Jsem zaměstnanec na RD. Můžu mít ŽL?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jsem zaměstnanec na RD.Můžu mít ŽL?
Ahoj holky. Hledala jsem ale nějak se v tom furt nevyznám.
Jsem na RD. Jsem státním zaměstnancem na dobu neurčitou, tudíž se mnou za tři roky počítají, že se vrátím zpět. Pobírala jsem PPM. RD mám na ty 3 roky.
Ten můj přišel s tím, že by chtěl založit e-shop ale že živnosťák(ŽL) by musel bejt napsanej na mě (na něj bejt z jistých důvodů nelze).
- Můžu mít při těchto podmínkách ŽL?
Pokud ano:
- Jak je to s daněmi letos(přijde mi že je to každej rok jinak)?
- A jak je to při ŽL v mé situaci se zdravotním a sociálním?
Jsem z toho jelen. Už tady v tom ležim(na netu) asi hodinu a mám v hlavě větší guláš než předtím
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
To mě taky zajímá, něco podobného mám v plánu taky.Tak chytré hlavy sem.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takhle, obecně za téhle situace ŽL mít můžeš, jen nevím jako jaký státní zaměstnanec pracuješ - někteří státní zaměstnanci mají zvláštní omezení ohledně vedlejší činnosti a ty neumím.
Jak je to s daněmi letos tě nemusí trápit, neb bys je podávala až příští rok a to opravdu může být jinak.
Zálohy na sociální a zdravotní z titulu vedlejší živnosti platit nemusíš, pak bys doplácela zdravotní podle skutečného výdělku a sociální se doplácí pouze pokud je výdělek nad cca 56tis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, to je zajímavé s těmi zálohami. bojuju taky s tím, že bych v některých případech potřebovala ŽL, ale nechtělo se mi platit zálohy na soc a zdrav, když jsem na RD a nevím, kolik si na ŽL vydělám, ..
jsem v tomhle úplně nevzdělaná, ŽL je na RD automaticky vedlejší činnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No,automaticky ne, musíš to na sociálce doložit, ale jinak s tím problém není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nahlásila bys na ZP i na OSSZ, že jsi na RD, a automaticky by tě brali jako vedlejšák. Zálohy bys neplatila.
Příští rok do 31.3. bys podávala daňové přiznání a do 30.4. přehledy jak na sociálku, tak na ZP. Na všech třech úřadech bys platila pouze ze svých příjmů po odečtení výdajů. Žádné paušály. Čili pokud by živnost nesypala, nebyly by ani výdaje na soc. a zdrav. Tak to mám já. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zjisti si v práci, jestli nemáte nějakou doložku o nepodnikání. V armádě byl před lety příspěvek 25% k platu za nepodnikání a pak zákaz podnikání zrušili a příspěvek nechali…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit