Jméno Sean

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lutonka
11.8.15 13:48
@kjhui píše:
a myslíš že Vendulky, Honzové a Sašové v tom mají guláš? když taky mají chtě-nechtě dvě jména?

Jake druhe jmeno ma prosim Vendulka? Procitam si tu diskuzi a toto me zmatlo, Honzu a Sasu jsem pochopila, ale tady tapu :lol:

• Citovat
  • Upravit
Trzda
11.8.15 13:48
@Samamama píše:
Já jí klidně poplácám, protože pokud si všimneš, zakladatelka komunikuje velmi slušně i přes to, jaké kecy si tu musí číst (nejde o názor jako takový, ale o způsob sdělení, že? ;) ), je schopná uznat některé argumenty, zamyslet se… Běžnější tu bývá založit diskusi a když nejsou příspěvky dostatečně souhlasné, začít ostatním nadávat do slepic či je obviňovat ze závisti.

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
5473
11.8.15 13:49

@Lutonka psala jsem na předchozí straně, Vendula je původně Václava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
11.8.15 13:50
@lucenka píše:
Vendula má snad jedno jméno ne? A ostatní mají odvozené jméno pořád od jednoho. Ne 2 různá jména s úplně jiným významem.

jj Václava.. Jan a Honza a Saša a Alexandr nejsou stejná jména, nemají stejný základ ani význam, a pochází z různých historických, zeměpisných a kulturních entit.. jen v češtině se jim tak říká, jméno Honza a Saša v češtině jako takové neexistuje, v kalendáři ho nenajdeš. V cizích jazycích existují všechna čtyři jména samostatně.. proto by v tom čeští Janové a Alexandrové měli mít podle tebe hokej stejně jako děti se dvěma samostatnými jmény.. znám jich pár, a zmatení z toho nejsou :-) spíš si připadají vyjímeční.. a zapomněla jsem Pepka a Josefa..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.8.15 13:51
@Samamama píše:
@Lutonka psala jsem na předchozí straně, Vendula je původně Václava.

ale teď se to tak už nepoužívá… nebo teda neznám žádnou Vendulu, které by se říkalo Václalo nebo naopak :nevim: Z těch jmen se staly 2 naprosto samostatná jména.

• Citovat
  • Upravit
36556
11.8.15 13:53
@lucenka píše:
Vendula má snad jedno jméno ne? A ostatní mají odvozené jméno pořád od jednoho. Ne 2 různá jména s úplně jiným významem.

Odvozené od jednoho sice je, ale ten mechanismus už je tak zastřený, že ta souvislost uniká i dospělým, natož dětem. Jan - Honza, Josef - Pepa, Alexandra - Saša… A taky si zvyknou.

(Jen pro zajímavost Jan je česká varianta Johann, kterému se říkalo Hans, U Josefa jde o variantu Giuseppe Peppi- Pepa, A Alexandře se v Rusku říkalo Alekša, z toho Saša)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.8.15 13:53
@kjhui píše:
jj Václava.. Jan a Honza a Saša a Alexandr nejsou stejná jména, nemají stejný základ ani význam, a pochází z různých historických, zeměpisných a kulturních entit.. jen v češtině se jim tak říká, jméno Honza a Saša v češtině jako takové neexistuje, v kalendáři ho nenajdeš. V cizích jazycích existují všechna čtyři jména samostatně.. proto by v tom čeští Janové a Alexandrové měli mít podle tebe hokej stejně jako děti se dvěma samostatnými jmény.. znám jich pár, a zmatení z toho nejsou :-) spíš si připadají vyjímeční.. a zapomněla jsem Pepka a Josefa..

Pořád jsou to ale jména, která když ve společnosti řekněš, tak všichni vědí o jaké jméno jde (a ano pro mě je podstatné to, které je v kalendáři). Zatímco, když máma na kluka bude volat Tomášku a táta Marečku, tak to bude působit hodně divně, bude to důvod pro posměšky, pomluvy. Navíc co když si dítě vybere, že se mu víc líbí Marek, jak to maminka vezme (nebo naopak), že zrovna jeho jméno dítě nechce používat?

• Citovat
  • Upravit
36556
11.8.15 13:54
@lucenka píše:
ale teď se to tak už nepoužívá… nebo teda neznám žádnou Vendulu, které by se říkalo Václalo nebo naopak :nevim: Z těch jmen se staly 2 naprosto samostatná jména.

Třeba Vendula Svobodová má v občance Václava. A tu asi znáš :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.8.15 13:54
@Bábrdl píše:
Třeba Vendula Svobodová má v občance Václava. A tu asi znáš :lol:

Tak ono obvykle umělci, slavné osobnosti používají jiná jména než mají v občance ;)

• Citovat
  • Upravit
5473
11.8.15 13:55

@lucenka Ještě se to občas používá, myslím, že kdysi v první řadě Vyvolených byla Vendulka, která byla Václava (abych použila příklad věkově blízký :mrgreen: ), v generaci třeba padesátníků se to vyskytuje určitě ještě častěji. Ono myslím, že žádné Václavě se neříkalo Václava, ale právě Vendulka, takže řada lidí od poslechu ani netušila, že to je Václava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trzda
11.8.15 13:56
@SarkaLo píše:
@Trzda chudák dítě… s takovým přístupem rodičů… :pankac:

Jak můžete takhle soudit, nikdo se tady nezná a kvůli mému dotazu, je chudák dítě a ještě se ani nenarodilo, to teda chudák je, ale jenom kvůli tomu, co z nás tady děláte za… Tohle mě už trochu uráží.

• Citovat
  • Upravit
30408

Nemyslím si, že děti s neobvyklým jménem čelí nutně výsměchu, ale jako každá neobvyklost, vzbuzuje zájem, údiv, svádí k počešťování a k vymýšlení různých variant. Otázka je, jak dítě takový zvýšený zájem o své jméno ustojí a pokud okolí zjistí, že to dítě štve, pak je to prostor k tomu, aby jméno bylo prostředkem posměchu či hůře k šikaně. Otázka je, jestli je bezpodmínečně nutné něčemu takovému dítě vystavit jen proto, že se tatínek zahleděl do akčního hrdiny (což samozřejmě každého napadne, když česká máma a český táta přivedou na svět Seana)Je to svým způsobem sobecké prosazení toho, co se jim líbí bez ohledu na to, jestli bude mít výběr hodně neobvyklého jména na dítě negativní vliv nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
@lucenka píše:
Tak ono obvykle umělci, slavné osobnosti používají jiná jména než mají v občance ;)

Ale houby. Václavě se prostě říká Vendulo :nevim: „Jiné jméno“ by bylo, kdyby si říkala třeba Karla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
11.8.15 13:57
@Bábrdl píše:
Třeba Vendula Svobodová má v občance Václava. A tu asi znáš :lol:

Vida, ta mě nenapadla :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642