Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych řekla že nejbezpečnější je nejezdit, což je naprosto nereálné ![]()
Kluk má sedačku za spolujezdecem. Většinou totiž řídí chlap a ten potřebuje hodně místa, takže má svoji sedačku až na doraz vzadu, tak by tam kluk měl málo místa.
Ono jde především o to, že většina crash testů se dělá zepředu. Další i z boku, to je fakt, ale vymakanější deformační zonu jsou prostě při nárazu ze předu.
Mimochodem - většina nehod je šikmo ze předu. Takové testy se ale vůbec nedělají a výrobci aut je tudíž vůbec neřeší. Následky jsou tak vůbec nehorší.
@jessikka píše:já někde viděla testování i ze zadu i z boku ze předu, ale jestli se to dělá všude babo raď
Ono jde především o to, že většina crash testů se dělá zepředu. Další i z boku, to je fakt, ale vymakanější deformační zonu jsou prostě při nárazu ze předu.
Mimochodem - většina nehod je šikmo ze předu. Takové testy se ale vůbec nedělají a výrobci aut je tudíž vůbec neřeší. Následky jsou tak vůbec nehorší.
@Anonymka sisi píše:
Onehdy jsem se o tom bavila s mámou.
1, když jede jako spolujezdce dává dítě za řidiče (aby měla dosah).
2,Když řídí a je v autě sama, dává za spolujezdce aby kdykoliv když přistaví nebo něco, měla dosah.
Tak jsem to přesně dělala s prvním klukem. Teď máme autosedačky všude, i vepředu
no nejde to jinak
ale když je airbag vypnutej, tak může být autosedačka i na místě spolujezdce
Holky můžu se vtírnout s dotazem? jak je to s airbagem a dětmi, může být zapnutý nebo se musí vypnout? Myslím tím děti na zadních sedadlech, jedno ve vajíčku a druhé v sedačce 15-36kg? A co těhule vepředu? Máme nové auto, airbagy jsou tam snad všude, tak mě to jen tak napadlo, jestli nechat nebo radši vypnout ![]()
@madi airbag by měl být u dětí vypnutej a u těhotné bych tipovala, že by to bylo také lepší
![]()
jedno dvojče vozím na sedadle spolujezdce a airbag musí být off, aby tam dítě mohlo být ![]()
@madi píše:
Holky můžu se vtírnout s dotazem? jak je to s airbagem a dětmi, může být zapnutý nebo se musí vypnout? Myslím tím děti na zadních sedadlech, jedno ve vajíčku a druhé v sedačce 15-36kg? A co těhule vepředu? Máme nové auto, airbagy jsou tam snad všude, tak mě to jen tak napadlo, jestli nechat nebo radši vypnout
Pokud vozíš vepředu vajíčko v protisměru- airbag vypnutej
Pokud vozíš větší sedačku vepředu- airbag zapnutej a sedadlo posunuté co nejdál
Těhotné- airbag zapnutý- nevím o žádné výjimce
avíme se o situaci- kdy u spolujezdce airbag je- pokud není- neřešíš
Jinak já mám 3 sedačky vzadu- řešila jsem jen to, abych při couvání a jízdě viděla dozadu- čili největší děti jsou po stranách.
A teda u vajíčka si umím představit přendávání tam a jinam, ale u větší sedačky ne- i kdybych měla jen 1 dítě- pořád to odepínat a zase zapínat ![]()
@madi Pokud dítě sedí vzadu, tak airbag vypnutý není - ani nemůže, protože se v autě vypnout nedá. Vypínat se musí, pokud vezeš dítě ve vajíčku na sedadle spolujezdce.
Pro těhuli být vypnutý nemusí. On nejde do břicha, ale jakoby zespodu na prsa a hlavu. V okamžiku, kdy do něj narážíš (pokud jsi připoutaná), se už vyfukuje.
@eshta píše:
@madi airbag by měl být u dětí vypnutej a u těhotné bych tipovala, že by to bylo také lepší![]()
jedno dvojče vozím na sedadle spolujezdce a airbag musí být off, aby tam dítě mohlo být
esto- tak tohle ale děláš špatně- pokud nemáš vepředu sedačku protisměrnou, tak airbag nevypínáš.
@ka-tka píše:
esto- tak tohle ale děláš špatně- pokud nemáš vepředu sedačku protisměrnou, tak airbag nevypínáš.
tak děkuju, už to čtu ![]()
Týjo, u vajíčka vypnutý to vím, ale zbytek si nejsem jistá…to študoval můj a doufám že dobře. já jezdila těhotná se zapnutým, ale já si myslím(takže nevím jistě),ale podle mě jdou vypnout i v zadu, protože si nedovedu představit šupu do vajíčka ani malého dítěte
,a boční taky ![]()
Ja dama dceru za sedadlo spolujezdce, prijde mi to nejbezpecnejsi, to prostredni sedadlo mi prijde takove hole a nekryte.
az pojedou dve, asi dle auta, ja jsem vzdy spolujezdec zadni, takze bud ja budu uprostred, nebo na strane a mimi vedle me uprostred.
jen dam do placu co delala moje kamaradka, kdyz jeli delsi cestu, dite pri jizde kojila, teda ridil muz, ale uz jen to, ze ho vyndala, pak pri vymyslela system, ze se odepne ona a kojila ho v sedacce
, no malem jsem vyletela z kuze.
to radsi necham dite rvat.