Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat, kam usadit dítě v sedačce vzadu v autě??? Za řidiče nebo za spolujezdce? Slyšela jsem různé názory, proto se obracím zde
. A dokážete mi to i zdůvodnit? Díky moc Gabča
Onehdy jsem se o tom bavila s mámou.
1, když jede jako spolujezdce dává dítě za řidiče (aby měla dosah).
2,Když řídí a je v autě sama, dává za spolujezdce aby kdykoliv když přistaví nebo něco, měla dosah.
Nevím, jelikož já osobně (po přežití dvou lehkých autonehod) chodím radši pěšky tak vážně nevím :/
Ja se priklanim k variante na prostredni sedadlo, pokud je to teda mozne (sedadlo a 3bodovy pas).
Podle mě za spolujezdcem, pokud máš jen jedno, máš k němu lepší přístpu z chodníku ![]()
Ahoj, podle mě je to také jedno, zkrátka vzadu… Kdysi jsem četla studie proč vpravo nebo proč vlevo a z toho mi vyplynulo, že je to prašť jako uhoď… Když máš víc dětí, tak si takovouhle otázku stejně klást nemůžeš ![]()
My nikdy nedávaly na přední sedadlo ani vajíčko, ani jakkoliv dítko. Od malička jezdí na sedačce za spolujezdcem. napřed ve vajíčku, teď už ve směru jízdy. Za chvíli bude druhé, tak s předstihem přestěhujeme první za řidiče a druhé půjde na spolujezdce. Ale u nás to je důvod jediný, za řidičem bych nepřipla vajíčko. Má kratší pás ta sedačka. Myslím si, že za spolujezdcem je to místo nejbezpečnější. Ale taky záleží, jak se případná nehoda stane. To se nedá nikdy dopředu určit. mě třebas zachránilo, že jsem nebyla připoutaná. Nebývá to často, ale i to se občas stane a uznaly i to samy policajti.
.Ale taky se ráda dozvím jak to valstně je.
@gejbiii1 Já určitě za řidiče. Sedadlo spolujezdce je sedadlo smrti protože řidič vždycky podvědomně bude chránit sebe tak že svojí stranu auta. Samozřejmě na druhou stranu je to stranou do silnice tak že někdo muže říct že to je víc nebezpečný
Obecně je to praktičtější za spolujezdcem, protože se dítě vyndavá z chodníku. my jezdíme z garáže, většinou ne do města, ale na chalupu nebo jinam na parkoviště. V garáži je u pravých zadních dveří sloup, tak byl starší za řidičem.
Myslím, že je to jedno. Pokud je v autě i uprostřed tříbodý pás, tak dítě správně připoutané v autosedačce je nejlíp chráněné uprostřed - kvůli bočnímu nárazu. Ale teda isofix je většinou jen po stranách.
@Meliora No jo, ale když máš větší auto a musíš se napasovat do toho parkovacího chlívka, tak je lepší, když máš prcka za řidičem, páč vylezete oba dva
To je zatím můj případ ![]()