Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Některá jména holt nejsou vhodná na zdrobněliny. Seanovi prostě všichni budou říkat Sean, není to ani tvrdé jméno, aby se muselo nějak extrémně zdrobňovat. A miminu holt můžeš říkat „Š(Šó)nečku“
![]()
Ale taky bych asi spíš řešila to, že u partnera „přes to nejede vlak“, toto jednání by se mi nelíbilo. My jsme si oba napsali seznam a vzájemně proškrtávali a poté kombinovali. U posledního dítka to nechal úplně celé na mě (ale z jeho dobré vůle), ale já nebyla s výběrem pořád tak nějak spokojená, vybírali jsme dvě jména a to druhé mi tak nějak nepasovalo (ta co jsem vybrala) a nevěděla jsem, jaké tedy zvolit. Nakonec to druhé domyslel manžel a já byla všema deseti pro
.
@Trzda Milá dámo…toto je veřejná diskuze, jestli se Ti to nelíbí, tak si ji zamkni a uvidíme, kdo Tě tu bude plácat po rameni ![]()
To, že dítě s neobvyklým jménem bude „v každém případě“ šikanované a zesměšňované, je opravdu názor jako hrom
, kupodivu se tu objevuje častěji, než bych vzhledem k předpokládané inteligenci dospělých lidí očekávala. Asi by mohl někdo založit anketní diskusi, ať všichni, co byli v dětství šikanovaní a posmívaní, napíší své křestní jméno. Nechci být Sybila, ale počítám, že tam budou Jany, Petry, Lenky, Jirkové…pochybuju, že někdo prošel šikanou jen kvůli tomu, jak se jmenuje.
Ale myslím, že dítěti bude vadit i to věčné vysvětlování, jak se jeho jméno čte, píše. Možná až v dospělosti své neobvyklé jméno ocení. Ale stejně bych, být zakladatelkou, zkusila s partnerem ještě promluvit
.
@Samamama Jany, Petry, Lenky ale určitě nebyly šikanované kvůli svému jménu
@lucenka píše:
a každý mu bude říkat jinak, ať v tom má dítko pořádný guláš
a myslíš že Vendulky, Honzové a Sašové v tom mají guláš? když taky mají chtě-nechtě dvě jména?
@SarkaLo píše:
@Trzda Milá dámo…toto je veřejná diskuze, jestli se Ti to nelíbí, tak si ji zamkni a uvidíme, kdo Tě tu bude plácat po rameni
Já jí klidně poplácám, protože pokud si všimneš, zakladatelka komunikuje velmi slušně i přes to, jaké kecy si tu musí číst (nejde o názor jako takový, ale o způsob sdělení, že?
), je schopná uznat některé argumenty, zamyslet se… Běžnější tu bývá založit diskusi a když nejsou příspěvky dostatečně souhlasné, začít ostatním nadávat do slepic či je obviňovat ze závisti.
@SarkaLo píše:
@Samamama Jany, Petry, Lenky ale určitě nebyly šikanované kvůli svému jménu
Chytrá holka, pochopila. Tím jsem chtěla říct, že nikdo nebývá šikanovaný kvůli jménu, ten důvod je, troufnu si říct v 99%, někde jinde.
@Samamama
Moje dítko to není a moje starost také ne, ať se jmenuje klidně Fridolín Hutch nebo Evangelína Balažová
![]()
@kjhui píše:
a myslíš že Vendulky, Honzové a Sašové v tom mají guláš? když taky mají chtě-nechtě dvě jména?
Vendula má snad jedno jméno ne? A ostatní mají odvozené jméno pořád od jednoho. Ne 2 různá jména s úplně jiným významem.
@lucenka píše:
Vendula má snad jedno jméno ne? A ostatní mají odvozené jméno pořád od jednoho. Ne 2 různá jména s úplně jiným významem.
Tu Vendulu taky nechápu ![]()
@lucenka píše:
Vendula je Václava, dřív to nebylo samostatné jméno.
Myslim, ze vysmivat se kvuli jmenu pro miminko je ubohy. A snizovat kvalitu rodicovstvi kvuli vyberu jmena tuplem. ![]()