Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Anonymní píše:
@andelka83 on má dg. vývojová dysfázie.
Otázka, co bude víc, protože aktuálně to je hukot.
Ona bývá často " v balíčku". U nás též, a ta kombinace je mazec. Že je to zrovna tahle víme od jeho 6 let. No pořád s tím nějak bojujeme. A teď když není škola, kroužky, učit se mám s oběma, s miminem za zadkem..je to dost náročné. Jak bude venku slušněji, vyrazíme ven, na kolo.. Družit se samozřejmě nikde nemůžeme. Je a bude to náročné. Dělá se mi mdlo. Navíc právě během jara máme termíny na vyšetření, a nevím co s nimi bude. Už tak je to na dlouhé lokte.
Jinak též se snažíme o režim. Vstáváme kolem 8, od 9 učení, průběžně s oběma, po 12 oběd, pak si hrají ( bohužel hlavně na PC), pak doděláme učení, nebo procvičujeme nějakou hravější formou, bez učebnic. Odpoledne už je to různé, už je doma manžel. Večeříme po 18h, spát chodí před 21.
Zde nebude problémem pouze změna v tom, že je najednou doma - sama píšeš, že jste doma i k vůli tomu, že jste měli prázdniny.
Momentálně je problém ještě i ta změna počasí a pak také celkové klima v ovzduší, jak já tomu říkám.
Děti, které mají jiné vnímání pocitů, nálad a vůbec všech vjemů - což jsou jak děti s VD tak děti s PAS ( jako kompenzaci na narušenou schopnost komunikace) - prostě přecitlivěle reagují na „chemii“ ostatních a okolí. A co si budeme povídat, i když se budeme snažit chovat klidně a předvídavě, tak je plná televize bubáka v podobě pandemie ( samozřejmě to je nyní klíčová věc pro mnoho lidí) a naše děti to vnímají.
Mám doma jedno dítě, jiné dítě, a i to jedno dítě je nyní podrážděné, plačtivé, rozhozené a v regresu. Nicméně já to čekala - výkyvy v počasí, úplněk, a ta zmiňovaná chemie okolí. Je potřeba držet režim co nejvíce stejně za každou cenu.
Ze Tvého popisu mne napadlo jenom - minimalizuj zbytečné stresování dítka ( třeba tím, že nemáš JEHO jogurt), dokud nejde o zdraví, či o život uzpůsob vše co jde. Neříkám, nechat si skákat po hlavě, ale co jde, tak uprav, přizpůsob potřebám. Tohle vždy bylo jediné, co nám pomohlo se nezbláznit ani ve vyhrocených situacích. a kdo to nezažije, tak netuší jak je to šíleně vyčerpávající udržet u takovýchto dětí jakýs takýs režim a pohodu.
Držím palce!
Jo to mám taky. Mám doma druhačku s VD a ADHD. A tříletou, kterou jsem nechala doma z MŠ. Kdyby si mohly celý den hrát, koukat na pohádky a běhat po zahradě, tak pohoda. Bohužel se s ní musím učit, no. Snažím se to zvládnout za dopoledne, abych mohla dát po obědě malou spát a byl klid.
@nonina on už ten týden prázdnin byl náročný, u nás na každou změnu reaguje hodně citlivě. Pak ani do školky nenastoupil, protože měl chycené uši, tak jsem ho nechala doma s manželem. Už jsme doma všichni.
Režim se snažíme dodržovat, co to jde. Ale je zpruzelý, protože nejsou kroužky a snažím se nikam moc nechodit - bydlíme s prarodiči, kteří jsou v rizikovém věku. Takže ráno sama dojdu na rychlý nákup a s dětmi jdeme maximálně na zahradu, nebo do polí na procházku se psem.
@nonina JEHO jogurt jen tak nebude. U nás se neprodávají a nikam nejezdíme. Den předem to vyšlo, protože neviděl, jak přendavám do misky. Dneska mě odhalil.
Ale díky tomu, že nesnídal a nesvačil, tak snědl oběd ![]()
Teda já z toho trochu šílím normálně, natož teď. Syn je v první třídě a dělat s ním úkoly je jedna velká katastrofa. Odbíhá, nesoustředí se, furt něco žmoulá v ruce, nebo kouká kde co by… Musím u něj vyloženě sedět, nefunguje říct, napiš dvě věty a já to pak zkontroluji. To pak přijdu a nedělá nic, čmárá si vedle na papír nebo někde něco koumá. Už mi dochází inspirace, a to na to jdu v klidu. Děláme přestávky, odměny…stejně nic nefunguje. Manžel se už naprdnul a zabavil mu většinu hraček, ale zdá se, že je mu to jedno (trest za to, že si neuklidil co má). Sama učitelka říká, že je velký pohodář, škola ho absolutně nezajímá. V hodině dělá co má, ale jak zazvoní, už něco kutí a vyrábí z papíru. Teď dostal na týden úkoly a to je psycho! Asi mě brzy odvezou!!! K tomu jsou trochu pozadu, protože škola otevírala později, pak onemocněla učitelka a teď tohle…
@Kazimíra Olejovka takto vypadají úkoly s prvním synem. Čtyři věty jsou akce na 2 hodiny. Musím sedět u něj.
Mladší není ještě školní.
Ale tam si to užíváme jinak. Aktuálně musím spát u něj v posteli. Naprosto odmítá spát sám.
@Anonymní píše:
@Kazimíra Olejovka takto vypadají úkoly s prvním synem. Čtyři věty jsou akce na 2 hodiny. Musím sedět u něj.
Mladší není ještě školní.
Ale tam si to užíváme jinak. Aktuálně musím spát u něj v posteli. Naprosto odmítá spát sám.
jo, dcera ta zas úkoly miluje, jsou jí 4
takže syn řve, že to dělat nebude, válí se po sešitě a dcera každou minutku že už má hotový úkol a chce další a furt jí to musím komentovat
syn má i možnost dělat úkoly odděleně, ale nepomáhá to
odklady do první třídy by měli dávat spíš rodičům, podle toho, zda jsou na to psychicky připravení…na to jak miloval hru na školu a těšil se, tak teď je to peklo největší, nehledě na to, že vůbec neví, co se ve škole dělo, vyzvednu ho po obědě, ptám se co měl dobrého k jídlu a prý neví ![]()
@Kazimíra Olejovka tak to, že neví, co jedli, považuji za normální.
My s tím bojujeme hodně. Nejlepší jsou dny, kdy je přesvědčený o své pravdě tak, že z toho chytne až hysterak.
Teď bojujeme s tím, co bude k večeři. On má jasnou představu a doma to není.
Odpoledne jsme se dívali na Teorii velkého třesku a úplně jsem tam viděla naše dítě ![]()
Ahoj holky, jak vnimaji vase trochu jine deti stavajici situaci? U nas je regres velky a to se do ted zas az tolik nedelo. Hodne dela ta skolka, ze neni. Nastesti, ze se muze alespon do te prirody, ale kdyz tam bude hodne lidi, tak bude tezke se kazdemu vyhnout. Zase tak velka priroda tady neni. Uz vcera jsme potkavali hodne lidi, tam kde obvykle skoro nikdo neni.
@Oriseka mám pocit, že buď přižiju já nebo on. Denně několik záchvatů, kdy ječí, vzteká se, nabíhá do mě. Včera ho na 2 hodiny vyřadilo to, že jsem mu osladila čaj a dopoledne se mi málem zhroutil, že jsem mu dala špatnou skleničku.
Víkend jsme přežili jen díky tomu, že jsem je vzala do lesa, ale to musíme autem, což nemám přes týden k dispozici.
@Anonymní píše:
@Oriseka mám pocit, že buď přižiju já nebo on. Denně několik záchvatů, kdy ječí, vzteká se, nabíhá do mě. Včera ho na 2 hodiny vyřadilo to, že jsem mu osladila čaj a dopoledne se mi málem zhroutil, že jsem mu dala špatnou skleničku.
Víkend jsme přežili jen díky tomu, že jsem je vzala do lesa, ale to musíme autem, což nemám přes týden k dispozici.
Kolik je ditku? Me nejvic stve placani do hlavy. To je u nas novinka a nevim, jak si s tim poradit, jak na to reagovat. Neni v dochozi vzdalenosti zadny park? Nedalo by se auto mimoradne i v tydnu? U nas je dite zvykle, ze ma nase prochazka nejaky cil-hriste, obchod, coz ted nepujde. Les tu blizko taky neni, tam se toho da delat vic. Pred okny mame takove uzemi blizke prirode-vyslapane cesticky, krovi, strane, kere, trava,. Ale co tam delat zabavneho s 4,5 letym a necele 2 roky ditetem kazdy den? Ted si nejvic vyhraji s piskovistem, klouzackou, houpackami a na to bychom chodit nemeli.
@Oriseka my máme zahradu, ale to není úplně ono.
Je mu 5,5. Dneska se ale uklidnil a je úplně v pohodě. Tak uvidíme. Třeba si to vybral minulý týden.
@Anonymní píše:
@Oriseka my máme zahradu, ale to není úplně ono.
Je mu 5,5. Dneska se ale uklidnil a je úplně v pohodě. Tak uvidíme. Třeba si to vybral minulý týden.
Kdo ma zahradu, tak ma ted fakt vyhodu. My budeme chodit zadnim vchodem pres pole do te nasi prirody, snad tam dopolko nebude narvano. Zatim jsem tam videla 1 mamcu s kocarkem, odpolko uz budem holt doma. Lidem se zkusime vyhybat obloukem. Snad to lidi nezneuzijou a nezakazou pak chodit i do prirody. U nas jsou lepsi a horsi dny. Ta skolka na pul dne mi zachranuje dusevni zdravi.
@Oriseka píše:
Ahoj holky, jak vnimaji vase trochu jine deti stavajici situaci? U nas je regres velky a to se do ted zas az tolik nedelo. Hodne dela ta skolka, ze neni. Nastesti, ze se muze alespon do te prirody, ale kdyz tam bude hodne lidi, tak bude tezke se kazdemu vyhnout. Zase tak velka priroda tady neni. Uz vcera jsme potkavali hodne lidi, tam kde obvykle skoro nikdo neni.
Moje je ráda, že nemusí vstávat do školy, ale vadí jí, že nemůže na oblíbené aktivity. Je schopná se pořád dokola ptát, kdy půjde na koně. ![]()