Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tristan je krásné jméno, zvukomalebné. Měla jsem ho dlouho na seznamu, ale odrazuje mě jeden z jeho významů. Odvozeniny ho vykládají jako „vřavu“ nebo „povstání“, ale mě jako první napadá latina, kde je to „smutek“. ![]()
@Litta Samozřejmě skoro ke každému jménu jde vymyslet hanlivá přezdívka, nemyslela jsem to zle, jen jsem si na to v souvislosti s tím jménem vzpomněla.
@mojara píše:
No snad se to nestane vašemu dítěti, kamarádka učitelka řešila, že spolužáci zkrátili tohle jméno na Triso a pak už bohužel přešli na kryso…
Spíš se divím, že mu neříkali Stando.
@Litta píše:
Tristan je krásné jméno, zvukomalebné. Měla jsem ho dlouho na seznamu, ale odrazuje mě jeden z jeho významů. Odvozeniny ho vykládají jako „vřavu“ nebo „povstání“, ale mě jako první napadá latina, kde je to „smutek“.
Je krasne. Ja jsem bohuzel, jako absolvent historie, trochu predpojata (viz. minula str.). Ale to nic nemeni na tom, ze jmeno je to krasne, jen si myslim, ze s typicky ceskym prijmenim to bude bohuze vyvolavat minimalne pozvednuti oboci.
Na druhou stranu…zkomolit a zesmesnit se da kazde jmeno.
@Luciet2 píše:Říkáme mu Tristánku, Trišulo, Trísťo, Trí, Tristánče a když zlobí tak je Tristan
@ŠárkaWo Máte i nějaké speciální zdrobněliny?
Já nevím, ale mě přijdou cizí jména ve spojení s českým příjmení děsná. My máme příjmení cizí a tak bychom si mohli ledacos dovolit. Dcera má jméno víceméně klasické, běžné, české…syn má tedy jméno cizí, i když se vyskytuje sem tam i ve starších generací, ale vzhledem k příjmení si ho můžem dovolit a nikoho to netahá za uši…
Pak se mi líbí místní alibismus, jak si rodiče od takových dětí myslí, že se jejich dítěti nikdo nesměje…Mohu vás upozornit, že směje a dost. Dělala jsem na Městském úřadě…a seznam jmen nových občanů, byla lahůdka k pobavení. Moje ségra je učitelka v Praze a svoje žáky si vybavuje převážně ve spojitosti jejich zlobení a šílených jmen.
Je to samozřejmě každého věc, jak svoje dítě pojmenuje…proto mě vždy zaráží, že sen chodí budoucí maminky ptát sem, jak se komu líbí jejich vybrané jméno, případně kombinace
Nevím, co jim to dá, když si stejně dítě pojmenují dle svého, někdy šíleného výběru… ![]()
@alisekR Tak nejak…
Me jeste pobavi otazka, jestli se jmena deti k sobe hodi. To se mi vzdy vybavi mormoni a nejaka sektarska komunita, protoze jinak netusim, proc by se jmena sourozencu mela k sobe hodit. Zit spolu pravdepodobne nebudou, ze…
@madlicka Já mám Tristana zafixovanýho hlavně z Hvězdného prachu ![]()
Ja u druhého mimca zaujala postoj ze nevime jak se bude jmenovat. Potom tak, ze to nerekneme a uvidí to az na cedulce v porodnici. Když uviděli malou zmuchlanou roztomilou holčičku s jménem Libuška tak nikdo ani nepipl. Nenechala jsem si tak jméno vymluvit a zhnusit zlymi poznamkami. Ale i tak mi teta řekla ze jsme měli prohodit jméno naší dcerky s naším psem
fenka se jmenuje Amalka.
K Tristanovi bych napsala jen ze je to dost tvrdé jméno na to malé velké štěstí
ovšem Libuše není jedno s nejměkčích jmen
.
@ŠárkaWo píše: Říkáme mu Tristánku, Trišulo, Trísťo, Trí, Tristánče a když zlobí tak je TristanDoktorka mu říká Tristíku
. Je to fakt uplně v pohodě, fakt si na to děsně rychle zvyknete a ještě jsem se nesetkala, že by to přišlo někomu divné či jiné. Přítel šermuje a tak jméno bylo v celku jasné. Prostě je to náš rytíř
.
no…ono totiž není úplně štastné, používat jméno v jeho pravém tvaru jen, když dítě zlobí
postupně pak dítě získá dojem že jeho jméno je za trest a dostane na něj averzi
většina lidí, kteří nesnáší vlastní jméno, jej nesnáší právě proto, že se jim tím jménem když byli malí říkalo jen „za trest“ a tak své jméno vnímají jako „za trest“
osobně bych se toho vyvarovala…fakt, to není dobrý postup
někdy pak kvůli tomu své jméno nesnáší až tak, že jdou do změny…myslím že by na dítě mělo být voláno jeho jménem, které ponese celoživotně, ne pouze když zlobí
, ale i při kladných emocích
sebepřijetí, a tak… ![]()
@Borrealis píše:Děkuji za radu, ale nemam stejný názor jako Vy????. Mě když jsem zlobila říkali Šárko a nemam ke jménu averzi.
no…ono totiž není úplně štastné, používat jméno v jeho pravém tvaru jen, když dítě zlobí
postupně pak dítě získá dojem že jeho jméno je za trest a dostane na něj averzivětšina lidí, kteří nesnáší vlastní jméno, jej nesnáší právě proto, že se jim tím jménem když byli malí říkalo jen „za trest“ a tak své jméno vnímají jako „za trest“
někdy pak kvůli tomu své jméno nesnáší až tak, že jdou do změny…myslím že by na dítě mělo být voláno jeho jménem, které ponese celoživotně, ne pouze když zlobí
sebepřijetí, a tak…, ale i při kladných emocích
@Borrealis píše:
postupně pak dítě získá dojem že jeho jméno je za trest a dostane na něj averzivětšina lidí, kteří nesnáší vlastní jméno, jej nesnáší právě proto, že se jim tím jménem když byli malí říkalo jen „za trest“ a tak své jméno vnímají jako „za trest“
sebepřijetí, a tak…, ale i při kladných emocích
To také často říkám a mám to takhle se svým jménem. A to na mě rodiče nebyli nijak zlí, jen prostě základní podoba byla jen když jsem zlobila, jinak vždy jen zdrobněliny a zkráceniny. Jsme se svým jménem spokojená, ale když mě někdo osloví v normálním tvaru, obvykle ve mně hrkne, co jsem provedla. ![]()
@Luciet2 píše:
Také čekáme Tristana, bude to Tristan Koutný
A sestra bude Isolda? ![]()