Kam spořit peníze?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7.2.24 19:40

My spoříme každý na penzijko každý 1 000Kč, v životku spoříme cca 300Kč s tím, že si životko dáváme do daní a vybrat ho můžeme v 60 letech. Pak ještě posíláme 1 500Kč na AXA generace x, kde už jsme to párkrát vybrali :cert:, ale doufám, že teď už na to nebudeme muset sahat dalších 10 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.2.24 19:41

My spoříme každý na penzijko každý 1 000Kč, v životku spoříme cca 300Kč s tím, že si životko dáváme do daní a vybrat ho můžeme v 60 letech. Pak ještě posíláme 1 500Kč na AXA generace x, kde už jsme to párkrát vybrali :cert:, ale doufám, že teď už na to nebudeme muset sahat dalších 10 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
7.2.24 19:47

@janickaIII není mi ještě ani 40 :roll: to bych musela mít na víc jak 20 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
7.2.24 19:54

Spořící účet asi už ne, sazby půjdou dolů. Termínovaný vklad je lepší, dá se zafixovat na delší dobu. Pokud mají peníze ležet déle než dva, tři roky tak dluhopisy státní, korporátní, na déle než 5 let ETF akcie S&P500, MSCIWORLD od Vanguard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
7.2.24 20:29
@-Sára píše:
@janickaIII není mi ještě ani 40 :roll: to bych musela mít na víc jak 20 let.

Jo to psala nějaká anonymní, že ji je 50.

No ale i když ti není ani 40, tak je dobrý penzijko mít. Hlavně kvůli příspěvkům od zamtele a pak státní příspěvky plus odpocty od daňového základu. Není to sice moc ale když si vezmeš třeba max státní podprou 360,–/měsíc, plus snížení daň základu až o 24tis, tak to něco udělá. Dnes na penzijko přispívá i dost zaměstnavatelů. Škoda ho nemít.

No a pak můžeš zkusit nějaké akcie nebo fondy. Akcie docela jdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
7.2.24 20:47
@Zumpa píše:
Jestlis někdy měla pocit, že se stavebko vyplatilo, tak vem spořák. Je na tom lépe, než libovolné stavebko ve snad libovolné době.

Státní podpora každoročně 4 500 Kč při vložených 18 tis + úrok 3 %, s možností vybrat po 5 letech… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
8.2.24 05:24
@Tom_Sedunor píše:
Státní podpora každoročně 4 500 Kč při vložených 18 tis + úrok 3 %, s možností vybrat po 5 letech… :palec:

Ve svém počátku bylo stavebko luxus. A ještě mívalo i prémii 1,5%, pokud člověk nečerpal úvěr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.24 14:21

A co termínovaný vklad? Tam je garantovaný alespoň nějaký úrok. Nebo mám taky investown, jak již tady bylo zmíněno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
9.2.24 06:54
@Tom_Sedunor píše:
Státní podpora každoročně 4 500 Kč při vložených 18 tis + úrok 3 %, s možností vybrat po 5 letech… :palec:

To už je tak dávno, že si to nepamatuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15917
9.2.24 08:31
@Cenarius píše:
To už je tak dávno, že si to nepamatuje.

Tohle si nechci pamatovat, to by pak trošku odporovalo mému tvrzení :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
9.2.24 09:25

@.anettl.19 jak prosím funguje inwestovn? To mate přes českou spořitelnu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.24 12:45
@Cenarius píše:
Tady je vidět, že ta základní finanční gramotnost by se do lidí měla tlouct všude a pořád i v pozdějším věku.Já bych šel do max dynamického a postupně prehazel do pravého opaku.

Muzu se zeptat, proc do max dynamickeho a pak prechazet na konzervativni?

• Citovat
  • Upravit
2
19.2.24 14:49
@-Sára píše:
Ahoj holky. Chtěla bych spořit penize, měsíční částka kterou bych mohla dát jsou 3 tisíce měsíčně. Stavebko se už nevyplatí a spořící účet mi nepřijde nějak výhodný. Z fondu mam strach i když mě teda lákají hodně. Chtěla bych něco alespoň na 10 let. Prosim kam spoříte vy?

Ahoj,
jak dlouho chceš ty peníze odkládat? Pokud déle než 3 roky, tak bych se fondů fakt nebála. Já investuju přes aplikaci Orbi do nízkonákladových fondů už skoro rok a zatím se jim daří. Chci tam vkládat pravidelně alespoň 10 let, ale jinak můžu peníze vybrat kdykoli. Na spořáku mi teď úrok výrazně snížili a stavebko je nesmysl no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37479
22.2.24 16:32

Záložka, :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
27.2.24 21:16
@-Sára píše:
Ahoj holky. Chtěla bych spořit penize, měsíční částka kterou bych mohla dát jsou 3 tisíce měsíčně. Stavebko se už nevyplatí a spořící účet mi nepřijde nějak výhodný. Z fondu mam strach i když mě teda lákají hodně. Chtěla bych něco alespoň na 10 let. Prosim kam spoříte vy?

Podílové fondy, má je každá banka, v různých strategiích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat