Jsem doma za služku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.8.22 18:47

No, vyjádřím se nějak hromadně. Starší dítě nejí nic z běžných potravin. To je na další diskuzi, nebudu rozebírat. Čili udělat 5× denně jídlo, aby bylo vyvážené, nejedli jsme jenom nezdravé, nejedli jsme stále to samé a aby byli všichni spokojení, nelze. Takže holt s kecama. Mladší to samozřejmě kopíruje. Ale aspoň to sní. Tohle moc řešení nemá, pokouším se o něho 6 let. :nevim: Díky za pár rad, třeba s tím výcvikem zvířat, pochopila jsem správně, že podstatou je pozitivní motivace? :think: K ostatním hejtům - jakože nevydělávám stejně jak manžel, tak mám držet hubu a krok a neměla jsem si pořizovat tři děti, k tomu asi nemám co říct. Asi půjdu 2 ze tří dětí utopit a pro jistotu si doma nikdy ani nesednu, aby měli všichni dostatečný servis, ne? :roll:

• Citovat
  • Upravit
5080
30.8.22 18:52

@Adelineee Ne není to sranda, o tom žádná… Ale evidentně jako vůbec nefunguje co se týká dětí! On vydělává a ty se starej o ostatní… aspoň tak jsem to pochopila? Takže otázka zní, jak to bude zakladatelka dělat až bude chodit do práce? Škola, školka, kroužky, úkoly, večeře apod… 3×! A tatínek bude jako dělat co? Nic, protože přece vydělává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.22 18:54
@Magical-eyes píše:
K tématu jsem se tě ptala, co na to říká tvůj manžel, když vidí, jak to doma máte…
A co ten nejstarší? Ve školce dělal ohledně jídla taky scény jako doma?
Jak se děti chovají u prarodičů?
A asi jinak se jít poradit k odborníkovi, který se ti/ vám bude věnovat. Mělo by to mít větší efekt než diskuse na EM.

Starší nejedl nikdy nic, ve školce vůbec, to je bohužel na delší povídání. Prarodiče je mají málo, takže sami přiznají, že radši ustoupí, než aby měli u všeho hodinovou scénu. Můžou si to dovolit. :nevim: O manželovi píšu, sice je schopný, udělá toho dost, rodinu zajistí (a náležitě ho za to oceňuji, abych zas nedostala sodu, že ne). Ale občas se chová jak další dítě, nabručeně čeká, co bude k jídlu a když řeknu, ať si něco najde, urazí se. I když to popře, když se o tom bavíme. Jinak před dětmi se mě zastane. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
30.8.22 18:57

@Lucie_Sx když jsem jezdila po parcích v USA, tak bohužel realita vypadá dost jinak… tohle neplatí pro všechny zvířata v zajetí, záleží, jaká je jejich přirozenost, spousta druhů může být i opravdu happy. Akurát u těch delfínů to není možné. I kdyby měli nějakou náhodou odpovídající vodu, v těch malých bazénech budou šílet. To je jak bys vzala vlka a chovala ho doma v obýváku a nikdy nevypustila ven. Hodně vysoké procento uhyne už při samotném odlovu a pak v zajetí padají jak mouchy. Prý i z těch narozených v zajetí do roka uhyne nad 50%. Toho typu „zábava“ pro lidi by měla být úplně zakázaná. To je jenom naivní představa, jak jsou v pohodě a přeci jsou trénované výlučně pozitivní motivací…

Tady máš příklad, jak vypadá realita…
https://www.google.com/…tputType=amp

Taky np. kosatky - pak jim může i úplně přepnout a dějí se i případy, že své cvičitele cíleně zavraždí, i když jsou ve volné přírodě úplně mírumilovné a nikdy na lidi neútočí.

https://allthatsinteresting.com/dawn-brancheau
Tuhle tu jsem shodou okolností viděla pár měsíců před tímhle incidentem a koukat do tak nešťastných očí bylo strašné :,(. Měli tam i polárního medvěda :zed:, v horku, celý čas zavřeného v jedné místnosti, bez oken - protože byla udělaná jako arktické prostředí a podsvícená modrým světlem. Ten tam jenom ležel, samotný, v naprosté rezignaci :,(. Lidi se ještě rozčilovali, že proč se nehýbe a nemůžou si udělat hezké foto - byl jednou z hlavných atrakcí. Ještě i na těch hrníčcích v suvenýrech měl ten šílený výraz - a lidi to nějak nevnímali. To bylo posledný krát, co jsem za něco takového zaplatila vstupenku…

To je celkem jiné, než trénink a chov normálných domácích zvířat.

Ale nechci zahlcovat zakladatelce diskuzi :mavam:.

