Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Babs18 píše:
Treba proto, ze to dite potrebuje kolektiv a doma se uz nudi…potrebuje se dal rozvijet
@Danulinka16 jenže mš není hlídárna ale vzdělávací, takže dítě co má sourozence nebo je doma máma s miminem se nemusí vzdělávat?
@Danulinka16 píše:
@Adelka951 @Babs18 to jsem přesně čekala za argument…Tak radši vezmou třeba dítě mámy, která je doma, ale ve školce má sourozence, než aby vzali dítě máme, která musí do práce a bohužel má jedináčka…V tom mi to přijde jako pěkná blbost.Ja bych teda spíš chápala, že mají přednost pracující matky a až pak matky děti se sourozencem.To mi radí můj selsky rozum.Tady se bavíte o diskriminaci nepracujících, ale je to i diskriminace" jednorodicek "
No a jak bys pak tedy řešila situaci, kdy zápis je dejme tomu v dubnu, v době zápisu je Alena (matka dvou dětí 3 a 5let, starší už do školky chodí) doma, a Božena (matka jednoho tříletého dítěte) je na rodičovské dovolené a má se vracet do práce. Ve školce neberou v potaz kritérium sourozence a dítě Boženy je o týden starší než dítě Aleny, tak vezmou jeho. Reálně se Boženě v červnu ozvou z firmy, že místo pro ni nemají a dávají jí výpověď i s odstupným, a Alena si celé prázdniny hledá práci a soukromou školku pro dítě (stěžuje jí to fakt, že bude muset vozit každé dítě do jiné školky, ale povede se). Prvního září se tak potká v šatně nezaměstnaná Božena s pracující Alenou, která tam nechává starší dítě a s mladším honem pospíchá do soukromé školky. Bylo tedy přijetí spravedlivé? A pokud by školka vzala v potaz sourozence a do školky nastoupilo dítě Aleny, tak měřítkem spravedlnosti by bylo, jak moc vydělává manžel obou z nich? Protože pokud by Alena měla doma muže po úrazu bez práce a Božena zazobaného podnikatele, tak si každý řekne „Božena tu školku stejně nepotřebovala“, kdyby to bylo naopak, tak zase „Alena tam šoupe obě děti a přitom makat nemusí“.
Stav v době zápisu do školky se u tolika lidí mění, že v době nástupu už může být všechno úplně jinak. Spravedlivý systém pro všechny nenajdeš.
@zrcadlo Naprostý souhlas, plus ještě druhá věc - čím více a neprůhledných podmínek, tím více podvodů…
@Danulinka16 A jen tak mimochodem, jak v době zápisů, tedy cca 3/4 roku před vlastním nástupem do školky rozlišíš kdo bude pracovat a kdo ne? Jedna bude tou dobou doma a pak nastoupí do práce a druhá ti akorát donese papír od kamaráda a nikam nenastoupí, má mít ta druhá nárok na školku a ta druhá ne?
@zrcadlo Ja bych tedy s temi body za sourozence byla opatrna, davala bych je pouze tam, kde je zapis rizen centralne, tedy reditele jednotlivych skolek maji prehled o prijatych deti do skolek v okoli. Dle zakladnich kriterii (vek a misto bydliste) urcit vsechny prijate deti v ramci okresu/spadove oblasti a dle bodu za sourozence navic je rozhodit do preferovanych skolek. Ale urcite ne, aby mladsi dite se diky bodum za sourozence dostalu oproti starsimu diteti bez sourozence. Proc mladsi dite se starsim sourozencem by melo mit vetsi pravo na vzdelani nez starsi dite bez sourozence?
@Cuddy píše:
@zrcadlo Ja bych tedy s temi body za sourozence byla opatrna, davala bych je pouze tam, kde je zapis rizen centralne, tedy reditele jednotlivych skolek maji prehled o prijatych deti do skolek v okoli. Dle zakladnich kriterii (vek a misto bydliste) urcit vsechny prijate deti v ramci okresu/spadove oblasti a dle bodu za sourozence navic je rozhodit do preferovanych skolek. Ale urcite ne, aby mladsi dite se diky bodum za sourozence dostalu oproti starsimu diteti bez sourozence. Proc mladsi dite se starsim sourozencem by melo mit vetsi pravo na vzdelani nez starsi dite bez sourozence?
Tak u nás tuším jsou body za věk odstupňované (nějak jako tříleté 1 bod, čtyřleté 2 body, pětileté 3 body, teď už to možná začíná od dvou, nevím přesně) a za sourozence je 1 bod (v případě rovnosti bodů rozhoduje věk). Tzn. sourozenec rozhoduje právě v těch případech, kdy by došlo k rovnosti bodů dvou tříletých dětí a rozhodlo by se normálně podle data narození (dítě narozené v dubnu by dostalo přednost před dítětem narozeným v červnu, ale díky staršímu sourozenci to červnové přeskočí to dubnové). Ale nestane se, že tříleté se sourozencem přeskočí pětileté bez sourozence.
Tak snad si každá to své dítě vzděláváme i doma né, když by neměla práci, mohla by se vice věnovat vzdělávání…Jinak, dost často slyším od učitelek a maminek okolo, že to si máme dítě naučit doma, tak jakypak vzdělávání?? Jinak, jak zde někdo psal, spravedlivy systém pro všechny nenajdeš…Já to spíše brala podle sebe, já už měla práci jistou v březnu a trnula jsem, jestli mi 2,3 letaka vezmou a to by mi fakt štvalo no, kdyby mě ne a jiné mamince, co je doma jo…Ale naštěstí u nás letos poprvé otevírali i třídu od 2 let a míst bylo dost. Jinak samozřejmě souhlasím s @Cuddy ![]()
@zrcadlo A ja ani nevidim duvod, proc by to dubnove bez sourozence melo byt praskoceno cervnovym se sourozencem. Kdyz je hlavni kriterium veku, tak proste seradit od nejstarsiho po nejmladsi, udelat dle kapacity caru a deti nad ni vzit a pod ni ne.
