem předpokládala, že každý Sean se čte Šón. Člověk se učí každý den
jo, za to může Sean Connery, przní to i neználci v médiích.. asi jako kdyby byl Rudy Kovanda známý po celém světě a všichni by si mysleli že Rudolf se čte automaticky Rudy po celé evropě a říkali by Rudy Hrušínský, Rudy Jelínek..
@Trzda píše:
na tohle jsem se chtěla zeptat, to mě zajímá, i když nebude křtěné??? To jediné mě napadlo a každý ať si pak vybere jak mu bude říkat
a každý mu bude říkat jinak, ať v tom má dítko pořádný guláš ![]()
@lucenka píše:
a každý mu bude říkat jinak, ať v tom má dítko pořádný guláš
Ano paní chytrá ![]()
My se shodli na jménu až pár dní před porodem. Každý jsme vypracoval seznam, pak jsme si ho navzájem proškrtali (jako co fakt ne a co možná s přimhouřenýma očima a tak). Nakonec nám zbyla dvě jména a tam byl zakopán pes. Tak jsme to nechali prostě uležet ![]()
Hele, musíš podle sebe, pokud se ti jméno nelíbí, nenech se do něj natlačit, ani proto, že by partner byl nepříjemný, ani proto, že by byl smutný (je to dospělý člověk, tak se umí vyrovnat s realitou, ale chápu, jak to myslíš). No a pokud ti to tak úplně nevadí, ale radši bys říkala dítku jinak, přidej jméno. To udělala kamarádka. Akorát každý pak syna oslovuje jinak a to mi přijde divné…
@lleennttiillkkaa píše:Čoveče rada nad zlato! Piju ho ale na migrény, asi to na ostatní problémy, které ty máš na mysli, to nezabírá, dle tebe! Ale uznám, že jsi pobavila
@Trzda možná by jsi měla začít pít meduňkový čaj.
@kjhui píše:
@Trzda
no každopádně se shodněte na jménech pro obě pohlaví, v porodce budou trvat na napsání jmen pro holku i kluka, i kdyby jste si byli stoprocentně jistí pohlavím z UTZ..
Neni pravda, vsude to nechteji, kazda porodnice to ma jinak.
@Ladiabola píše:
Napadá mě „Šoník, Šoníček, Šonďa…“
Perfekt! To se bude kluk mit ![]()
V každém případě bude dítě chudák šikanované a zesměšňované…Tady v ČR mu budou jméno zdrobňovat a prznit…To ti to za to stojí?? Asi musí být moc fajn mít netoleratního chlapa…a navíc tatínka chudáka Šónečka…
A to že tu děti stejně dlouho nevydrží…tak to mě fakt baví
![]()
Proboha, já nevim, jako jestli máte cizí příjmení, tak si klidně dejte cizí jméno, ale zrovna Sean
Podle mě mu to přinese akorát problémy, furt vysvětlovat, jak se to má číst a jak se to má psát a normální zdrobnělina na to asi neni, všechny zní blbě
A to máte doma křišťálovou kouli nebo jak může vědět, že tady dnešní děti žít nebudou? A kam teda pudou?
No zatim jich tu žije dost na to, aby poslouchal věčný otázky a narážky na svoje jméno. Já bych se mu na nějaký, že pán tvorstva rozhodne a nejede přes to vlak vys*ala.
@SarkaLo píše:
V každém případě bude dítě chudák šikanované a zesměšňované…Tady v ČR mu budou jméno zdrobňovat a prznit…To ti to za to stojí?? Asi musí být moc fajn mít netoleratního chlapa…a navíc tatínka chudáka Šónečka…A to že tu děti stejně dlouho nevydrží…tak to mě fakt baví![]()
![]()
Tak s takovým jménem tu opradu asi dlouho nevydrží ![]()
@kjhui píše:
jo, za to může Sean Connery, przní to i neználci v médiích.. asi jako kdyby byl Rudy Kovanda známý po celém světě a všichni by si mysleli že Rudolf se čte automaticky Rudy po celé evropě a říkali by Rudy Hrušínský, Rudy Jelínek..
To je špatný příklad. Šón, šaun, sín je různá výslovnost téhož slova (sean), Rudolf a Rudy jsou sice varianty jednoho jména, ale dvě různá slova. ![]()
Je to spíš jako že Rachel lze číst jako Ráchel či rejč.
Pokud by se Sean uchytilo v české variantě „sean“, klidně by se to mohlo stát. Jako se to stalo jménem Alice, které získalo popularitu díky A. Masarykové. na byla „Elis“, ale tady se to v záchvatu národovectví prstě četlo „Alice“.
@SarkaLo píše:
V každém případě bude dítě chudák šikanované a zesměšňované…Tady v ČR mu budou jméno zdrobňovat a prznit…To ti to za to stojí?? Asi musí být moc fajn mít netoleratního chlapa…a navíc tatínka chudáka Šónečka…A to že tu děti stejně dlouho nevydrží…tak to mě fakt baví![]()
![]()
já jsem se, ale na tenhle názor tady vůbec neptala. A rozhodně ani šónečka jak píšeš používat ani nebudu. a kdo psal, že se tak jmenuje otec? To jsou jen tvoje domněky! Díky za názor ![]()
@Myšice4 píše:
Proboha, já nevim, jako jestli máte cizí příjmení, tak si klidně dejte cizí jméno, ale zrovna SeanPodle mě mu to přinese akorát problémy, furt vysvětlovat, jak se to má číst a jak se to má psát a normální zdrobnělina na to asi neni, všechny zní blbě
A to máte doma křišťálovou kouli nebo jak může vědět, že tady dnešní děti žít nebudou? A kam teda pudou?
No zatim jich tu žije dost na to, aby poslouchal věčný otázky a narážky na svoje jméno. Já bych se mu na nějaký, že pán tvorstva rozhodne a nejede přes to vlak vys*ala.
Stejně bude pro všechny Standa. ![]()