Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám docela problém se synem (10 měsíců). Přesně před 17 dny jsem mu našla na noze dva pupínky, během několika dnů se osypal, nejvíce na hlavě a ve vlasech. Tipovala jsem to na neštovice. Pediatrovi se to jako neštovice nezdálo, ale nedokázal určit nic specifického, tak nás odeslal ke kožní. Ta neštovice potvrdila. Syn pupínků nemá moc, nejvíce na hlavě a na nožce. Neměl ani horečky, jen rýmu. Jenže dnes je to 17. den a jemu se každý den udělá nový pupínek, dneska jsem objevila dva čerstvé pupínky. Nejsou ani naplněné tekutinou, jako klasické neštovice. Takové měl asi jen dva, jinak má červené tvrdé pupínky. Molusky to prý nejsou (a ty měla dcera a vypadaly jinak). Jinak mám ještě dvě děti a zatím žádné “neštovice” nechytily. Teď před pár dny se mu ještě osypal obličej nějakou velmi svědivou vyrážkou. Je také velmi spavý (to byl tedy vždycky, ale teď prospí přes den v kuse skoro 5 hodin a ještě ho budím), pak si dá odpoledne další dvě hodiny a v 19 hodin už si mne očíčka, že chce zase spát. Nevíte, o co by mohlo jít?
Je mi ho líto. Asi budu muset opět k doktorovi, ale když nevěděl ani napoprvé… tak zkouším tady, zda si někdo třeba neprošel něčím podobným, děkuji!
Příspěvek upraven 11.10.22 v 17:09
No je to hodne divne, ty velke pupinky s vodou vypadaji jako nestovice ale neco zase vubec… trva to nejak dlouho
ale jinak moje deti to od sebe chytili po 3 tydnech
@Nenitamduch No tak babo raď… já počítám, že sourozenci to ještě chytit můžou. Zatím tomu nic nenasvědčuje, ale pokud to nechytí, pochybuji, že to teda neštovice byly… a proc se dělají nové pupínky?
Takhle podobně vypadaly u dcery neštovice, když je měla poprvé. Podruhé je měla o rok později v plné parádě s klasickými vřídky. Napoprvé se jí nevytvořilo dost protilátek. Klidně to nějaký atypický průběh může být a další děti to vůbec chytit nemusí.
@nozu píše:
Takhle podobně vypadaly u dcery neštovice, když je měla poprvé. Podruhé je měla o rok později v plné parádě s klasickými vřídky. Napoprvé se jí nevytvořilo dost protilátek. Klidně to nějaký atypický průběh může být a další děti to vůbec chytit nemusí.
Moc děkuju! To mě docela uklidnilo. ![]()
@Podhoubi To jestli to byly neštovice, lze zjistit později z krve. Ale nevím po jaké době. Jde to určitě, protože starší dcera neměla neštovice ani v 11 letech a přitom neštovice kolem ní byly neustále, minimálně do těch jejich 6 let ve školce.
Takže jsme se rozhodli s určitých důvodů pro očkování.
Před tím nás doktorka s dcerou poslala právě na ten odběr krve, zjistit protilátky, jestli je třeba neprodělala skrytě.
Pak by se ani nepřistupovalo k očkování.
Nechci nějak strašit a ani nevím jak se projevují ty opičí neštovice, ale nemůže mít třeba ty? Protože to co ty popisuješ je prostě divné.
@nozu píše:
Taky možné. Tak to měl manžel kamarádky, když byl malý. Nakonec, když jeho holky dostaly náraz neštovice, tak to jeho imunita neunesla a nakazil se ve svých 40 letech znovu, no… zažil si hodně. Odrovnalo ho to na dva měsíce a pak ještě tak půl roku nebyl úplně ok.
To vypadá jako neštovice ![]()
u nás to bylo přesně 21. den po kontaktu, doslova na hodinu
No… nestrašte… ty opičí neštovice mě taky napadly, ale co jsem zběžně koukala, projevují se jinak…
Jako já bych za ty neštovice byla ráda, ale přijde mi to už divné… že by se dělaly nové pupínky i po tolika dnech? Je pravda, že jsem ho nechala včera déle koupat, hezky si hrál a s holkama ho to vyloženě bavilo… ale myslela jsem, že pupínky už se po takové době neroznáší… ale fakt nevím.
@Trojlístek píše:
@Podhoubi To jestli to byly neštovice, lze zjistit později z krve. Ale nevím po jaké době. Jde to určitě, protože starší dcera neměla neštovice ani v 11 letech a přitom neštovice kolem ní byly neustále, minimálně do těch jejich 6 let ve školce.
Takže jsme se rozhodli s určitých důvodů pro očkování.
Před tím nás doktorka s dcerou poslala právě na ten odběr krve, zjistit protilátky, jestli je třeba neprodělala skrytě.
Pak by se ani nepřistupovalo k očkování.
Nechci nějak strašit a ani nevím jak se projevují ty opičí neštovice, ale nemůže mít třeba ty? Protože to co ty popisuješ je prostě divné.
opičí fakt ne, kde by to chytil
@Podhoubi píše:
No… nestrašte… ty opičí neštovice mě taky napadly, ale co jsem zběžně koukala, projevují se jinak…
No, tak vidís, tak promiň. Nechci strašit. Člověka napadá leccos. Prostě taková ta první myšlenka, když už se vyčerpal a nic nezapadá do diagnózy a věřím, ze tomu chceš přijít na kloub.
Mě na těchto situacích štve, že si řeknu, tak jo, tak neštovice jsou za námi a nejsou. Spíš člověk čeká, co z toho ještě do budoucna vyleze ![]()
Samotnou mě štve, že jsme ockovali a neslo to přirozenou a jednoznačnou cestou v té školce.
Prostě já sama nevím, jestli je dobře, že jsme očkovali.
@vokishka píše:
opičí fakt ne, kde by to chytil
Nevím, ale v ČR už nějaké výskyty u batolat byly. Prostě vždy lze počítat s tím, že se mě to může týkat. A to teď vůbec nemyslím nějak zle.
Přenos je dost krkolomny, ale nakonec vlastně vůbec, vezmu li v potaz, že právě batolata olizuji kde co (opět myšleno normálně, prostě tak to je).
@Trojlístek píše:
Nevím, ale v ČR už nějaké výskyty u batolat byly. Prostě vždy lze počítat s tím, že se mě to může týkat. A to teď vůbec nemyslím nějak zle.
Přenos je dost krkolomny, ale nakonec vlastně vůbec, vezmu li v potaz, že právě batolata olizuji kde co (opět myšleno normálně, prostě tak to je).
mělo to být jedno dítě a nakonec se to nepotvrdilo, nedávno jsem to četla