@Danulinka16 píše:
@Adelka951 @Babs18 to jsem přesně čekala za argument…Tak radši vezmou třeba dítě mámy, která je doma, ale ve školce má sourozence, než aby vzali dítě máme, která musí do práce a bohužel má jedináčka…V tom mi to přijde jako pěkná blbost.Ja bych teda spíš chápala, že mají přednost pracující matky a až pak matky děti se sourozencem.To mi radí můj selsky rozum.Tady se bavíte o diskriminaci nepracujících, ale je to i diskriminace" jednorodicek "
No pockat, kdy z dam druhe dite do skolky, tak pujdu do prace, takze to je jedno, jestli mam jedno nebo dve deti…ale jde tu o to, ze prece nebudu kazde dite vozit do jine skolky
v prvni rade rozhoduje vek ditete a jestli je diteti v zari 2,5 roku nebo 3 je proste velky rozdil…
@Danulinka16 píše:jsou i jiné možnosti, jak dítě zabavit a rozvíjet a máma, která nemá práci je může využít. Kroužky, herny…
To sice ano…ale krouzky jsou dosti drahe a kdyz nemam hlidani pro miminko, nemuzu jit se starsim na krouzek
herny jsou ok, ale chodi tam prevazne deti do 3 let, takze kdyz je klukovi 3 a ctvrt, tak by se tam nudil…kluk je ve skolce moc spokojeny a ja jsem rada, ze tam je…mam cas na malou a on tolik nezarli…kdyz je delsi dobu doma, tak je to des, moji pozornost ted potrebuje dcerka… ![]()
Už je to dávno ale v septembri matky doniesli potvrdenie zo zamestnania a deti boli celodenné umiestnené. Keď nebolo miesto deti čo mali matky doma buď deti nechali doma, alebo vodili len do obeda aby boli v kolektíve ale pred spaním si pre ne prišli alebo ak ich bolo veľa chodili každý druhý týždeň na striedačku. A keď mala matka robotu vzali ho aj v priebehu mesiaca, nepamätám si také behačky ako teraz. Prihlášku sme dávali len v mieste bydliska, ale je fakt že škôlka bola veľká
teraz treba škôlky porišiť, predať a rob si čo chceš ![]()
@ekira5 Jasně a pak jsme taky chodili na základku na 2 směny, bylo nás přes 32 ve třídě a na dobrou školu ten správný původ a posudek…
@Cuddy píše:
@zrcadlo A ja ani nevidim duvod, proc by to dubnove bez sourozence melo byt praskoceno cervnovym se sourozencem. Kdyz je hlavni kriterium veku, tak proste seradit od nejstarsiho po nejmladsi, udelat dle kapacity caru a deti nad ni vzit a pod ni ne.
Tak jsem shodou okolností šla do školky pro staršího a potkala se při odchodu s paní ředitelkou, tak jsem se na to zeptala (mám dvouleté a půjdu s ním na jaře k zápisu, tak jsem se ptala, jestli to stále zohledňují). Její vyjádření bylo asi v tom duchu, že to zohledňují jen při té věkové rovnosti, a to i z toho důvodu, že když to prý v celém městě zkusili na jeden rok zrušit (ve městě je školek víc), tak si přidělali neskutečné množství práce. Podle bydliště a věku přijali děti, rodiče přihlašovali samozřejmě do více školek, takže do školky A se dostaly dubnové děti, do školky B červnové, do školky C srpnové, do školky D květnové apod. a nastalo prý neskutečné množství telefonátů, odvolání apod., protože rodiče měli různě rozhozené starší sourozence, rozjel se kolotoč, že jeden rodič odvolal nástup svého dítěte (dostalo se do pro něj lepší školky), čímž se uvolnilo místo pro někoho, kdo nástup potvrdil, ale kolotočem se nakonec uvolnilo místo tam, kde měli staršího sourozence, takže to zase zrušil a takhle se točilo kolečko neustále dokola. Takže když dají ten bod (resp. dávají prý 0,5 bodu, musím se na to přesně podívat) za sourozence ve školce, tak se výrazně minimalizují následná škatulata-batulata hejbejte se. Prý to chtěli zjednodušit a dát jen bydliště a věk, ale neosvědčilo se to.
Ovšem u nás se v pohodě dostanou všechny tříleté děti (i ty, kterým jsou tři na podzim, byť to tedy není třeba do preferované školky, ale v rámci oblasti se dostanou), tak snad i ti rodiče, kteří třeba vozí ráno dítě 5km chápou, že do té školky naoproti se dostalo spíš dítě sousedky, které je sice o týden mladší, ale ve školce už má ségru. Alespoň tedy když jsem se ptala ve svém okolí, tak pro to měli pochopení i rodiče jedináčků.
@j.a.n.i1 triedy boli A a B, v meste až do E. Teraz je len jeden ročník
a nikto nechodil do školy na poobedné, tu to tak nefungovalo ![]()
@ekira5 To, že u vás tak nikdo nechodil ještě neznamená, že se to nedělo…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.