Příspěvek upraven 30.08.22 v 19:09

• Citovat
  • Upravit
651
30.8.22 19:00
@ibis píše:
@Adelineee Ne není to sranda, o tom žádná… Ale evidentně jako vůbec nefunguje co se týká dětí! On vydělává a ty se starej o ostatní… aspoň tak jsem to pochopila? Takže otázka zní, jak to bude zakladatelka dělat až bude chodit do práce? Škola, školka, kroužky, úkoly, večeře apod… 3×! A tatínek bude jako dělat co? Nic, protože přece vydělává…

Jenze gro toho problemu je, ze takovy byl evidentne vzdycky. Muze jecet, muze se stavet na hlavu, ale vedela, jaky je a je naivni si myslet, ze ted mu zazracne prepne. Mne je lito v celem tom pribehu jen tech deti, ktere si to nevybraly, na rozdil od dospelych. Tata se neangazuje, mama po nich jeci a vysledek nula. Kde se maji naucit, jak se k sobe chovat?
V kazdem pripade ale nevidim nic az tak zvlastniho, ze na rodicaku je vetsi cast pece o deti a domacnost na tom, ktery je s detmi doma a ten pracujici zase zajistuje financni standard. Normalni lide se umi domluvit. Pokud je nekdo netahlo, at uz v praci nebo v domacnosti, malokdy se zmeni jakoukoliv domluvou. Nebo mozna na chvili, kdyz mu tece do bot, ale ne v dlouhodobejsim horizontu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
30.8.22 19:06
@Lucie_Sx píše:
Ty ja ti nevim, ale od jisteho veku uz se ty deti zacinaji vyplacet. Dneska mi odtahly cely nakup :lol:.

U nás normálně frčí dětská práce. Odvozili na dovolené kufr, vyskládají nákup, běhají pro zapomenuté ingredience k Vietnamcivi, kluk minule nanosil všechny věci na chatu do kufru (já si nesla jen batoh), natřel plot, stavěl kůlnu, dělal dřevo a občas i uvaří nebo upečou. :mrgreen:
Akorát teda jejich tolerance k bordelu a jeho schopnost ho kontinuálně vytvářet, je i na mé, organizovaného bordelare, poněkud silný dálek kávy. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
30.8.22 19:11

@Adelineee V podstatě s vámi souhlasím. Ale právě že když je žena s dětmi doma=že je pak vše na ní i po nástupu do práce. Bývá to tak u většiny takto nastavených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
859
30.8.22 19:29
@Capelucia píše:
@PanenkovaMakova trénink zvířat a behaviorální teorie ze světa zvířat fungují u dětí naprosto super (aspoň já mám tuhle zkušenost) a praktické zkušenosti z téhle oblasti jsou krásně použitelné ve výchově - i na ty „zlobivé“, se kterými to rodiče moc neumí. Není nad pěstování správné motivace a ochoty spolupracovat :mrgreen:. Ale říkat to takhle na plnou hubu - mámy se obvykle uráží, že děti nejsou zvířata :lol:.

Já jsem v tomhle zatím začátečník :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
859
30.8.22 19:30
@Lucie_Sx píše:
To nefunguje jen na deti, ale na uplne vsechny, i chlapy a babicky :mrgreen:.Ale kdyz jsem kdysi na jedne prednasce rekla, ze deti fungujou uplne stejne jako delfini (a delfina clovek nezmlati, ze), koukali na me jak na de*ila :lol: :lol:.

To je dobrý, zasmála jsem se :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
651
30.8.22 19:37
@ibis píše:
@Adelineee V podstatě s vámi souhlasím. Ale právě že když je žena s dětmi doma=že je pak vše na ní i po nástupu do práce. Bývá to tak u většiny takto nastavených.

Myslim, ze tady je zasadni chyba uz v tom nastaveni pred detmi, ted pisu obecne, ne primo o zakladatelce. Domacnost dvou lidi se zvlada celkem levou zadni a zadna vetsi aktivita tam casto u druheho neni vyzadovana. Na to se zvyka lehce. Kdyz se pak narodi dite a zena je na RD, da se to take vicemene zvladat, pokud tedy neni nejak nemocne ci narocne. A tady je pak kamen urazu, ze pokud nekdo presel od mamy k pecujici partnerce, najednou nemusi pobirat, co se po nem chce. Opet, ja ho neomlouvam, ocekavala bych, ze krome financi se minimalne sam obslouzi, prilozi ruku k dilu a bude se venovat detem.
Ale uprimne rikam, ze co s tim ted po letech…nevim. A nijak nerozporuju, ze to ma tezke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
30.8.22 20:03
@blumen píše:
Me zase ted prekvapilo, ze muzu v obchode jen stat a dcera mi pekne nasklada nakup do tasky a ja nemusim nic delat :mrgreen: prijemne

Moje nejstarší taky a automaticky bere ty těžší tašky, nákup pak doma uklidí zase ty mladší. Holky mi dnes vyklidili garáž (no ne tak, jak bych si představovala, ale lepší něco).
Pohlídají nejmladší, když potřebuju, udělají s ní úkoly. Ale zase mají své problémy a teď mi nejstarší prozradila, že z peněz na autoškolu, co dostala od táty k narozeninám, jí nezbylo skoro nic a že má platit až teď. No myslela jsem, že mě omejou, vždycky to byla taková vzorná holka. Takže zítra bude v garáži pokračovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
30.8.22 20:08

Chlapovi všechno nosit pod čumák? ani náhodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.22 20:11
@ibis píše:

Já jsem s tím smířená, že jsem v domácnosti, tak se starám o děti a domácnost a on pracuje (kolem baráku je práce až nad hlavu, takže to není, že by jednou do roka vyměnil olej v sekačce). Mně spíš šlo o to, že doma kmitám, fakt nemám mateřskou dovolenou po kavárnách a manikúrách a nebudu ještě dělat poskoka, že by si nemohl to jídlo sám vzít. Nebo po sobě uklidit. :roll: Když to připomenu, tak se ohradí, že přece nic takového nevyžaduje. (Ale jo, postojem, jinak je protivný jak 🍑). :think: Dřív to tak nedělal, podle mě si to prostě přeje a je naštvaný, že to tak není. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2773
30.8.22 20:18
@Anonymní píše:
Starší nejedl nikdy nic, ve školce vůbec, to je bohužel na delší povídání. Prarodiče je mají málo, takže sami přiznají, že radši ustoupí, než aby měli u všeho hodinovou scénu. Můžou si to dovolit. :nevim: O manželovi píšu, sice je schopný, udělá toho dost, rodinu zajistí (a náležitě ho za to oceňuji, abych zas nedostala sodu, že ne). Ale občas se chová jak další dítě, nabručeně čeká, co bude k jídlu a když řeknu, ať si něco najde, urazí se. I když to popře, když se o tom bavíme. Jinak před dětmi se mě zastane. :nevim:

Největší problém vidím v tom, že jsi nervní. Unavená z mimina a stereotypu? Moje nejmladší taky točí jen několik jídel dokola, občas něco přidá, když jí na to naučí třeba kamarádky. protože jsem taky bývala dítě nejedlík, zásadně do jídla nenutím a dělám jen taková, o kterých vím, že je sní - případně, že sní jen maso nebo jen přílohu nebo jen polévku. Vždycky ví, co vařím, takže nějaké ošklebování u stolu je minimální.
Tříletého musíš ještě většinou obsloužit, ale musí si říct hezky. V klidu mu řekneš, že takto se to neříká a zopakuješ jeho žádost „maminko, prosím tě…“. A reaguješ až když to vysloví.
Sedmiletý by to už měl znát, tak se stačí zeptat, jak se to říká. A připomenout, že nejsi služka, že už je velký a přece si pití udělá sám. A zkusit ho požádat, aby udělal i tobě. Pokud bude mít s něčím problém, tak mu v klidu ukázat, jak se to dělá a pochválit.
Jinak je takové chování normální a budeš jim to muset připomínat ještě pár let, než to budou mít v krvi.
S manželem se o tom bav v klidu, až ti bude dobře a budeš odpočinutá. Ať ti prostě nedává takové otázky jako co máme a podívá se do lednice. Že už jsi odpoledne prostě unavená a irituje tě to. No a chtělo by to zařídit si nějaký odpočinek, aby tě nerozčilovaly takovéto blbosti, v tom je podle mne jádro pudla :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
31.8.22 04:56
@Anonymní píše:
Já jsem s tím smířená, že jsem v domácnosti, tak se starám o děti a domácnost a on pracuje (kolem baráku je práce až nad hlavu, takže to není, že by jednou do roka vyměnil olej v sekačce). Mně spíš šlo o to, že doma kmitám, fakt nemám mateřskou dovolenou po kavárnách a manikúrách a nebudu ještě dělat poskoka, že by si nemohl to jídlo sám vzít. Nebo po sobě uklidit. :roll: Když to připomenu, tak se ohradí, že přece nic takového nevyžaduje. (Ale jo, postojem, jinak je protivný jak 🍑). :think: Dřív to tak nedělal, podle mě si to prostě přeje a je naštvaný, že to tak není. :nevim:

Ještě k těm delfínům apod. Jestli čteš anglicky, tady https://elt.oup.com/…_cloze11.xml je výcuc některých situací (případně projeď překladačem, výborný je deepl.com). Na manžela můžeš zkusit LRS (least reinforcing scenario), což je ze začátku hrozně těžké, protože člověk je naučený na všechno reagovat, ale já mám s touhle technikou výborně zkušenosti. Kdyby tě to zajímalo, napíšu víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný