jogurt a kaše v 8-9 měsíci

317
4.10.06 15:20

jogurt a kaše v 8-9 měsíci

Ahoj,

prosím o vaše rady (i rady vašich Dr). Snažila jsem se sehnat informace o podávání jogurtu a kaše v 8-9 měsíci, ale dost se rozcházejí.

Jogurty - moje Dr mi radila ty hutnější, jinde jsem četla, že má mít max. 3% tuku. Od ukončeného 8. měsíce dávám Choceňský (10% tuku), Ondra ho miluje (já taky ), ale nerada bych mu velkým množstvím smetany ublížila. Jí ho každý den, nevím, čím bych ho nahradila (ovoce moc nemusí).

Kaše - cca 1,5 měsíce jsem dávala nemléčnou rýžovou rozdělanou do vody, teď jsem zkusila mléčnou rýžovou bez příchutě, ale byla dost sladká a hutná, zdálo se mi to zbytečně moc. Tak to mixuju napůl. Navíc někde radí s kašemi ještě počkat, tak nevím, jestli nemám večer jen kojit (ale už mě to dost vyčerpává, chybí mi kila navíc) nebo dávat 2. porci zeleniny (tu Ondra rád).

Pořád kojím, 3× v noci a 3× přes den mezi jídly. Jinak má 1 porci zeleniny a 1 ovoce a občas kukuřičnou křupku. Ovoce v kuse ani nastrouhané odmítá, musím dělat přesnídávky.

Podle mé Dr se moc neřídím, radila mi i tvaroh a piškoty od 6. měsíce .

Díky za všechny rady a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
4.10.06 15:45

Ahoj, jogurty mají mít děcka plnotučné, smetanové. Určite ne nízkotučné. Ta 3% tuku je takový střed, podle mě je to takový kompromis. TAké máme nejraději choceňské, také smetanové kunín nebo valašské.

Kaše - moje holky je proste nedostávaly a nedostávají. Kaše není povinnost. Pokud kojíš a k tomu dáváš jogurt, klidne vynech sladké kaše a dávej zeleninku… koneckonců je to i zdravější.

Ale co bych ti poradila, zkus omezit noční kojo - musí tě to dost vyčerpávat.

Joj, tvá Dr. bude asi starší paní, co? Tvaroh určitě vynech do roka, piškotek můžeš občas dát až začnes s lepkem… A s tím se začíná v šesti, osmi, deseti nebo ve dvanácti měsících… Záleží, na jakou literaturu narazíš. Pokud nemáš v rodině žádnou velkou alergickou zátěž, můžes s lepkem pomalu a opatrně začít už teď.

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
4.10.06 15:54

Ahoj Masinko, co se týče těch jogurtů, moje dr. mi taky radila, ať dávám ty, co mají do 3% tuku, ale že neublížím ani těmi smetanovými. Tvaroh taky dáváme, ten odučněný, ale je chuťově nic-moc, tak ho promíchám s přesnídávkou. Co se týká kaší, tam Ti asi neporadím, ty dávám malé normálně. Podle potřeby je udělám buď řidší nebo hustší, ale taky je necpu do malé pořád - souhlasím s Tebou, že jsou moc sladké. A s kojo Ti taky nepomůžu, my už od 5. měsíce pijeme jen UM(od narození jsme museli přikrmovat, až se nakonec malá odstavila sama), takže to řešíme mlékem Hami Hajaja. To je hustší mléko, něco mezi kaší a mlékem. Kačka mi vypije po koupání asi 150 - 180ml, za půl hodinky až hodinku si dá nášup mléka a spí až do rána. Ale to asi není tím jídlem, ona mi spinkala celou noc už od narození. To už se musí jo něco výjimečně dít, aby se vzbudila. Tak jídlu zdar a jestli má malý rád ty smetanové jogurty, klidně mu je dávej dál, maximálně se „potento“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
4.10.06 15:56

Jo, a piškoty moc malá nechce, tak je zatím neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11337
4.10.06 19:03

Jogurty davame nechucene s 3% tuku - je to zdravejsi, smetanove bych urcite nedavala pravidelne, max. obcas. Odtucnene vyrobky ale pro male deti urcite ne.

Kase - v soucasne dobe micham pul na pul hami mlecne a ryzovou krupicku od nestle a delam to jen do vody - je to takovy kompromis, neni to prehnane sladke, nejake mleko tam je, ale ne zase moc.

Jo a myslim, ze v tomhle veku by mel mit tak max. 2 prikrmy uplne bez mleka, takze pokud ma takovy obed a treba ovoce ke svacine, tak by to asi nejake mleko k veceri chtelo (treba v te kasi, kdyz uz te vecerni kojeni unavuje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
4.10.06 20:53

Kolik kaše dělat 5ti měs. prckovi na noc?

R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1009
16.10.06 12:11

Ahoj maminky,

tak koukám, že každá doktorka radí něco jiného. Nám rozhodně nedoporučovala tučné jogurty, naopak nás odrazovala. Mám dávat nízkotučné (jsme zdraví, takže ne ze zdravotních důvodů), bílé - mně to tedy přijde i logické, na tuku samotném není nic moc pozitivního. Tvaroh dávat až od roku. Doporučovala nám jogurty od Holandie, což jsem už stejně slyšela a kupovala. Tak nevím - ale hodně tučné bych fakt nedávala.
 Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
16.10.06 13:11

Ahoj.

Nám byly jogurty povoleny od ukončeného 10. měsíce - ale RAdim měl alergii na bílkovinu kravského mléka. V čem se pediatrička i gastroenteroložka shodly byly normální jogurty - tedy určitě ne nízkotučné - Hollandia, Activia, Bio od Olmy… Přidávala jsem do nich i ovocné přesnídávky a domácí pyré.

