Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Trzda píše:
Jak můžete takhle soudit, nikdo se tady nezná a kvůli mému dotazu, je chudák dítě a ještě se ani nenarodilo, to teda chudák je, ale jenom kvůli tomu, co z nás tady děláte za… Tohle mě už trochu uráží.
Toto je bohužel tady v diskuzích o jménech (ale i jiných) takový folklór, že cokoli se vymyká, je hrubě napadáno. A přitom se ani pak takový jedinci neshodnou, z jaké skupiny jmen vybírat, aby ubohé dítě netrpělo a nebylo šikanováno. Někomu vadí jména stará, někomu moderní, někomu vzácná, někomu častá. Já se vždycky u takových diskusí hrozně vytočím, občas i vyjádřím, ale k ničemu to není. Někteří mají prostě nějaký mustr „normálnosti“ (samozřejmě vytvořený sami sebou) a všechno, co se vymyká, je třeba shodit, pomluvit jako nepřípustné.
@Trzda Urážet Vás to nemusí, ale pokud je partner netoleratní a nejste schopni se domluvit, jak budete řěšit jiné věci ohledně dítěte? Ale dítě v ČR s takhle neobvyklým jménem bude středem pozornosti, nebudou ho umět oslovit a jiné děti si kvůli jeho jménu z něj budou dělat legraci. A děti umějí být zlé…Nic přímo proti Vám osobně
@lucenka
no a pak jsou tu lidé co mají příjmení jako jméno.. Aleš, Havel, Petr.. myslíš že si lámou hlavu že by se měli nechat přejmenovat jen proto aby v tom jejich dítě nemělo chaos? ![]()
@kjhui píše:
@Bábrdl
což mi připomíná.. Petra Janů
Jo, to je příklad „jiného jména“.
Václava/vendula Svobodová je asi jako Anna/Aňa Geislerová.
Zakladatelko, nenech se na.rat a vrať se! Normálních lidí tu ubývá.. byla by škoda nechat se smazat kvůli některým inteligentům
A není tu málo lidí, co si myslí že jde o hezké jméno a že jste normální rodinka chystající se s láskou na potomka ![]()
@SarkaLo píše: @Trzda Urážet Vás to nemusí, ale pokud je partner netoleratní a nejste schopni se domluvit, jak budete řěšit jiné věci ohledně dítěte? Ale dítě v ČR s takhle neobvyklým jménem bude středem pozornosti, nebudou ho umět oslovit a jiné děti si kvůli jeho jménu z něj budou dělat legraci. A děti umějí být zlé…Nic přímo proti Vám osobně
A toto je opět věc, se kterou nesouhlasím. Tedy ano, děti umí být zlé, ale rozhodně bych to neaplikovala na tuto situaci. Děti se posmívají jménům až na základě toho, že jim někdo (dospělý) sdělí, že to jméno je „divné“, sami na to rozhodně nepřijdou. A už vůbec ne dnes, kdy se pestrost jmen přeci jen výrazně oproti minulosti zvýšila, děti se od malička setkávají s všelijakými jmény včetně hodně cizích (děti cizinců). Můj 5- letý syn se dosud nad žádným jménem nezarazil a není to proto, že by na žádné (pro mě) neobvyklé nenarazil.
@Bábrdl píše:
Jo, to je příklad „jiného jména“.Václava/vendula Svobodová je asi jako Anna/Aňa Geislerová.
no jako že Petra Janů má v občance Jana Petrů ![]()
@Samamama píše:
A toto je opět věc, se kterou nesouhlasím. Tedy ano, děti umí být zlé, ale rozhodně bych to neaplikovala na tuto situaci. Děti se posmívají jménům až na základě toho, že jim někdo (dospělý) sdělí, že to jméno je „divné“, sami na to rozhodně nepřijdou. A už vůbec ne dnes, kdy se pestrost jmen přeci jen výrazně oproti minulosti zvýšila, děti se od malička setkávají s všelijakými jmény včetně hodně cizích (děti cizinců). Můj 5- letý syn se dosud nad žádným jménem nezarazil a není to proto, že by na žádné (pro mě) neobvyklé nenarazil.
jo 5 letí to ještě berou v pohodě, ale ke konci prvního stupně už ne.
@kjhui píše:
no jako že Petra Janů má v občance Jana Petrů
ano ale tam je Petra Janů umělecký pseudonym
@lucenka píše:
tak příjmení je snad něco jiného ne?
no k tvojí teorii že dítě zakladatelky bude chudák protože kvůli dvěma křestním jménům v tom bude mít guláš, když mu každý bude říkat jinak.. tak když to přežily Janové lomeno Honzové a Václavy lomeno Vendulky i Jany Petrové a Honzové Alešové tak si myslím že Anny Kateřiny i Jirkové Františkové na tom nebudou nikterak biti..
@lucenka píše:
ano ale tam je Petra Janů umělecký pseudonym
Na rozdíl od Venduly Svobodové, kde je to zdrobnělina/jiná forma jména. Už je to jasnější?
@lucenka píše:
jo 5 letí to ještě berou v pohodě, ale ke konci prvního stupně už ne.
Jakože jména, která do té doby považovala za normální, tak se jim najednou začnou smát? Nebo to bude zase v tom, že jim nějaký dobrák poradil? „Vy máte ve třídě Gustava? No to je ale blbý jméno. Nesmějí se mu dětí?“ Trvám si na tom, že k posměchu neobvyklé jméno nestačí. Nemluvím o občasném směšném neškodném zarýmování, ale o tom by mohly vyprávět třeba všechny Terezy, jak jsem se tu opakovaně dočetla.
@kjhui dobře tak dítě nebude mít problém se 2 jmény. Ale co když se mu zalíbí víc Tomášek, kterého vybrala maminka než Mareček, kterého vybral táta. Co pak? Bude muset poslouchat na obě jména? Nebo, když se mu budou líbit obě, tak mu bude muset učitelka jednou říct Tomášku a podruhé Marečku?
@lucenka píše:
@kjhui dobře tak dítě nebude mít problém se 2 jmény. Ale co když se mu zalíbí víc Tomášek, kterého vybrala maminka než Mareček, kterého vybral táta. Co pak? Bude muset poslouchat na obě jména? Nebo, když se mu budou líbit obě, tak mu bude muset učitelka jednou říct Tomášku a podruhé Marečku?
Děláš z toho kovbojku.. v praxi to funguje úplně normálně.. dítě bude slyšet na všechna jména, když se mu nějaké nebude líbit nebo bude líbit víc, tak to prostě řekne.. když ho osloví autorita tak jménem které má první potažmo bude slyšet na všechna.. u přátel si může říct že chce aby mu říkali nějak.. dokonce znám člověka co měl křestní dvojjméno a příjmení jako křestní.. tj. tři křestní jména ve jméně a představ si, trauma z toho nemá..