Jsem v šoku - polycystické vaječníky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kimiska1
24.1.18 11:40

Neboj, rozhodne v tom nejsi sama. Vis kolik nas je :)? Nekdo otehotneni hned, nekdo ma potize. Pokud neplanujes deti ted, nestresuj se tim. Z duvodu neplodnosti je jeste PCO to lepsi :). Hodne pomuze, kdyz si o tom co nejvice prectes. Doporucuji i zahranicni studie, vyzkumy, clanky. Dost se da ovlivnit stravou, doplnky stravy, cvicenim, da se to dostat pod kontrolu. Do HA bych nesla. Ja jedu bylinky, Nosifol (tam je inositol, ktery nam pomaha, ale nutno brat 4g denne = 2 pytlicky).

• Citovat
  • Upravit
3198
24.1.18 11:44

Neměla jsem nikdy pravidelný cyklus, od 16ti jsem na doporučení doktora začala brát HA, po více než 10 letech jsem vysadila. Cyklus opět nepravidelný, někdy 30, někdy 80 dní. Diagnostikovány PCO, otěhotněla jsem přirozeně po roce a čtvrt po vysazení :lol: Zkus ten inofolic nebo fertipronu (je to v podstatě totéž, ale je levnější), já omezila i cukr a pak uvidíš. Do HA bych už nešla, kdybych věděla, že můj problém jen schová, ale nijak nevyřeší ;) Pokud budeš mít ovulaci, tak sice otěhotnětnění bude asi trvat déle, ale půjde to. Pokud ne, dostaneš hormony a mělo by to taky jít.

Edit: jen ještě dodám, že se to určitě nesrovná za měsíc, chce to dlouhodobě podpořit, nejspíš úplnou změnou životního stylu (i když třeba už teď žiješ aktivně a zdravě, to nevím :mrgreen: ). Přečti si o tom a pak změň/přidej některé doporučené rady a dej tělu čas ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.23 14:08

polycystické vajecniky

Dobrý den, je mi 20 let a už 6 let jsem brala HA, 7.2 jsem vysadila HA, a první menstruace přišla normálně ale další už ne.. Byla jsem na 2 vyvolávacích injekci a doktor mi řekl ze mám polycystické vaječníky.

S přítelem chceme do 2-3 let miminko, a doktor mi řekl ze jediná možnost je znovu nasadit HA, a pak vysadit a snažit se o miminko, a nebo mužů každý měsíc chodit na injekce na vyvolávání.

Nevím jak se mám rozhodnout, a tak bych chtěla poradit..

• Citovat
  • Upravit
756
2.8.23 14:36

Já osobně bych už HA nenasazovala. Posuneš problém na dobu, kdy budeš chtít otěhotnět a začne i psychický boj. K tomu tématu je plno rad na internetu, viděla jsem k tomu i video o Markéty Frank na youtube, která s tím měla taky problém a radí jak si pomohla. Za mě je cesta to začít řešit hned. A může to být běh na dlouhou trat, at od nějakých bylinek, úpravu jídelníčku, pohyb a celkově věřím, že když člověk změní životní styl a začne se o své tělo starat můžou se stát zázraky. Takže já bych šla touto cestou. Já neměla PCOS ale otěhotnění nám s manželem trvalo rok a půl a člověk pak zkouší vše a přírodní cesta vedla k vytouženému miminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
2.8.23 14:41
@Anonymní píše:
Dobrý den, je mi 20 let a už 6 let jsem brala HA, 7.2 jsem vysadila HA, a první menstruace přišla normálně ale další už ne.. Byla jsem na 2 vyvolávacích injekci a doktor mi řekl ze mám polycystické vaječníky.

S přítelem chceme do 2-3 let miminko, a doktor mi řekl ze jediná možnost je znovu nasadit HA, a pak vysadit a snažit se o miminko, a nebo mužů každý měsíc chodit na injekce na vyvolávání.

Zašla bych k doktorovi znova a nechala si to líp vysvětlit. A pokud nebude ochotný, klidně bych šla k jinému, tohle jsou dost důležité věci a je potřeba najít si gynekologa, který je schopný.
PCOS (syndrom polycistických ovárií) může vypadat různě, někdo má hodně problém otěhotnět, někdo otěhotní skoro hned. Já mám PCOS taky a otěhotněla jsem spontánně, i když je pravda, že nějakou dobu to trvalo.
Pokud plánujete dítě za 2-3 roky, myslím, že je ideální doba začít to řešit.
Ta HA se (pokud vím - nejsem doktor :) ) dává proto, aby se upravila délka cyklu. Menstruační cyklus řídí hormony, které vznikají v mozku, na ně reagují vaječníky, spouští produkci dalších hormonů a ty hormony pak spolu spouští nejdřív ovulaci a pak menstruaci. U PCOS je problém v tom, že ty hormony z mozku cestou k vaječníkům „zabloudí“ a třeba nakonec dorazí, ale trvá to dýl a proto je cyklus nepravidelný a někdy ani nedojde k ovulaci. Proto se jako léčba dávají hormony zvenku aby se ta hormonální rovnováha upravila a ten cyklus „naskočil“ jak má. Je to trochu jako když spadne řetěz z kola - na začátku je potřeba tomu pomoct, párkrát to zkusit, ale když se to chytne, tak už to potom jede samo, jak má (i když někdy ten „řětěz“ spadne znovu a musí se to opakovat víckrát dokola).
Problém je v tom, že některé ty dodávané hormony fungují jako antikoncepce, takže právě je lepší to začít řešit, ještě než se člověk začne snažit o dítě, protože pak musíš čekat, než se ten „řetěz“ nahodí a je to nepříjemné.
Asi to není přímo odpověď na tvůj dotaz, ale jelikož nevím, co to má být za injekce ani za HA a hlavně rotože nejsem doktor, tak ti víc neporadím :)
Já jsem brala nejdřív 2 měsíce (2 cykly) hormony, které právě působí jako HA, pak jiné, při kterých se prý dá otěhotnět, vždycky mi to nachvilku tu délku cyklu spravilo, ale pak se to zas rozvezlo… nicméně otěhotněla jsem :)
Hlavně bych asi doporučovala hodně trpělivosti, počítej s tím, že to snažení může být delší, než u někoho, kdo PCOS nemá, ale nakonec se to skoro vždycky povede :) Držím palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
2.8.23 19:35
@Anonymní píše:

Změnila bych doktora… Nemáš nadvahu? Jaký mas životní styl? PCOS se dá dost řešit stravou, životním stylem, bylinkami a doplňky stravy. Hlavně do sebe nervi další chemii. Mas teď dva roky na to dat se dohromady. Doporučuji Inositol v koňských dávkách a pravidelný pohyb. A stravu s co nejméně cukry. Pokud se náhodou přirozené nepodaří, s Pcos si hravě poradi v car, tak bych se nebala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí