Kamarátka čaká dieťa s kňazom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5631
9.3.12 09:44

Pudlo, může ke svátostem, pokud dostal dispens. :nevim: Ti řeholníci, o kterých píšeš - neznám situaci, ale předpokládám, že neměli po věčných slibech - tedy odejít z řehole mohli. Jako odchází kluci ze semináře…

Že řeckokatolíci se ženit můžou snad známe je, ne? Akorát jsem tedy nepochopila, proč se můžou oženit před vysvěcením na kněze, ale pak už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
9.3.12 09:45
Nelisa píše:
Holky, vy, které tomu rozumíte, přece jsou církve, kde se duchovní mohou ženit, v čem je to jinak jiné? Proč pořád katolická církev tak trvá na celibátu, když by se tím odbouralo mj. riziko zneužívání? Protože když by se mohli kněží přirozeně odreagovat se ženou, asi by nebylo tolik případů zneužívání, procentuelně by to pak muselo být totéž jako v ostatní populaci, ne? A m :think: ožná i míň z titulu tak specifického povolání.

protože tam sedí samí skostnatělí páprdové, kteří se bojí změny. Církev je se vším o sto let pozadu. Ale ledy se hýbou, vygoogli si moratorium německých teologů
ale zneužívání bezbranných si myslím, že by neubylo - toho normálního sexu s kuchařkama asi jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
9.3.12 09:46
Pudloslava píše:
nepřihl. Nelisa píše:
Pudloslava - máš pravdu, je to averze k církvi, neodsuzuju selhání toho člověka, protože mi to přijde jako přirozené selhání, jen mi přijde, že pokud pak bude dál působit v církvi, tak bude kázat něco, co sám nedodržel. Ale jasně, je to pohled laika a to mé „měl“ bylo myšleno ne na základě pravidel církve, ale na základě pocitu, že církev na jednu stranu spoustu věcí odsuzuje a na stranu druhou toleruje takové chyby. Je to o pocitu, že jeho přesunutí jinam je alibistickým řešením. Proč ho nenechali na místě, kde byl? Tam si to „odpykat“ stejným způsobem jako ta holka a být otcem tomu dítěti? Jasně, že „vinni“ jsou oba. (Slovo vina se mi teda v tomto případě dost příčí.) Prostě z toho mám pocit, že ho církev uklidila, aby na něj nebylo vidět.
Takže beru zpět, neměl. Jen mi přišlo, že ji v tom „nechali“ samotnou a jemu dopřáli klid na jiném místě. (nechali je schválně v uvozovkách, jasně, že církev toto neřeší)
A řeší v takových případech církev samotné to dítě, které tímto zůstane bez otce? (To není rýpání, to je zvědavost, protože jak jsi už pochopila, o fungování církve vím velký kulový. :mrgreen: )Teď jsem zjistila, že nejsem přihlášení a nejde mi text zkopírovat, no tak odesílám i tak, znovu to už nepíšu. :lol:
jenže prd víme, jak to bylo
ja si zase myslím, že on tatínka dělat nechce a uklizení je pro něj úlevou -
kdyby chtěl dělat tatínka, cestička by se našla. Nebo myslíš, že by ho měla církev nějak donutit?
ona by se taky měla někam uklidit, jenže jak si představuješ, že by církev měla přesunout jí? Takhle je alespoň vymalováno a ona si může najít někoho, kdo ji přijme s nemanželským děckem. Určitě to bude mít těžké - ale to zbouchnuté opuštěné milenky prostě mívají. Že je tatínkem kněz v tom příběhu nehraje žádnou roli.

Ale já schválně psala, že je jasné, že její odsun nebude řešit církev, není to její věc - to je to v závorce. ;)
Nějak mám pocit (jo už zas jen pocit :mrgreen: ), že duchovní je morální člověk a tím pádem by měl být otcem tomu dítěti, ne jen zploditelem. Nemůžu si pomoct. :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
9.3.12 09:47

Jo a ten jedinej ženatej kněz katolík, to je ten, co byl vysvěcenej tajně, oženil se a má výjimku?
Dočtu vás odpoledne. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31417
9.3.12 09:48
Alichi píše:
Tak ještě bych řekla, že kněz pokud se rozhodne pro manželství a rodinu, je exkomunikován/vyloučen. Asi si může požádat ve Vatikánu (myslím, že toto řeší Vatikán) o dispens, tj. v tomto případě, aby mu odejmuli svátost kněžství

možnosti jsou různé, vše je o lidech…u nás ve městě byl kněz, který se zamiloval-to se prostě stává. Nechal se „přeřadit“ (omlouvám se, ale technické detaily neznám) ke starokatolické církvi, která v Čechách taky působí a celibát nevyžaduje, oženil se ženou svého srdce, mají děti, fungují jako rodina…a on dál normálně vykonává své poslání, takže jsou spokojeni všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
9.3.12 09:50
Nelisa píše:
Jo a ten jedinej ženatej kněz katolík, to je ten, co byl vysvěcenej tajně, oženil se a má výjimku?
Dočtu vás odpoledne. :mavam:

no takovi prave slouzej ve vychodnim, ale on muze v rimskym - ale ono je to vlastne jedno. Normalni tat od rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
9.3.12 09:54

V naší ateistické zemi byl problém pro naše kamarády sehnat křtěného člověka, který by byl kmotrem jejich synovi, u nás by byla bublina a pak klid, ve městě. Na vesnici by byl ale rambajz, ne kvůli víře, ale kvůli pomlouvačnosti :nevim: Pokud z toho chce vyjít se zdravým rozuměm, MUSÍ se odstěhoavt. Byt at prodá, za peníze koupí jiný. At jde na druhou stranu země, opravdu daleko, kde se nebude nikdo vyptávat a zajímat - nemanželských dětí je hromada. To je řešení situace. Ale jak tovyřešit v její věřící duši, to nevím, na to opravdu asi jen hodně času a psycholog, případně jiný kněz, který jí lidsky, ne fanaticky vysvětlí, že mít dítě je zázrak a že hřích spáchal především ON¨. držím palečky, tohle je hnusná situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
9.3.12 09:57

suhlasim s tym odstahovanim :mrgreen: cirkev riesit nebudem, aj bezo mna tu bude o chvilu zvada :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaella69
9.3.12 10:22

Když ono to ani s tím zrušením celibátu to není tak jednoduchý…

Když to vezmem jen po praktický stránce věci… Kněz má svoje povinnosti… Musí se starat o farnost, jako ekonom i jako správce i jako duchovní vůdce… A popravdě řečeno trochu moc práce na jednoho člověka… Navíc je mnohými farníky chápán i jak psycholog, takže za ním chodí se svými problémy… Prostě, pokud svou práci vykonává tak, jak by opravdu měl, je pořád v jednom kole, pátek svátek, sobota neděle… A nedovedu si představit, že současně s tím, by byl schopen se starat plnohodnotně o rodinu… Nebo myslíte, že jo? :nevim:
A další věc je finanční stránka… Kněz má svůj plat, kterej je teď nějakej… U nás v ČR církvím přispívá peníze stát… Ale právě s tím vracením majetku se řeší i to, že se církev stane samostatnou nijak nezávislou na státu… Tudíž bude muset sehnat i všechny peníze na plat kněží… Což mi není jasný, kde chce vzít… A tudíž se dá předpokládat, že kněží budou mít peněz hodně málo… Teď jim to stačí, protože živí sami sebe… Ale nemyslím si, že z toho dokáže utáhnout celou rodinu… A jak to bude pak řešit? Najde si práci? A kdy ji vlastně bude dělat?? Aby se mohlo povolit manželství pro kněze, musela by celá církve projít obrovskou reformou, kterou si teda moc nedovedu představit… Takže to není jen o zkostnatělých páprdech… Je to prostě systém, kterej jakš takš funguje a když se změní bez promyšlení, zhroutí se… :nevim:

Krom toho, nedívala bych se na celibát jako na zákaz sexu… Dívala bych se na to tak, jako volba povolání (duchovního, ne zaměstání)… Prostě se rozhdone být knězem a ví, že zde manželství není možné… A jak tu bylo psáno kněžské svěcení má stejnou váhu jako manželský slib… V podstatě se dá říct zjednodušeně, že se za své povolání ožení… Takže pokud pak celibát poruší, je to opravdu srovnatelný s nevěrou… A fakt se nebojte, že když se o tom ví, že se to neřeší… Ono taky ne vše, co se povídá, je pravda… Já sama jsem třeba pracovala na jednom centru, kde jsmse žili dvě holky, dva kluci (nefaráři) a kněz… A samozřejmě, že se o nás na vesnci šířily drby, že tam spolu všichni dohromady spíme atd… A pravda to teda nebyla… Nikdo jsme tam s nikým nespali… A věřte si tomu nebo ne… :nevim: Takže asi tak k těm „zaručeným“ řečem o farářích a jejich paních s far… Samozřejmě, že se asi občas stane, že to někdo nezvládne… Ale rozhodně to není na denním pořádku… Znám hodně farářů, a to i mladejch kluků… Ale neznám žádnýho, kterej by se svou „paní z fary“ spal… (mimo to, bejvaj to dost často starý slečny, který fak extra sexy nevypadaj)… znám jen jednoho jedinýho, kterej se zamiloval a po asi 10 letech kněžství, se rozhodl odejít…

Už se musím jít věnovat prckovi ;-)Tak se tu mějte :mavam:

• Citovat
  • Upravit
43037
9.3.12 10:24
elanaa píše:
Alichi píše:
Tak ještě bych řekla, že kněz pokud se rozhodne pro manželství a rodinu, je exkomunikován/vyloučen. Asi si může požádat ve Vatikánu (myslím, že toto řeší Vatikán) o dispens, tj. v tomto případě, aby mu odejmuli svátost kněžství
možnosti jsou různé, vše je o lidech…u nás ve městě byl kněz, který se zamiloval-to se prostě stává. Nechal se „přeřadit“ (omlouvám se, ale technické detaily neznám) ke starokatolické církvi, která v Čechách taky působí a celibát nevyžaduje, oženil se ženou svého srdce, mají děti, fungují jako rodina…a on dál normálně vykonává své poslání, takže jsou spokojeni všichni.

tak to znamena, ze odesel od katoliku - je to elegantni reseni, ale nesystemove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaella69
9.3.12 10:25
Nelisa píše:
Dočtu vás odpoledne. :mavam:

Takovejch je víc, ne jen jeden… Ale ten pak nemá na starost farnost… Musí mít vlastní práci, má rodinu o kterou se stará a jako „bonus“ si odslouží sem tam nějakou mši… Takže to prostě zas není kněz na plný úvazek… A kdyby to tak měli všichni, kdo bude dělat tu práci, ktečrou teď dělají celibátní kněží… :nevim: Je to volba těch, kteří se pro ro rozhodují… Možná, kdyby bylo manželství povoleno, tak budeme mít víc kněží, ale zvládnou opravdu všechno, co je potřeba aby kněží zvládali? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
medvidek
9.3.12 10:40

Budu za"blázna",ale co už…
Dítě je dar,to víme všechny.
Nastávající maminku naprosto chápu,neodpustila si.Odpustit sám sobě své provinění je to nejtěžší.
Okolí jí to nijak neusnadňuje.
Věřím,že by jí stačilo Boha poprosit o odpuštění,jistě to rád udělá.Vždyť Jeho láska je ohromná,chápající.
A pokud to půjde odejít pryč z míst kde jí místo podpory,lásky a pochopení dál trápí znovu a znovu připomínkou jejího provinění.Takto to být v církvi nemá.Každý kdo si všímá trámu v oku svého bratra(sestry)si má nejdříve vyndat třísku z vlastního oka.
S knězem zkušenost nemám,ale myslím si,že i on si teď prochází časem kdy o sobě nejspíš pochybuje,o svém povolání pro,které se rozhodl.Je mi líto,že on je pryč a není vystaven stejnému tlaku jako nastávající maminka.
Doufám,že se k celé situaci postaví jako muž,i když je kněz.

Zakladatelko,netuším jestli jsi věřící,máš osobní vztah s Ježíšem,ale prosím Tě modli se za kamarádku.Bůh může změnit to co my změnit nemůžeme.Držím palce všem zúčastněným.

• Citovat
  • Upravit
43037
9.3.12 11:34
elanaa píše:
Alichi píše:

tak to znamena, ze odesel od katoliku - je to elegantni reseni, ale nesystemove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
9.3.12 11:46
elanaa píše:
Alichi píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
9.3.12 11:52
Michaella69 píše:
kvetinka56 píše:
Kallkapa píše:
Holky, zeptám se možná hloupě, ale neměl by kněz při takové „události“ vystoupit z církve? :think: Nebo prostě přestat vykonávat kněze? Omlouvám se za blbý dotaz, ale dle mého vnitřního pocitu by to bylo správné..ale nevím jak to chodí :nevim: . Holčinu fakt lituju ale dokud se neodstěhuje tuším, že si na ní budou pořád „místní klepny“ ukazovat prstem.. je mi jí fakt líto.. :|
A co knezi co zneuzivali deti? vysoci cirkevni hodnostari o tom vedeli, tak se knezi prelozili na jine misto, kde mohli zase delat to stejne. cirkev takove veci resi prelozenim, ne vyloucenim. bohuzel

No jo, tohle je jedinej argumetn, kterej se vždycky vytáhne… By mě zajímala statistika… Kolik je knězů úchylů, pedofilů a podbně… třeba ve srovnání s tím kolik jich je mezi učiteli, vedoucími skautu a podobně… Kde myslíte, že jich bude víc…

A jak víš, že církev to řeší přeložením?? Z cirvke ho samozřejmě nevyloučí… To je asi tak stejný jako by pedofila nekřesťana měli vyloučit z ČR… Ale zabví ho kněžství… Když o tom fakt sami nic nevíte nebo jen z médií, tak to tu prosím pořád dokola nevytahujte…

Je to ten nejhloupější argument… A nikdo to neschvaluje, přesto to není znamení všech lidí v církvi ani církve samotný… Kdyby se to tak mělo brát, tak bych holt musela mít představu o všech mimo církev, že jsou to strašný hajzlové, pedofilové, vrazi, úchylové… A to si fakt nemyslím o nikom a ani o nevěřících jako celku…

Zakázaný sex… Každej se pro to může rozhodnout sám… Mezi náma, co je jako manželství?? Nebo věrnej vztah partnerů… Jew to celibát s jednou vyjímkou… A kdyby to tak všichno dodržovali, to by nebyly nevěry, nemanželský děti a další problémy… Jenže dnešní morálka je prostě taková, že každej může s každým a nic se neděje… Když to současnýmu partnerovi vadí, tak co… Tak se rozvedemúrozejdeme, ne a jdeme dál… A to je teda pěkně postavený na hlavu…

Přestaňte pořád očerňovat jednu stranu… Koukejte se objektivně i na tu druhou…

Mne jde spis o to, ze kdyz se vyssi hodnostari dozvedeli o zneuzivani deti, resili to presunem knezu (viz pripady v USA). Kazdy ( a nejenom knez) by za neco takovyho mel pykat a byt souzen a zodpovidat se za svy ciny, ne ho potichu presunout nekam jinam a delat se, ze nevidim to spatny, co delal. To mi na cirkvi vadi. Kdyby mne nekdo zneuzival dite, tak je mi jedno, jestli je to prezident, knez nebo i kral, chtela bych, aby byl za to potrestan a ne aby se mu dovolovalo to delat dal na jinem miste, jenom kvuli jeho postaveni/vzdelani/roli v spolecnossti

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky