Jméno Tristan

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5708
9.9.17 13:31
@Luciet2 píše:
@Enmamma NEvím proč všichni přiřazujede k Isoldě…já to třeba vůbec neznám…já si Tytouše přirovnávám k Hvězdnému prachu :)

Tak máš mezery v literatuře a moc bych to na tvém místě nepřiznávala. To je jako říct, že nevíš, co to je Bible nebo Dalimilova kronika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2195
10.9.17 09:45

@Enmamma Ježiš vy jste fakt vtipálci tady :D haha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
10.9.17 10:36
@Luciet2 píše:
@Enmamma Ježiš vy jste fakt vtipálci tady :D haha

No, já se za své vzdělání stydět nemusím, ale na tvém místě bych se asi někam zašila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
10.9.17 10:44
@Doe_Jane píše:
my se taky bavili před školkou když jsme pročítali seznam jmen… a smálo se nás hodně :mrgreen: :mrgreen:

U nás taky :mrgreen: Tristan Koutný 8o :mrgreen: Strašný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
10.9.17 11:04
@Doe_Jane píše:
no nechápu proč chce dávat takové jméno, bude se jí na to ptát každý druhý a ona vůbec nebude vědět o čem je řeč :mrgreen:
…no…ono to fakt bejvá…

Tytouš, no to je zlé, fakt zlé… 8o

dám hoch jméno, anžto netuším nic o kontextu, ve kterém ve zdejší kultuře vystupuje, a zatluču to „tytoušem“…no nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
10.9.17 11:30

Nechapu to rozhorceni. Tak nekdo da jmeno Marie, protoze se mu proste libi - to je v poradku. Nejaka Marie Terezie apod je vsem ukradena. Nekdo da Kristiana, protoze se mu jen a proste libi a nemusi to byt podle postavy ve filmu (ktery je pro pametniky, tudiz ho cast populace vubec nemusi znat) to je taky v poradku. Ale Tristan se dat jen tak, protoze se nekomu libi, nesmi. K tomuto jmenu musis proste mit dle emimina vseobecnej rozhled a je nepripustne, aby SE JENOM LIBILO :zed: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
10.9.17 13:08

@RyBANA Ale vždyť jí to nikdo nezakazuje. Jen se poukazuje na to, že to dítě s tím jménem možná bude mít komplikace. Stejně jako Winnetou Milenko nebo Fatima Cvrčková. A věřím, že se ta jména rodičům také jen velmi líbila. Navíc možná pomůžeme zakladatelce předejít spoustě trapných situací, kdy budou na Tristana volat, kde má Isoldu a ona nebude vědět, o co jde. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20296
10.9.17 13:17

Nezakazuje, pouze se vysmiva…
Mozna bude mit dite komplikace se jmenem, mozna proto, ze bude mit bryle, nebo bude sislat a nebo nebude mit znackovej batoh. Ano komplikace mohou nastat vzdy.
Pokud Vy se smejete detem za jejich jmeno, budou to delat i Vase deti…pak se divime, jak to ve skolkach a skolach vypada. Jak umi byt deti zle. Kde to asi vidi/slysi… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
11.9.17 00:13

Tak vzdělání… kaźdý nemusí být na středověké rytířské eposy, mě to narozdíl od starověkých taky nikdy moc nebavilo, ale řekla bych obyčejnému smrtelníkovi by stačilo použít wiki a ví to za pět minut…

Tím, źe je jméno nezvyklé, se těm asociacím prostě uniknout nedá. Když se někdo jmenuje Brad Leonardo Novák, tak to také asi nepřejde bez povšimnutí. respektuji právo volby rodičů na jakékoliv jméno, proč by měl stát do toho vůbec zasahovat. Když má někdo nějakou vášeň, nějaká kultura je mu blízká a podobně, ať si klidně podle toho vybere jméno pro dítě. Háta dcera bohemisty, Isaac syn fyzika, Li dcera sinologa, Tetsuo syn milovníků manga komixů, Pina u nadšencú do současného tance, Půlnoční bouře narozená za půlnoční bouře. To dítě v tom stejně vyrůstá, buď to bude milovat - nebo se v dospělosti přejmenuje.

Ale vybrat si jmého hodně silně vázané na kontext - a u Tristana opravdu málokdo nedoplní Isolda - a neznat ten kontext mi přijde zvláštní. Už jen proto, že se ho na tu operu časem téměř každý zeptá.

je jasné, že kontextů může být více, pozitivních i negativních, ale u takových jmen jich víceméně bude málo a budou dost výrazné. tady se sešly dva (Herriota nepočítám, tam je to z toho Wagnera) - Epos-opera a film podle Gaimana.

Opera je poněkud sošná, pořád vidím stopadesátikilového Tristana jak volá z plna hrdla Brangäne! Brangäne! Oba umřou docela blbě, nemám takové konce ráda (posekaný Tristan se dozví, źe se blíží Isolda, tak si serve obvazy, aby ho mohla svou láskou vyléčit, ale než Isolda dorazí, tak vykrvácí, Isolda se v šoku jde utopit) ale u milovníka Wagnera chápu, že děti pojmenuje Siegfried, Tristan, Isolda a Brünnhilde.

Ve Stardustu je Tristran Thorn sice outsider a moula, ale má štěstí a dobré srdce, tak to je zas pozitivní a Gaimana mám ráda, film taky.

Ale hrdě říkat „já to neznám“ mi přijde škoda. když to přeženu, je to jako pojmenovat syny Adolf a Klement s tím, že „to uź je dávno a já se o historii stejně nezajímám“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
11.9.17 06:17

Me Isolda take hned naskocila. Ale. Kdyz uz by me vyber tohoto jmena nejak zasadne drasal, zeptala bych se, zda je dite pojmenovano podle tohoto eposu…treba. A bohate bych se spokojila s odpovedi: Ne, proste se nam to libilo. Nac do toho vic rejpat a utahovat si z toho. Lidi asi nemaji co resit 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
11.9.17 08:42

Njn, ale rytíř Tytouš prostě trochu legračně zní :)
Tedy, já mám co povídat, všechny moje děti mají starověká jména (i když normálně znějící) a zdrobněliny z toho dělají zas něco trochu jiného, ehm :-D

Jádro rozporu je možná v tom, že pro mě (a asi i další uživatelky) - dávání jména má trochu hlubší smysl. Slovo (logos) z principu zařazuje (opak chaosu). Ať už je to do rodinné historie - Alenka a Ládík po prarodičích, Romeo a Julie - miluju Shakespeara, Rafael je jeho patron, Boženka protože je to staré české, Amelie - miluju tu z Mormatru, Daisy - jako kytička atd.
A i když to vyberu jen proto, že to dobře zní, kontext tam je i když ho neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.9.17 09:17

Jméno je originální, ale moc se mi nelíbí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12605
11.9.17 18:35

Mně se líbí, ale asi bych tak syna nepojmenovala. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
2.10.17 10:11

Já nad tím přemýšlela, jméno se mi líbí. Znám hodně hlavně díky filmu hvězdný prach…ale vždy když jsem o tom někomu řekla se mi vysmáli, že prý Tristan a Isolda :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
2.10.17 12:31

Ja to jmeno miluju od malička, ale našla jsem si chlapas s tak českým jménem, že bych to tomu klukovi snad udělat nemohla :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze