Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Marffusha píše:
Já to spíš myslím tak, že příliš velká péče škodí ve výchově dítěte. Dítě je zvyklé, že rodič za něj vše vyřeší. Pro přílišnou péči, rodič nenechá dítě dospět a to se pak dostává z jednoho průšvihu do druhého. I když je dospělé, je pro velkou péči a přebírání odpovědnosti za ně rodiči, odsouzen být navždy dítětem…
Neřekla bych, takové dítě je pak většinou jen nesamostatné nebo vycurane. Spíš bych řekla, že pravděpodobnost průšvihu se zvyšuje u velmi přísné výchovy a u velkých nároku rodičů, obzvlášť když pak dají najevo, jak je dítě zklamalo. Takové dítě pak může buď celý život rodičům dokazovat, jak je dobré a praktický nemít vlastní život nebo naopak se vzbouří a udělá všechno přesně naopak. A pak už to jede.
Kez bys nikdy nic takoveho nemusela resit. Dokud si necim takovym neprojdes, nevis o cem mluvis.
@Marffusha Vždy jsem si myslela, že není špatných dětí bez špatných rodičů a tedy jsem si vždy myslela svoje - že zmínění neštastní rodiče zřejmě dítě těžce zanedbávali a tedy si za vše mohou sami. Jenže pak se přesně tohle objevilo v mé nejblížší rodině. Dva úžasní rodiče, kteří vychovali dvě hodné děti. Naprosto úžasná rodina těch snad nejhodnějších lidí, co znám… jejich třetí dítě je tak neuvěřitelně zlý člověk, že nemohu pochopit, že je jejich. Alkoholismus, ulhanost, závist, neustálé výčitky rodičům, že se dostatečně nestarali, Až tehdy jsem pochopila, jak strašný tohle musí být. A stejně se mi doteď těžce stravuje, že se takhle někdo opravdu může narodit.
@Marffusha Myslím že chyba je na obou stranách, ano rodiče pomáhají, ale taky by měli dovolit svému dítěti dozrát samo. Mě třeba mamka takto dozrát nechala, naučila mě znát hodnotu peněz a ze není vše zadarmo, že si jen řeknu a jsem za to velice ráda, protože jsem šla do světa už zaučená i brigádami a tak. Oproti ostatním holkám co si myslely že jim vše spadne do klína. Pokud by mé dítě žilo na ulici a bralo drogy a čekalo dítě, tak bych určitě pomohla, ale stanovila bych dost přísné pravidla, dokud bych neviděla že se dokáže postarat o sebe i o malé.
@Jirka765 píše:
Většina dětí je týraných, a pak to takhle dopadne.
Mohl bys to rozvést? Co si pod tím konkrétně představit?
Týrání, poškozování, zneužívání, trestání, mučení, nelidské zacházení atd. Syndrom týraného dítěte. ![]()
@Jirka765 píše:
Týrání, poškozování, zneužívání, trestání, mučení, nelidské zacházení atd. Syndrom týraného dítěte.
Většina dětí je poškozována, týraná, je s nimi nelidsky zacházeno jo?
@Marffusha píše:
Maminky, v poslední době čtu příspěvků, kde se rodiče (předpokládejme vzorně, dle svého nejlepšího svědomí a vědomí) starali o dítě, vychovávali ho, pomáhali mu, vždy tu byli pro něho.Dítě vyrostlo, šlo na učňák, střední školu… Chytlo se špatného kamaráda, party, chtělo začít žít samo… Nemělo na to peníze, rodiče pomohli s výbavou a zařízením nového bydlení, dítě udělalo průšvih a byli tu zase rodiče, kteří mu pomohli… A tak se situace stále opakovali až rodiče zjistili, že dítě žije na ulici, krade, bere drogy, čeká dítě a znovu dítěti pomáhali dostat se z těžké situace. Dítě před ostatními omlouvají, že to mělo v životě těžké, ne jako jaruska od vedle, te se vždy všechno dařilo.. (jarusce nikdo nepomahál a vždy si musela poradit sama). Lituji sebe, lituji své dítě. Je vám těchto lidí líto? Je to chyba rodičů, je to chyba dětí nebo okolí? Jaký máte na to názor? Mně těch rodičů líto není, možná dětí, které rodiče nenechali dospět…
není, jednoznačně chyba rodičů.. kdyby nezachraňovali, tak to možná dopadne jinak ![]()
@Anna766 píše:
Většina dětí je poškozována, týraná, je s nimi nelidsky zacházeno jo?
Hlavně se prosím neptej na zdroj, nebo dokumenty, které potvrzují, že je jich „většina“ týraná -) zvrhne se to obřízku a k tomu, jak tím u nás v ČR týráme děti. A tato diskuze bude v prachu -) celkem častý jev.
@Jirka765 píše:
Týrání, poškozování, zneužívání, trestání, mučení, nelidské zacházení atd. Syndrom týraného dítěte.
Buď jsem dej nějaký zdroj, ze kterého jasně vyplývá, jak je většina dětí v ČR týraná a zneužívaná. Je to trestný čin, statistiky jistě existují, nebo tak blbě nezahlcuj každou diskuzi. Evidentně si vymýšlíš, jen spamuješ diskuze, které tím totálně zazdíš…
@Jirka765 píše:
Nechtěl bys nám rozšířit obzory třeba popisem projevů vlastních syndromů? ![]()
@Tiger-lily píše:
Nechtěl bys nám rozšířit obzory třeba popisem projevů vlastních syndromů?
viz syndrom CAN a NSPD
@Keyllah píše:
Buď jsem dej nějaký zdroj, ze kterého jasně vyplývá, jak je většina dětí v ČR týraná a zneužívaná. Je to trestný čin, statistiky jistě existují, nebo tak blbě nezahlcuj každou diskuzi. Evidentně si vymýšlíš, jen spamuješ diskuze, které tím totálně zazdíš…
Statistiky úrazů dětí existují pouze u hospitalizováných. Běžné mlácení se nijak neeviduje.
@Jirka765 píše:
viz syndrom CAN a NSPD
měla jsem na mysli tvé vlastní projevy. Ne teorii. Nebo máš jinou diagnozu?