Jsem proti hormonální antikoncepci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3807
1.3.13 17:18
@jitkabokule píše:
Každá hormonální antiko je na stejným principu tj zablokuje vám váš vlastní hormonální cyklus, nemáte ovulaci a tím pádem ani menstruaci jak by měla být v pravém slova smyslu. A když žena přestane ovulovat a následně i menstruovat pak je co???no přece v přechodu. Milé dámy co to zobete tak vězte že antiko vás nenápadně nastavila do přechodu. Je to spolehlivé proti početí ale JE TO HUMUS.

To je dobře řečeno, já brala HA asi 8 let, tenkrát jsem nevěděla ani co do sebe cpu… Pak po vysazení jsem měla čím dál větší problémy s cyklem a když jsme se začali snažit o první dítě tak mi dr zjistil pco… náhoda? nebo důsledek dlouhodobého braní hormonů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
6.8.13 19:08

Zajímavé téma.. Mě je 23 a antikoncepci jsem nikdy nebrala a ani brát nebudu. Je to moje pevné rozhodnutí a přesvědčení, ačkoli neodsuzuju ty, co jí berou, protože je jistě užitečná. Ale nějak se mio příčí cpát do sebe hormony a tím narušovat svůj přirozený hormonální cyklus, který se snažím vnímat a respektovat, tedy respektovat svoje ženství a nepotlačovat jeho přirozené projevy. Kdysi jsem chodila v 18 s jedním klukem a plánovala jsem, že si antikoncepci nechám předepsat, jakmile se bude k něčemu schylovat. Ale nakonec jsem se s ním do té doby rozešla, takže jsem si nic předepsat nenechala. No a pak když jsem ve 20 potkala svého současného přítele, se kterým jsem přišla o panenství, tak už jsem dospěla do té fáze, že jsem vlastně neviděla jediný důvod, proč si jí nechat napsat. Tak jsem mu řekla svoje stanovisko, on jej přijal a navíc s tím souhlasil, takže od té doby spoléháme na kondom nebo teď už většinou přerušujeme (dítě by nám nevadilo, to jsme řešili)..
Ale je to v dnešní době docela těžké, protože od malička jsou všichni „masírováni“ tím, že HA je nutnost, jediná spolehlivá metoda, že bez ní snad nejde existovat. Pak matky chodí s dcerami po první MS nebo prostě v 15 ke gynekologovi a nechávají jim pilulky předepsat preventivně.. Pokud ne, tak stejně první z otázek, když člověk přijde poprvé ke gynekologovi je, jestli chcete HA. A často ta otázka následuje při každé návštěvě (moje doktorka je naštěstí v tomhle směru úžasná, zeptala se mě jednou a od té doby už ne) Navíc je problém, který vidím okolo sebe, ten, že když řeknu někomu, že HA neberu (obzvláštš spolužačkám), tak na mě koukají jako bych spadla z višně a nechápou, že v dnešní době ještě někdo takový je. Prostě nějak nedokážou pochopit, že to může být dobrovolné rozhodnutí a že mě kvůli tomu vážně nemusí litovat a říkat, že to mám tedy opravdu takhle blbé.. No a to nemluvím o to, že i kluci očekávají, že holka prostě prášky brát bude a pak na ní někteří koukají pohrdavě, příp. už jsem se v okolí setkala i s tím, že pak kluk slečně nadával, že je těhotná kvůli tomu, že je blbá a „áčko“ nebere, žeto není normální a že je to její problém :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.13 19:11

Také jsem byla proti HA, ale poté co jsem musela bohužel loni podstoupit interupci a dodnes si pamatuji ty psychické stavy po zákroku a strasšném strachu že znovu otěhotním, jsem radši změnila názor a mám antikoncepční kroužek

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.8.13 19:18

Antikoncepci neberu, nedělá mi dobře. Používáme s manželem prezervativ. Máme dvě děti. Nesmím otěhotnět ze zdravotních důvodů. Lékař mě na to výslovně upozorňoval. Nedovedu si představit, že bych měla jít na potrat. Psychicky by mě to zničilo. Takže poctivě používáme jiný způsob ochrany. Jak spolehlivý je ten antikoncepční kroužek?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.8.13 19:20

Jako každá jiná antikoncepce, ale nemusím na něj myslet každý den. potrat je velká psychická zátěž a už nikdy více

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.8.13 19:23

Věřím, potrat by mě asi opravdu zničil.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.8.13 19:25

Dlouho jsem se z toho dostávala, proto jsem změnila názor na antikoncepci a mám ji

