Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Dobrý den, již několik měsíců nemůžu sehnat dobré pomeranče, které by nebyly vyschlé jak troud. Máte taky tento problém, nebo víte kde sehnat čerstvé? Děkuji a přeji hezký den
Kupovala jsem včera v Kauflandu a nejsou vysušené. I se dobře loupou. Minule jsem brala v Lidlu. To byly ta 24,90,– kilo. Myslím dva týdny zpět to bylo. Taky nebyly vysušené.
My ted v lete trebas citrusy vubec nekupujem, jedem na merunkach, tresnich, hroznech, na jahodach kdyz byla v cr jejich doba a pak hl. melouny; a delam ted ovocne kolace z rybizu ze zahradky, ze svestek, merunek.
Sorry za OT, neporadila jsem prilis.
K pomerancum: ty vubec nejime klasicky, ale delam z nich vyhradne fresh juice na el. odstavovaci, kdy je prekrojim jen na pul a vytocim.
Příspěvek upraven 22.07.24 v 21:55
Shánět dobré pomeranče v červenci je asi stejné jako shánět dobré jahody v lednu ![]()
@pikola @alisekR Z českého pohledu máte pravdu.
Ale poslouchala jsem rozhovor s nějakým odborníkem na výživu a ten říkal, že pomeranč i ostatní citrusy jsou vhodné ke konzumaci v létě, v zimě je to špatně, protože hodně zavodňují a to je potřeba v teplých a horkých dnech. Dále mají ochlazovací vliv na organismus, to je taky potřeba v létě. V zimě je to celé špatně a jíst by se pokud možno neměly, jenže je to v tom období u nás nejlevnější a nejsnadněji dostupné ovoce.
My je teď taky nekupujeme, protože máme dost sezónního ovoce. Jinak kupuju jen druhy s tenkou slupkou, hlavně tou vnitřní, která drží plod pohromadě. A taky hodně na džusy a smoothie. Na to jsou taky vhodné druhy. Holky po konzumaci pomerančů někdy bolelo břicho a já jsem měla strach z pomerančového ileusu. Hrozí hlavně u malých dětí a starších lidí po konzumaci dužiny, která je obalená tuhou slupkou.
@alisekR píše: Více
@1Pears1 píše: Více
Což je zvláštní… Pomeranče mají původ na hranicích Číny a Vietnamu a v té oblasti se sklízí cca prosinec - březen, což jsou nejchladnější dny v roce, kdy teplota klidně klesá k nule ![]()
Minule jsem udělala radost před grilováním u nás hostům, především jednomu. Jak uviděl naloupené pomeranče v misce. Tak se do nich pustil. Jsem šla chystat další. Pomeranče vyjedli první.
@Snorlaxik píše: VíceČetla jsem někde to samé, že citrusy se mají jíst především v letních měsících, protože ochlazují organismu. Už nejsem skoro vůbec přes svačiny ve škole. Chodím nejčastěji na výuku po nich. V zimě jsem dřív běžně viděla, když měl někdo mandarinku na svačinu, že se otřepal, jak ji snědl. Chladí. Nám to nic nedělá ani v zimě, ani teď. Prostě milujeme ovoce čerstvé. Některé odrůdy dozrávají v červnu (jsem četla). Takže jsou i teď k dostání.
Příspěvek upraven 23.07.24 v 07:28
@Kelsey píše: Více
Asi to na někoho ten efekt mít bude. Přeci jenom pořád v té své domovině mají v zimě tepleji než u nás v zimě
Ale přijde mi zvláštní, že v sezóně by se nemělo jíst sezónní ovoce.
Nám to taky nic nedělá. A pomeranče jsme tam. jedli právě nejvíc přes zimu, kdy byla jejich hlavní sezóna. Dítě z nich mělo denně čerstvý džus.
@Snorlaxik A nemají se třeba nechat třeba uležet, dozrát? A konzumovat až v tom teplejším období? Tady je to běžná praxe u některých druhů. Ne teda tak dlouho, ale všechny právě koupené pomeranče nejde hned jíst, až za pár dní.
Kdo říká, že se nemá nebo nejí sezónní ovoce? To tady nikdo nenapsal. Tak si zas nevymýšlej blbosti
.