Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky co jezdí nebo žijí v USA, dají se tam koupit hračky z Disney Store levněji než tady v ČR? Dcera miluje Elenu z Avaloru, v hračkářství jsem je ještě neviděla, jen na netu. Jedeme do NY, tak zda má smysl je tam shánět nebo objednat tady. Moc díky ![]()
Zkušenost s tím tedy nemám ale podle mě to tam bude určitě levnější jako vše ostatní Iphone atd
![]()
Levnější to tam o trochu je, ale když ti to objeví celníci v kufru, tak zaplatíš 21 proc DPH plus asi 3 clo pokud je to nad 100 dolaru. A svoji DPH stát New York nevrací. Ale jestli se jedna o jednu panenku, tak tu snad neobjeví… každopádně ji vyndej z obalu.
@veria No vida, tak to dost mění situaci, líbil se mi domeček pro panenky
je za 90 dolarů. Když bych toho měla víc, tak se počítá cena jednotlivě?
Tu DPH platis nad 20 dolaru, tam je ta hranice mnohem nižší. Cena se počítá dohromady. A u domečku bych se fakt bála, ze ho objeví, prý prohlíží ty skeny zavazadel.
@veria tady jsem našla, že ale u cestujících je to osvobozeno až do 430 EUR na osobu
https://chcidoameriky.cz/…ti-clo-a-dph
Hm Hm možná se to změnilo? To by měnilo situaci a bylo super. Ještě si to někde ověř.
Zkus. Já byla naposledy v USA letos na jaře a radši jsem ze všeho oblečení co jsem tam koupila strhala cedulky
hraček jsme taky par koupili, nějaké maličkosti spis. Jako je to tam levnější. Třeba krabicka 4 figurek Frozen v Disney Store stala 10 dolaru. To by u nás asi stalo víc.
@veria No právě, já když jsem koukala na ty ceny tady, tak jsem říkala že to zkusím se podívat tam, protože pak už to udělá slušný rozdíl. Jedeme tam poprvé, tak právě zkušenost nemám.. A máš nějaký tip kam na pěkné oblečení tam? Švagrová tam byla na jaře, ale říkala že všude všechno stejně drahé jak tady ![]()
No to nevím, kam chodila, já si letos na Floridě koupila hromady značkového oblečení za směšné ceny proti našim, jak v outletu, tak ale i v normálním obchodě. Třeba GAP má pořád slevy i mimo outlet, tam je to super především dětské věci, pro děti pak třeba ještě Carters, krásné věci za fakt malé ceny. Pro dospělé se vyplatí především TH, CK prostě ty americké značky, za které tady obchody nevědí co chtít, např. košile pánské které tu stojí 3000 tam za 40 dolarů a tak. Trička TH dámské za 14 například.
V NY jsem byla naposledy v 2010 tak nevím aktuálně, ale chodili jsme tam nakupovat do obchoďáku Macys (tam je dobré si dole vyřídit takovou kartičku pro cizince a máš na vše slevu, snad 8 procent myslím - jakoby ti vrátí tu daň), pak dole na dolním Manhattanu byl outletový obchoďák Century 21 tam se taky daly dobře nakoupit značkové věci. Pak tam jsou ještě obrovské outlety kdesi na kraji města, možná až v New Jersey, ale dá se tam dobře dojet, záleží kolik máte času. Tam jsem ale nebyla. Nechtěla jsem tam to trávit jen po nákupech, je tam toho tolik k vidění! Závidím a doufám, že se tam jednou taky zas podívám ![]()
@veria Omrkla jsem to a to Century 21 vypadá hodně dobře a je to i kousek od toho kde budeme bydlet
A ještě jsem našla i odkaz na blešáky, ty naprosto zbožnuju, tak tam musím povinně
No bude to sranda, asi povezeme jeden prázdný kufr
Na celní správu jsem se nedovolala, tak jsem poslala dotaz mailem, dám pak vědět, pro příště ![]()
A určitě i do toho Macys zajděte, ten je spiš na středním Manhattanu ale všude se rychle dostaneš metrem. Je to mega obr obchodák a mají tam jednotlivé značky svoje obchody. Ještě např. DKNY se tam dá dobře pořídit.
@veria Tak přímo od celní zprávy potvrzen limit 420 Euro na osobu ![]()