• Citovat
  • Upravit
389
5.9.13 21:03

Zdravím..HA jsem začala brát v 21 letech…moje gynekoložka mě v té době již považovala za neadrtálce, protože nechápala, že HA k životu nepotřebuju. Nakonec mě zdárně po roce překecala, abych si HA nechala předepsat. Poradila mi Jeanine..prý se jedná o HA s nízkou hladinou hormonů, je prý úžasná pro plánované těhotenství..bla bla bla…tak jsem do toho, vzhledem ke svému novému vztahu, šla…prostě jsem byla mladá a blbá :P Po 6 letech jsem Jeanine vysadila, protože HA je prostě hnus a už nikdy více…Jinak teda jsem s ní neměla víceméně žádné extrémní problémy…akorát mě teda trápily po delším užívání: silné migrény, otoky dolních končetin, výkyvy nálad, zadržování vody v těle a nechuť na sex. Jo a hlavně od té doby, co jsem HA brala, tak jsem měla pravidelně nálezy na děložním čípku! Sice se nejednalo o rakovinu, ale nebylo to moc příjemné zjištění…Plánovat těhotenství je sice supr, ale jde to i bez umělých hormonů. Jediné, co mi z braní HA Jeanine zbylo jsou metličkové žilky po nohou. Po vysazení jsem měla cyklus ukázkově 28dní a pak 5 dní MS, která byla teda silnější, Ovulaci jsem měla cca 12 dní po vysazení - větší křeče v břiše, ale jinak v poho. Žádné zhoršení pleti ani vypadávání vlasů se u mě po vysazení nekonalo, zhubla jsem cca 4 kg. Taky mám po vysazení HA lepší a o hodně větší chuť na sex. Připadám si prostě jako znovuzrozená…když cítím, co je ovulace..atd. Jinak teď používám nehormonální bariérovou ochranu femcap - cervikální pesar a jsem na 100% spokojená! Lituju toho, že jsem se nechala od gyndařky překecat k HA - jedinej, kdo na tom vydělal, tak byla ona. Jedno balení stálo 800,– Kč. Jinak doktorka mě jednou dostala výrokem, že hormonální antikoncepci běžně předepisují na gyndě holkám od 13let (když už měli MS)s tím, že jim doporučují nedávat si 7 denní pauzu mezi platíčky!!!Takže berou antikoncepci nepřetržitě a MS vůbec nemají, dle doktorky je to praktičtější (a asi to i více vynáší doktorům a farmaceutickým společnostem) Fakt jsem na ní čuměla jako péro z gauče! Jinak k tomu, že HA už neberu se samozřejmě staví negativně a femcap vůbec nezná. CO NA TO ŘÍCT… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
5.9.13 21:56

Také jsem proti HA. Zdravotní závadnost je bez diskuze. Příčí se mi ten byznys, co kolem veškeré HA je. A mám i osobní a etické důvody proti - uvedu z nich jeden - když se nepodaří zablokovat ovulaci a ona proběhne, dítě, které by bylo počato pravděpodobně umře, protože kvůli hormonům nebude tolik narostlá sliznice dělohy, takže se neuchytí, ovlivněna je i pohyblivost vaječníků, takže embryo nemusí do dělohy doputovat včas. V příbalových letácích to je i psané, někomu potrat v raném stádiu nevadí, mě ano a dost. S nucením HA jsem se taky setkala, asi v 17ti letech, prý: „a to se nebojíte, že se s vámi váš kluk rozejde?“ :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
5.9.13 22:02

@Luci1986
Ano je to prostě farmaceutický byznys, kde se točí velké peníze a na zdraví a případné následky se nehledí…stejně tak, jako byznys v potravinářství - chemické přísady a náhražky v potravinách…Někdy si připadám jako pokusný králík. Mě se spíš příčí fakt, že se to nabízí tak mladým holkám…a přitom neexistuje žádná studie o tom, co se stane, když třeba bude brát někdo HA 15-20 let v kuse. apod. Doktorka mi ve fázi překecávání jednou řekla: „Co by za to dala Vaše babička, kdyby mohla brát HA“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
6.9.13 09:34

@ivito Jo, super byznys, doktoři z toho předepisování HA mají třeba dovolenou nebo zaplacený odborný seminář a takové výhody. A za doporučení reprodukčního centra 2000 za pacientku, která k nim přijde. Pokud by některá z vás nebyla daleko od Třebíče a chtěla by změnit doktora, tak mi napište - moje doktorka HA nikomu nenutí (ani nepředepisuje) a je opravdu neobyčejně pečlivá a starostlivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí