Kávovar s keramickým mlýnkem

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.17 21:37
Kávovar s keramickým mlýnkem

Ahoj všichni milovníci a odborníci na kávu.

Vybíráme kávovar a vůbec nevíme :) Jak na tom s kafem jsme - posunuli jsme se teď ke stavu že si kupujeme zrnkovou kávu, nejraději máme arabiku z Peru a zkoušíme nové druhy. Kávu si doma sami meleme na mlýnku s keramickými mlecími kameny a kávu vaříme v mokka konvičce, občas dripper. Takže možná si troufnu říct, že už jsme maličko náročnější ale zase žádní extra odborníci co se týče zpracovávání, přípravy kávy apod. Proto bych ráda radu od znalých.

Po pročtení různých názorů se kloníme ke kávovaru s keramickým mlecím ústrojím, kterých ale v nabídce moc není. Vlastně jsem našla jen dva a to Saeco a Siemens. Na Saeco jsem našla hodně rozporuplné recenze. Siemens je zase docela cenově nahoře.

Do kvality komponentů si vychvalují Nivonu nebo Jura. Tam je ovšem mlecí ústrojí kovové. A káva se tedy může přepalovat.

A pak jsou tady takové ty kávovary běžně dostupné a cenové přijatelné DeLonghi, Krups…

Má cenu investovat do lepšího kávovaru pokud nejsme žádní extra znalci, ale dobrou kávu si rádi dáme? Napadlo nás, zda nejsou nějaké výstavy nebo předváděčky kde by člověk ochutnal kávu z pěti kávovarů a viděl by zda pozná rozdíl. Ale asi nic takového není, nebo spíš třeba pro profíky a kavárny…

Opravdu se káva v kovovém mlýnku přepaluje? Protože jsem narazila i na recenze kávomilců vychvalující kávovary s tímto mlýnkem ale pak si člověk zas přečte desítky názorů že se káva přepaluje.

Díky za všechny tipy a kafi zdar! :)


Reklama

Reakce:
 
Aries6
Generální žvanilka 21876 příspěvků 2 inzeráty 28.12.17 21:45

@kazda.m Můžu se zeptat, jaký máte ten mlýnek s keramickými mlecími kameny?

 
Pepina998
Nováček 6 příspěvků 28.12.17 21:48

Mám kávovar Gaggia classic i mlýnek Gaggia

 
Pepina998
Nováček 6 příspěvků 28.12.17 21:51
Kávovar a to špičkový

Myslím, že ta Gaggia je docela špiča, ale pozor, nekupovat Gaggia classic plus. Jen ty do roku 2015. EU ho pak dost pokazila a už se nevyrábí v Itálii ale v Rumunsku. Já ho koupila i s mlýnkem zrepasovany a je to pecka. Ten mlýnek teda je elektrický, má 5 stupňů hrubost i mletí.

 
 
Aries6
Generální žvanilka 21876 příspěvků 2 inzeráty 28.12.17 21:59
@kazda.m píše:
@Aries6 http://www.apecafe.cz/…porlex-mini/

Díky

 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.17 22:00
@Pepina998 píše:
Myslím, že ta Gaggia je docela špiča, ale pozor, nekupovat Gaggia classic plus. Jen ty do roku 2015. EU ho pak dost pokazila a už se nevyrábí v Itálii ale v Rumunsku. Já ho koupila i s mlýnkem zrepasovany a je to pecka. Ten mlýnek teda je elektrický, má 5 stupňů hrubost i mletí.

Koukám na to, a je to pákový kávovar?

 
ELIbeta
Ukecaná baba ;) 2000 příspěvků 28.12.17 22:46

Mam Nivonu, kava prepalena neni, ale je to celkem vybirava masinka co se tyce mleti, cerstve prazena kava je casto problem, ten mlynek proste neni tak dobre nastavitelny jako u samostatneho mlynku, coz je znat. Samostatny mlynek mam vedle, melu si v nem rano kavu do moka konvicky, vetsinou mam v obou pristrojich stejnou kavu, takze vidim, ze vysledek je dost rozdilny. Uvitala bych vetsi rozpeti mlynku, tusim, ze Delonghi ma asi 13 stupnu, Nivona jen pet. Kava supermarketova vyhovuje tomu mlynku v automatu vice, coz je smula, protoze ja ji nemusim, kupuju drahou cestve prazenou v prazirnach a nekdy to proste je problem. Uz mam vytipovano, jaka kava z cerstvych mlynku „chutna“ nejvice a snazim se ji drzet, nepovedene experimenty pak zpracuju v tom samostatnem mlynku a moka konvicce.

Zname prepalovanim jsou automaty Krups (starsi typy), ta „novinka“ s takovym tim vyjizdecim slehacem mleka je naopak super. Ten nema nastavitelny mlynek, kavovar si ho nastavuje sam automaticky podle druhu napoje, ktery pripravuje. Espresso z toho mi chutnalo asi nejvic z automatu. Asi bych sahla po Jura, s tim novym mlynkem a PEP, kdybych vybirala ted. Nikdy se mi nezdala kava prepalena. Saeco se mi libi, ale pry caste opravy, Siemens jsem videla par videi, vic zkusenosti nemam, jen v tech videich nikdy v podstate nebyla zadna crema, nebo minimalni.

Jinak, miluju na tohle porovnavani kavovaru na youtube maxicaffe (francouzsky), nebo Seattle Coffee Gear (anglicky, bohuzel ale z US, tam treba Nivona nebo Siemens neni).

 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.17 23:11

@ELIbeta Super moc děkuji za tipy a zkušenosti!

Nivonu mají manželovi rodiče, zatím jsou s ní max spokojení. Kafe je takové jakž takž ale se mnou je to asi tak, že spíš také raději tu kávu z pražírny. A oni mají spíš ta velkobalení z akcí. Na ovládání je fajn, zas teda jsem četla názor že ty kolečka otočná jsou poruchovější než tlačítka nebo dotyk…ale to je jak se vším asi. Půl recenzí ok, půl ne ok :)

Co je to PEP? :oops:

Mlýnek máš růčo? Ve vedlejší diskuzi mi doporučovali zase pákový kávovar, a k němu ale asi elektrický mlýnek. Tak jsem chvíli koukala na parametry elektrických mlýnků - kde se mi jevila jako dobrá alternativa sice kovové mlecí ústrojí, ale také jako kameny. A ne ty tříštivé nože.

 
ELIbeta
Ukecaná baba ;) 2000 příspěvků 28.12.17 23:27

@kazda.m kolecko zatim problemy nedela, mam ji dva roky. Kazdopadne myslim, ze automaty jsou spis na ta velkobaleni, u tech cerstvych se musi vic vybirat, co kteremu kavovaru sedne. Ja mam nekolik zarucenych druhu, ale jelikoz jsem celkem labuznik a mam predplatne u par praziren, tak se mi dost casto stane, ze proste z kavovaru premistim kavu do mlynku, ten je elektricky, ma asi 40 ruznych stupnu mleti a mele opravdu krasne rovnomerne (kovove mleci kameny, neprepaluje fakt vubec a ani nebyl moc drahy, v prepoctu nejake 4 tisice Kc, mam ho uz dost let puvodne kupovany k pakovce Rancilio Silvia). S pakovkou jsem byla hodne spokojena, lec fakt dost bince okolo a jednoespresso, proste singl porci, to neumelo az tak skvele, z dvojaku mi neni moc dobre pokud to neni kombinovane s mlekem, takze jsem vymenila za automat = zadny binec, espresso s dobrou kavou opravdu dobre. Ale jinak se do budoucna k pace vratim, nejspis La Pavoni, s tim se mi dobre pracuje a single ristreto umi dobre.

Jo, PEP, technologie Jury, puls extraction process, voda pres kavu je protlacovana v kratkych pulsech, prodluzuje to dobu extrakce zhruba na tech idealnich 25 sekund a kava opravdu mnam. Delaji to tak dva roky a jeste ne vsechny jejich kavovary to maji, uz bych nekoupila ty starsi druhy, PEP je jednoznacne vylepseni.

 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.17 23:31

@ELIbeta Uf, člověk se pořád dozvídá něco nového. Díky díky díky :palec:

 
beeerush
Zasloužilá kecalka 775 příspěvků 28.12.17 23:36

Po mnohaleté testovací praxi napříč světem :mrgreen: si myslím, že pro domácí účely je úplně jedno jaký je mlýnek. Kafe jako v Itálii z toho prostě nevykřešeš :lol: Už jsem taky slyšela názor, že nezáleží jen na stroji a kávě, ale na kvalitě vody. Těžko říct, dle mého subjektivního názoru na tom něco být může, v Itálii je výborný kafe prakticky kdekoliv a myslim si, že si s nějakou arabikou moc hlavu nelámou, naproti tomu v Rakousku je pro mě prostě nepitelný a to se vytunili profi strojema a dost se tam kafařství rozmohlo, zrovna nedávno jsme byli přímo v pražírně kávy a při tom kafe strašný. My máme Delonghi, maximálně vyhovuje, kafe mi chutná třeba víc než z Jury, kterýho mají naši. Navíc máme tu sadu na capuccino atd., což hodně využíváme, má to jednoduché, intuitivní ovládání a všechno jde dobře rozebrat a umýt, což je podle mě taky důležité pro kvalitní kafe. Tchánojc mají ten jednoduchý a kafe hrozný. Před tim jsme měli Krups, kafe nebylo špatný, ale pořád v opravě.

 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.17 23:42

@beeerush JO, takhle to mám s vínem. Prostě chutná nechutná a copak já vím z jaký vinice/tratě a čím bylo zalejváno :)

Myslím že to kafe se pro nás stanem koníčkem, ale až později, myslím že se k tomu časem dopracujem ale teď přeci jen není tolik času…No tak snad nevyberem něco o čem bude tisíc lidí říkat že super a my budem zrovna bílý vrány :D :D

Btw. přijde mi že pražírny kávy se vyrojily teď hodně i u nás. Hodně zkoušíme a taky nám samozřejmě vše nechutná. Jo a ještě minipivovary se vyrojily…a tam taky zkoušíme :D ;)

Příspěvek upraven 29.12.17 v 12:01

 
beeerush
Zasloužilá kecalka 775 příspěvků 29.12.17 10:13

@kazda.m to jsme na tom stejně s vínem i s pivovary :mrgreen:
Držím palce ať dobře vyberete a užívejte domácí kávu :mavam:

 
kazda.m 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.12.17 12:01
@beeerush píše:
@kazda.m to jsme na tom stejně s vínem i s pivovary :mrgreen:
Držím palce ať dobře vyberete a užívejte domácí kávu :mavam:

Dííky :kytka:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

Poslední články

Aby bylo mateřství jen samá radost!

Objevila jste dvě čárky na těhotenském testu poprvé nebo kolem vás už běhá... číst dále >

Do plavek s eMimino.cz: Tipy na zdravé recepty přímo od výherkyň

Jaká zdravá jídla vedou v domácnostech výherkyň naší soutěže o hubnutí pod... číst dále >

Články z Expres.cz

Bába Kamenická: Žena, která léčila Václava Havla či Jiřího Bartošku

Léčila prezidenty i slavné umělce, našince i cizince. Božena Kamenická,... číst dále >

5 věcí, které jste nevěděli o mihuli potoční: Nejtajemnější tvor vodní říše v Česku!

Mihule potoční je jedním z nejvzácnějších vodních obratlovců v Česku.... číst dále >

Články z Ona Dnes

Příběh Marty: Pomůžu-li svému příteli, zradím tátu

Dostala jsem do situace, kdy musím volit mezi pomocí příteli a mým tátou.... číst dále >

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod... číst dále >


Reklama