Kaše - Radim hustým neholdoval, a tak jsme praktikovali polokaši z láhve (od 6. měsíce, na příkrmech byl od ukončeného 4.). Byli jsme na spec. UM, takže nemléčné Hami a Sunarka - rýžové, rýžovokukuřičné, později ochucené - obvykle jsem dávala ochucenou a rýžovou napůl - aby to nebylo moc sladké. Tvaroh nám radily až po roce a piškoty jsou prázdné kalorie - tedy neuzblíží, ale k ničemu nejsou. Používala jsem je drolené na zahuštění řídké přesnídávky, později RAdim někdy na zobání. Kukuřičné křupky a oplatky u nás vedly. :D

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.10.06 22:25

Uf, já někdy žasnu, co se tady řeší.......

• Citovat
  • Upravit
176
27.10.06 15:45

Anonymní nejspíš neví, že je na emiminu. Co jinýho by se tu asi tak mělo řešit? nechápu takový lidi:-((
Nečti to, když žasneš co se tu řeší.
No fakt nechápu, musela jsem zareagovat.
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
27.10.06 16:03

Ahoj, my jsme jogurty dávali cca od 6měsíce - bílou Holandii, kolem 3/4 roka jsem začala dávat i ovocné, ale tučné, takže Trojský nebo Choceňský, podle toho, na který jsem narazila. Od roka už dávám i Floriana a jogobellu, každopádně Adině to chutná. 8)
Piškoty jsme začali dávat okolo roku, do té doby to byli jsme dětské sušenky, do 8 měsíce jsme hlídali lepek, tak jsme dávali kukuřičné tyčinky ze zdravé výživy.Jinak je používáme i do jogurtů a přesnídávek.Tvaroh jsme měli podle mudr dávat jednou týdně-podle toho, jak jsme chtěli (ale stejně jsem ho moc nedávala, max.žervé, ale moc úspěch to nemělo), ale známá dávala klukovi vaničku každý den (na doporučení Mudr), ale to jsem opravdu nepochopila, když všude píšou, že to není dobré pro ledviny. :(
Kaše dáváme od 5 měsíce (byli jsme na UM), nejdřív Sinlac, potom Nutrilon a teď jsme na Sunarkách. Včera jsme zkoušeli domácí rýžovou kaši a nebyla to správná volba, dělám jí kaše řídčí a do flašky a bez problémů.
Myslím, že každá Mudr má jiný názor, já bych se řídila miminkem, co chutná jemu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.1.08 23:59

Bílý jogurt

Ahojky, také dávám malé (9. měsíců) Holandia bílý jogurt, doktorka mi řekla ohledně tuku střed a určitě ne nízkotučné, mimča tuk potřebují, samozřejmě v rozumném množství.
Mimochoden ten anonymní pisatel, by jsi měl zajít na stránky, které mu přijdou zábavnější.
To zase nechápu já, ptoč leze někam, kde to pro něj není dostatečně vzrušující.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
31.1.08 00:01

Re: Bílý jogurt

Adus26Adus píše:
Ahojky, také dávám malé (9. měsíců) Holandia bílý jogurt, doktorka mi řekla ohledně tuku střed a určitě ne nízkotučné, mimča tuk potřebují, samozřejmě v rozumném množství.
Mimochoden ten anonymní pisatel, by jsi měl zajít na stránky, které mu přijdou zábavnější.
To zase nechápu já, ptoč leze někam, kde to pro něj není dostatečně vzrušující.

Adus, Andrejka (9 let) Valinka (9. měsíců)

• Citovat
  • Upravit
2263
31.1.08 09:58

Ahojte holky,
já dávám Jájovi kaši od 8.měsíce, s očekáváním, že se nebude v noci tak budit 8) a .....budí se úplně stejně a hltá mlíčko úplně stejně, jako by žádnou kaši neměl :lol: , je takový malý závislák na prso :o
Jogurt zatím vůbec nedávám, já mám sennou rýmu a Jája má trošku vyrážku a Dr. říkal, že bych jogurt dávat do roka neměla, jinak vím, že se doporučuje Holandia. Uvidím, asi ještě počkám tak do 10.měsíce. Ještě jsem mu ani nedala vajíčko, ze stejného důvodu. Momentálně máme masozelenivý oběd, svačinku (ovoce, přesnídávku) a na večeři kaši, ale tu možná vynechám, ať se zbytečně na noc necpe, protože si mlíčka ještě hodně cucne.
Kojím asi 7× denně :!
Jak tu některá psala , že v 5.měsících dát kaši (?), nevím, asi bych tak brzy nezačínala. Já začala příkrmy dávat a po 6.měsíci, to moc nechtěl, tak jsme je vynechali a začala jsem znovu až po 7.měsíci, do té doby byl Jája jen kojen a krásně přibíval. Samozřejmě pokud není mimi kojeno je to jiné.

tak papání zdar Kati a Jája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
31.1.08 11:15

Mám 7. měsíční dcerku a doktorka mi radila jogurty spíš míň tučný. Dřív se doporučoval tučný jogurt, že dítě potřebuje hlavně vitaminy obsažené v tucích, ale nemá se to přehánět, těch tuků má dítě dost i tak. To samý s kašema, je v nich mouka a potom prý děti kynou, takže pokud dobře přibírá, tak není důvod. Taky jsem zkoušela kaši na noc, aby spala a bylo to úplně stejné jak předtím, spíš ji z toho může bolet bříško a údajně kojené děti se nebudí v noci kvůli hladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí