Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@terinka4444 píše:
Prosím tě, jak v běžné mluvě rozlišuješ Viki a Viky?
V běžné mluvě ne, napsané mě to štve… Na druhou stranu mám neskutečnou radost z každého, kdo napoprvé napíše Viki, aniž bych mu řekla, že s tím tvrdým y fakt ne.
@chrastitko11 píše:
Ahojte, cekame holcicku a moc se me libi jmeno Viktorka, Viki. Ale s klasickou verzi Viktorie uz si nejsem tak jista a uz vubec ne Viktora. Celkem se me libi zameneni posledniho pismenka, ze by to byla Viktoria, neprijde me to uz tak cizi, nebo jak to rict. Jen resim jeste prijmeni jestli neni divny Viktoria Ťopková.
Moje dcera bude Viktorie, ale příjmení mám „lépe znějící“ nebo jak to říct…Viktoria Ťopková mi nesedí
![]()
@terinka4444 píše:
Hele, já znám chlapa, co se jmenoval Šourek. Hrozně tím trpěl, užil si s tím chudák své. Takže si vzal jméno po manželce a je na něj nesmírně pyšný, hlavně, že už není Šourek. Paní je rozená PíčováTakže kdo ho znal za svobodna, směje se dvakrát tolik
néééééééééé ![]()
Jméno Viktoria zní velmi vznešeně, šlechticky.
Naproti tomu příjmení Ťopková je takové domácky uličnické.
Dohromady je to však směšné, jak už někdo psal, k obyčejnému, lidovému příjmení je třeba nalézt „lidové, nikoli královské jméno“.
Jsem zastáncem vybírat jméno s ohledem na dítě, ale chápu, že těhotenské hormony dělají divy - sama jsem chtěla dávat jméno Viktorie, pak mě však někdo upozornil a ověřila jsem si to i na stránkách staťáku, že je to dnes skoro každá druhá holčička ![]()
http://www.czso.cz/…detska_jmena
Dejte si s výběrem čas, já zjistila, že jména, která jsem měla pro první dítě vybraná, už bych pro druhé ani nechtěla.
@chrastitko11 dala jsi nakonec jméno Viktoria? Nám se také líbí a zvazujeme, ze ho dáme naši holčičce, pokud vše dobře dopadne a bude to holcicka
![]()
Mne i ta Viktoria Ťopková prisla uplne v pohode. Nevidim na tom nic spatneho. Nemusime chodit daleko a hned vedle, na Slovensku, maji u zenskych jmen ia misto naseho ie. Klidne by jeden z rodicu mohl byt ze Slovenska.
v ia nevidim zadnou exotiku. Neco jineho je Victoria, Sophia, Christian a dalsi dnes oblibene tvary davane k ceskym prijmenim, to je nesmysl.
@p.Zv. Děkuji ![]()
Teď mě jenom trosku zmatlo horoskopove znamení, navíc když budeme mít pannu doma ![]()
Tak stejně jí budete říkat Viktorko, Viky. Tím základním jménem ji snad nikdo nikde oslovovat nebude, max. to uvidíš někde napsaný. To je takový to hlavně vymýšlet za každou cenu… ![]()
No a teď vidím, že reaguji na 8 let starý příspěvek
jdu si přečíst aktuální dotaz
Viktoria je hezké jméno, české ale ne až moc, lepší než Viktorie - kámoše dcera Viktorie má ve třídě další dvě, kámošky dcera Victoria má ve třídě jednu Viktoriu a jednu Viktorii. Normálně většinou je ve třídě jedna Viky. To ia /ie mi mi k příjmení nesedí. Asi bych to nedala. Ale zase bude mít v životě pravděpodobně i jiné příjmení. Jestli máte ještě nějaký čas, podívala bych se po jiném jménu např. Aneta.
![]()
@helis0 píše:
@p.Zv. DěkujiTeď mě jenom trosku zmatlo horoskopove znamení, navíc když budeme mít pannu doma
To se ale tyka jmena Viktorie. Kdyz na to koukam, tak Viktoria vychazi dobre. (To dlouhe ó by nemelo mit vliv)
@Assynkaa píše:
Jestli máte ještě nějaký čas, podívala bych se po jiném jménu např. Aneta.![]()
![]()
No ale kdyz chteji Viktoriu, proc by davali Anetu ![]()
@p.Zv. píše:Jste kousek odřízla
No ale kdyz chteji Viktoriu, proc by davali Anetu
@Assynkaa píše:
Viktoria je hezké jméno, české ale ne až moc, lepší než Viktorie - kámoše dcera Viktorie má ve třídě další dvě, kámošky dcera Victoria má ve třídě jednu Viktoriu a jednu Viktorii. Normálně většinou je ve třídě jedna Viky. To ia /ie mi mi k příjmení nesedí. Asi bych to nedala. Ale zase bude mít v životě pravděpodobně i jiné příjmení. Jestli máte ještě nějaký čas, podívala bych se po jiném jménu např. Aneta.![]()
![]()
Dala bych normálně Viktorie, jak je to v kalendáři, nevím, co je na tom za rozdíl, jestli je na konci E nebo A. Akorát jí to budou věčně někde plést.